REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

M10 îşi caută locul în trupa europeană. PPE sau ENL? Reacţie Fulminantă a PRU

M10 îşi caută locul în trupa europeană. PPE sau ENL? Reacţie Fulminantă a PRU

Replica API 25 iulie 2015 | 09:02 213

Sondaj intern

Sondaj intern

Bogdan Diaconu

Secretariatul general al partidului M10 a demarat consultarea organizaţiilor cu privire la afilierea internaţională. Aşadar, formaţiunile din ţară sunt rugate să îşi dea cu părerea în acest sens şi să decidă la care dintre grupurile europene se va alătura, într-un final, partidul, respectiv Grupul Partidului Popular European Creştin Democrat (PPE), Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/ Stânga Verde Nordică; Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe sau Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii. Totodată, există şi varianta neafilierii. Logica politică este simplă.

Preşedintele M10, Monica Macovei, în calitate de fost membru PDL, activează în prezent în grupul popularilor europeni, ceea ce înseamnă că excludem categoriile verzilor şi socialiştilor. Pentru că a întreprins un adevărat scandal când au început discuţiile de fuziune dintre PDL şi PNL, renunţăm şi la varianta liberalilor. Aşadar, rămân doar câteva variante: PPE, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii sau opţiunea independentă.

În ceea ce priveşte Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, M10 are deja prima opoziţie. Preşedintele PRU, partid care s-a afiliat recent la grup, Bogdan Diaconu, susţine că discursul cu Justiţia şi anticorupţia nu înseamnă însă şi promovarea valorilor naţionale.

„Ce treabă are M10 cu suveranitatea? (râde) M10 nu are o politică naţională, este un exponent al globalismului şi internaţionalismului. Discursul cu Justiţia şi anticorupţia este altceva, nu înseamnă că promovează valorile naţionale, iar, din punct de vedere al Justiţiei şi al anticorupţiei, Monica Macovei nu ştiu ce a adus nou sub soare. Concret, a modificat procedura de numire a procurorilor şefi, astfel încât a subjugat Justiţia şi mai mult politic. În afară să laude DNA, care nu este meritul ei, nu vor face nimic altceva. PRU, în schimb, se luptă cu acest flagel şi mă refer aici la proiectul de lege care prevede închisoarea pe viaţă pentru marea corupţie, confiscarea totală şi extinsă a averii şi munca în folosul comunităţii 8 ore pe zi/5 zile pe săptămână, pentru a-şi susţine traiul singuri în puşcărie, nu pentru a pica tot pe umerii poporului român. (...) Nu decid eu dacă îi primesc, dar nu cred că valorile M10 se încadrează în valorile ENL”, a spus Diaconu, pentru “Replica”.

Având în vedere faptul că Monica Macovei a activat tot timpul în cadrul PPE, există o probabilitate foarte mare ca M10 să continue în această direcţie, iar sondajul intern reprezintă doar justificarea clară a acestei opţiuni.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218