REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Lupu:Votul prin corespondenţă - un drept al românilor din străinătate şi un câştig pentru România şi întreaga clasa politică

Lupu:Votul prin corespondenţă - un drept al românilor din străinătate şi un câştig pentru România şi întreaga clasa politică

Replica API 10 septembrie 2016 | 00:16 287

PNL susține că importanța votului prin corespondență este aceea de a permite tuturor românilor din străinătate să-și exprime opțiunea într-o manieră deschisă, corectăși democratică. PNL cataloghează modificările aduse de OUG privind alegerile parlamentare şi votul prin corespondenţă drept necesare pentru asigurarea unei climat optim de desfășurare a alegerilor, atât în sensul facilitării procesului de vot, câtși în ceea ce privește exprimarea voinței politice a cetățeanului.

PNL a făcut publică poziţia sa pe tema votului prin corespondențăși consideră că modificările aduse prin OUG privind organizarea alegerilor în Diaspora reprezintă un act necesar de responsabilitate şi maturitate prin care se corectează o serie de aspecte tehnice pe care PSD le-a respins cu bunăștiință până acum. Exemplul concret cel mai la îndemână în acest sens este înregistrarea on-line propusă de PNL anterior în Parlament, pe care însă PSD a refuzat-o cu obstinație.

În acest context, PNL subliniază că OUG simplifică procedurile de înscriere în Registrul electoral, permițând şi votul prin corespondenţăși introducând posibilitatea transmiterii actelor necesare şi prin poşta electronică. Românii care vor dori să se înscrie în acest Registru trebuie să completeze o cerere care să conţină numele, prenumele, CNP-ul, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu, ce va fi trimisă prin poştă, inclusiv prin poşta electronică, ori depusă la misiunea diplomatică sau oficiul consular.

PNL apreciază totodată faptul că OUG introduce posibilitatea ca MAE să propună AEP înfiinţarea unor noi secţii de vot în străinătate în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor. În plus, OUG elimină şi o serie de articole care împiedicau votul pe liste suplimentare a alegătorilor cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi a celor cu domiciliul în străinătate. Românii din străinătate vor putea vota nerestricționat la orice secție de votare, ceea ce în opinia PNL este în final un câștig real pentru Româniași întreaga clasă politică în termeni de legitimitateși reprezentativitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218