REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

LUXUL de a fi student: de la cazare, la taxa de studii

LUXUL de a fi student: de la cazare, la taxa de studii

Replica API 22 iulie 2019 | 14:23 334

Ce se întâmplă cu cei care vin în orașul Constanța pentru studii? Unde se pot caza? Cu ce cheie își pot “deschide” porțile viitorului apropiat? Lipsurile financiare oare le pot spulbera visele în legătura cu o profesie de succes?

Anual, un număr mare de tineri vine în Constanța pentru a urma o facultate, totuși necesitățile lor îi pot face să se răzgândească în legătura cu îndeplinirea dorințelor asupra unui viitor strălucit. Pentru tinerii din mediul rural, în special pentru cei cărora nu le permite portofelul să se deplaseze făcând naveta sau plătind o chirie, înscrierea la facultate ar putea fi doar un gând frumos. În cazurile în care un student întră la studii cu taxă, achitarea unei chirii în București, Cluj, Iași, sau Constanța ar putea deveni un impediment major pentru acesta, fie că deține un job sau nu.

O chirie ar ajunge la prețul de 1.000 de lei, iar taxa de facultate poate varia între 2.500 și peste 5.000 de lei.

Proaspăt absolvenții de liceu din județul Constanța au o lista mare de facultăți alături de ei, fără a fi necesar să se deplaseze prea departe de casă pentru realizarea studiilor superioare. Piedica majoră al celor din mediul rural ce-o pot întâmpina este criteriul distanței dintre municipiul Constanța și localitatea de domiciliu. Numărul total din căminele de la Universitatea Ovidius din Constanța este de 1.327 de locuri, împărțit în 4 cămine, iar prețul pentru un loc, într-o lună, este de 280 pentru un student la cu taxă, iar pentru cei la fără taxa prețul este de 165 lei/loc/lună. Condiția de-a putea fi cazat în căminul studențesc de la UOC este ca persoanele interesate să aibă domiciliul situat la o distanță mai mare de 40 de km. de municipiu Constanța, altfel, vor fi eliminate din procesul de înscriere pentru obținerea unui loc de cazare .

De exemplu, următoarele localități nu corespund distanței necesare menţionate mai sus, de aceea, viitorii studenți care au așteptări la un loc din căminul studențesc nu trebuie să fie din: Agigea, Amzacea, Castelu, Ciocârlia, Corbu, Eforie , Lumina, Lazu, Murfatlar, Nazarcea, Năvodari, Neptun, Nisipari, Pecineaga, Valea Dacilor, Valu lui Traian ș.a.

Un alt criteriu pe care ar trebui să-l îndeplinească studenții interesați de o cazare la un cămin din UOC este solicitarea care se poate face atât pe bază de cerere depusă direct la sediul universității, cât și on-line, pe baza formularelor postate pe site-ul universității, la secțiunea info Cazare.

Conform raportului general privind căminele studențești din anul 2016, în urma unor chestionare făcute cu studenți de la UOC reiese că o parte dintre studenți sunt nemulțumiți de condițiile oferite în căminele Universității Ovidius, pe când cealaltă parte afirmă că sunt mulțumiți sau chiar foarte mulțumiți. Unele dintre aspectele negative reclamate de studenți sunt: probleme cu furnizarea unor servicii (apă caldă, internet); probleme cu liniștea; probleme cu mucegaiul.

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bobitzaaaa,dupa baluri vrem si caminele,si inca un magazin in campus,sti doar ca Ionut te premiaza corespunzator !
0
0
Gresit,te bagi argat la Barbu I si impartie pliante ptr balurile bobocilor si alte exclusivitati,tot el intermediaza o atentie pentru Bobel si termini facultatea,stai moca la camin,asa fac toti jegosii din Liga
0
0
Traiasca ruginitul si burtosul de bobita mondialul. Supt conducerea lor tot sa faci o facultate
0
0
Facultatile actuale sunt de rahat. Nu echivaleaza nici cu scolile profesionale de pe timpul lui Ceausescu.
8
0
Acum facultatile sunt ca ciupercile dupa ploaie nu se mai face carte iar toti analfabetii devin studenti pierzand 5 ani din viata pentru un viitor stralucit la chioscul de cafea de la coltul strazii. Sau chiar 3 ani ca nu prea se face diferenta intre cei cu masterat. Dupa ce depun dosarele incepe milogeala la stat ca CFR le a dat deja pomana din dreptul celor ce muncesc care nu mai au locuri in tren. Pe urma incepe spaga la examene alti bani alta distractie. Invatamantul e o afacere demult in tara noastra si asa va fi atata timp cat votati prost.
14
0
Si in SUA e greu pentru studenti. Parintii isi ipotecheaza locuintele,chiar daca studentii au joburi part-time.Asta este capitalismul.
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369