REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Măcel pe fondurile de vânătoare din Constanţa: mii de potârnichi, braconate de italieni, vândute în localuri de lux

Măcel pe fondurile de vânătoare din Constanţa: mii de potârnichi, braconate de italieni, vândute în localuri de lux

Replica API 12 octombrie 2012 | 20:17 329

Descinderi la Cernavodă

Descinderi la Cernavodă

Un italian stabilit în România de 3 ani a pus în operă, în colaborare cu o instituţie de interes public, o adevărată reţea de braconaj. Desprins parcă dintr-un film cu tente de safari african, italianul aducea grupuri de conaţionali pentru partide de vânătoare în judeţul Constanţa, pe fondurile cinegetice gestionate de Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Constanţa. Până să intre oamenii legii pe fir, situaţia nu a deranjat pe nimeni, ba mai mult, italianul a încercat să dea o "aură" de legalitate activităţii sale. Astfel, a înfiinţat o asociaţie de organizare partide de vânătoare şi pescuit, iar evenimentele aveau loc numai în sezonul de vânătoare. În plus, avea grijă ca toţi participanţii să aibă permise de vânătoare, la care s-a adăugat o bună colaborare cu AJVPS.

Ieri dimineaţă, ofiţerii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR, reprezentanţi ai Poliţiei Cernavodă şi procurorul Teodor Niţă de la Parchetul Tribunalului Constanţa, au descins în două unităţi hoteliere în care se aflau cazaţi 18 cetăţeni italieni, între care şi Luigi Schoba, în vârstă de 56 de ani, adică cel care organiza partidele de vânătoare. Unităţile de cazare călcate de oamenii legii sunt Complexul Domneasca, situat la aproximativ 50 km de Constanţa şi 6 km de Cernavodă, în apropierea satului Seimenii Mici, şi Hotelul Yahoo Best, situat în oraşul Cernavodă, la ieşirea spre Hârşova. Percheziţiile au fost motivate de faptul că cetăţenii italieni sunt suspectaţi că vânau ilegal în România şi deţineau muniţie peste limitele prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare.

Arsenalul italienilor şi contractul care nu e de găsit la AJVPS!

Lucruri care s-au şi adeverit: oamenii legii au descoperit şi au ridicat în vederea continuării cercetărilor 20 de arme de vânătoare, 7.000 bucăţi de muniţie şi peste 1.000 de păsări împuşcate sau capturate în timpul partidelor de vânătoare, pentru care vânătorii nu au putut prezenta documente care să justifice provenienţa. Conform unor surse judiciare, italianul Luigi Schoba ar fi prezentat un contract de închiriere pentru arme, încheiat cu AJVPS, document care însă nu ar figura şi în evidenţele asociaţiei de vânătoare! Tot despre acest caz, surse judiciare au mai declarat că italienii "fac un adevărat carnagiu".

Păsările braconate, vândute cu 4-5 euro bucata

"Folosesc chemătoarele electronice, păsările vin grămadă, iar ei stau pe loc şi trag mii de cartuşe. Ne măcelăresc vânatul cu chemătoarele electronice. În lumea civilizată au fost interzise, numai la noi mai sunt premise", au mai spus anchetatorii. "Pe documente apar câteva sute de păsări vânate - cota aprobată de AJVPS, iar în realitate ei vânează mii de potârnichi pe care le duc, camuflate în cutii, în Italia şi le vând cu 4-5 euro bucata în restaurantele de lux. Practic, ei vin aici într-un sejur în care se distrează, sunt cazaţi, mănâncă şi scot şi bani din această afacere ilegală", susţine o altă sursă judiciară. Ancheta în acest caz însă continuă, în prezenţa unui translator autorizat, dar şi a unui ofiţer italian, sosit la Constanţa special pentru acest caz. Surse din cadrul anchetei au mai declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că: "Italienii peste care am descins azi dimineaţă (ieri dimineaţă - n.r.) au ajuns pe 2 octombrie, dar nu sunt primii care vin". În total, la Parchet au ajuns 20 de persoane pentru audieri. Vom reveni cu detalii!

Alexandra ANTON

Update:

Audieri până în miez de noapte în dosarul italienilor care braconau pe teritoriul judeţului Constanţa. După descinderile de joi dimineaţa, 20 de persoane au fost conduse la Parchetul Tribunalului Constanţa pentru audieri. Procurorul de caz a decis, urmare a declaraţiilor oferite de martori, să îl reţină pe Dan Vasile Miron, şeful Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv, pe italianul Luigi Schoba, alţi doi italieni şi încă 5 români (4 paznici de vânătoare şi o gazdă de vânătoare).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218