REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Măcelăria clandestină de la Gară e specializată în tocat hoituri pe post de carne de consum

Măcelăria clandestină de la Gară e specializată în tocat hoituri pe post de carne de consum

Replica API 16 martie 2013 | 00:00 1551

Atentat la sănătatea consumatorilor

Atentat la sănătatea consumatorilor

Autorităţile constănţene au descins joi seara, 14 martie a.c., într-o măcelărie care nu mai avea autorizaţie de funcţionare, administrată de un afacerist certat cu legea, pe numele lui Răzvan Dimoftache. Vineri, verificările au continuat. De menţionat că, în acte, ca patroni ai măcelăriei, apar numele de Gabriel Dimoftache, tatăl lui Răzvan Dimoftache, şi Cristina Braşoveanu. Aproximativ o tonă de carne alterată şi o altă cantitate de carne în pragul expirării au fost găsite în incinta punctului de lucru, aflat pe Şoseaua Mangaliei. Carnea, deţinută parte din ea fără acte, era cât pe ce să ajungă pe mesele constănţenilor. Cine este cel care are tupeul să se joace cu sănătatea oamenilor? Un condamnat cu suspendare pentru înşelăciune, după ce a furat de la o bancă 2,5 miliarde lei şi, de asemenea, condamnat pentru ucidere din culpă după ce, în 2009, a provocat un accident rutier, victima fiind un bărbat din Năvodari.

A fost nevoie de mandat pentru desfăşurarea controlului la sediul DR Company sau Sladum SRL (căci ambele firme figurează la aceeaşi adresă-Soşeaua Mangaliei 80), efectuat ca urmare a unei reclamaţii. Deşi i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare, patronul carmangeriei care procesa carne stricată şi-a văzut liniştit de afacere. Oamenii din zonă s-au plâns celor de la DSVSA că nu mai suportă mirosul venit din depozitul firmei deţinută de Răzvan Dimoftache. Cu o zi înainte de marea descindere, Garda Financiară a sigilat sediul afaceristului, după ce acesta a refuzat să prezinte documentele la control. În zadar au bătut autorităţile la uşa omului, pentru că a refuzat să deschidă. Într-un final, când a vrut să fugă, acesta a fost prins şi somat să se prezintă la Gardă cu toate actele. Joi dimineaţă, doi angajaţi ai lui Dimoftache s-au prezentat la serviciu, în mod obişnuit, însă au avut surpriza să găsească uşile închise, sigilate, dar au primit recomandări de la şeful lor să nu părăsească zona, astfel că, ore în şir, cei doi au stat în maşină. Reporterii "Replica" au stat de vorbă cu cei doi, însă nu au putut oferi prea multe informaţii pentru că nu le deţineau. "Nu am vorbit cu şeful, noi am venit la program. Dar, ce pot să vă spun? Spaţiul are faianţă, apă caldă, mese de inox, dotările sunt, utilajele care se cer. Nu ştiu dacă are sau nu autorizaţii", a spus unul dintre angajaţi. Cel mai probabil, spun vecinii afaceristului, reclamaţia la autorităţi a fost făcută de reprezentanţii Avicola Călăraşi, una dintre firmele care distribuie carnea lui Dimoftache. "S-au certat în urmă cu câteva zile. Dimoftache nu voia să le dea facturi sau ceva de genul. Cred că ei au reclamat", a spus un vecin, incident confirmat şi de angajaţi. Oamenii răsuflă acum uşuraţi pentru că vor putea şi ei să respire aer curat. Oamenii s-au tot plâns de modul în care Dimoftache îşi desfăşoară activitatea, că nu respectă normele de igienă, că-şi spală maşinile în faţa sediului, că subsolul este plin de sânge, iar mirosul este doborâtor şi, pe lângă toate acestea, mai spun ei, este şi un bărbat violent. "Eu cu el am avut un incident în luna septembrie, când am parcat maşina pe un loc liber. El, cu intenţie vădită, s-a urcat în maşina lui, a dat cu spatele să-mi lovească maşina, să nu mai parchez acolo. I-am făcut plângere penală la Secţia 5 pentru distrugere. Nu l-am bătut, doar l-am înjurat. El spune că am sărit la bătaie, dar este martor care dezminte asta. Din momentul în care i-am făcut plângere pentru distrugere, el a început să-mi facă mie plângeri penale că l-am bătut. Se automutilează. Îşi scoate certificate medico-legale, cum că am intrat în sediul peste el, că l-am ameninţat. Îşi rupe cămaşa, e bolnav psihic. El e în relaţie bună de prietenie cu cei de la Secţia 5, i-au dat NUP la plângerea mea", a declarat un vecin, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Garda Financiară nu a finalizat ancheta împotriva celor două societăţi, momentan se verifică documentele. "Este acţiunea în desfăşurare. Continuăm ancheta şi în câteva zile vom avea un răspuns. Societatea Sladum este deţinută de Cristina Braşoveanu în proporţie de 99 %, restul este deţinut de tatăl lui Răzvan Dimoftache, Gabriel. Cât despre cealaltă societate, DR Company, aceasta este pe numele lui Răzvan Dimoftache", au precizat surse din cadrul Gărzii Financiare Constanţa. Cine este, mai exact, Răzvan Dimoftache şi cum a ajuns el cunoscut în Constanţa? Încă din 2006, a ieşit în evidenţă când a intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Constanţa după ce, profitând de neatenţia unui consultant bancar, a înşelat o unitate creditoare cu peste un miliard şi jumătate de lei vechi. A fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru înşelăciune. Apoi, în 2009, a accidentat mortal un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Năvodari, după cum au stabilit oamenii legii. A primit încă o condamnare de 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, însă a efectuat recurs, pe 13 februarie anul curent.

Săptămânalul Atitudinea, "vinovat" pentru controalele de la carmangerie!

Potrivit contabilei care a fost vineri prezentă la verificările autorităţilor, din cauza articolului "plin de minciuni" apărut în săptămânalul "Atitudinea" de Constanţa, DSVSA s-a sesizat şi a dat startul tuturor controalelor! Două tone şi jumătate de carne cu tot cu oase, din care 536 de kilograme sunt carne de porc, este rezultatul inventarului făcut ieri de reprezentanţii Gărzii Financiare. În cursul serii de ieri, reprezentanţii DSVSA au recoltat probe de carne (pui, liliput, pastramă de mici, porc), pentru a le duce la laborator. Rezultatul analizelor va fi aflat cel mai probabil luni sau marţi, atunci când vor avea loc şi primele audieri. Printre carnea găsită expirată şe numără şi cea de curcan, în special tacâmurile. Conform reprezentanţilor societăţii, este posibil să fie găsită carne alterată, din moment ce carnea a fost lăsată fără a avea nimeni grijă de ea, din data de 13 martie a.c. La rândul lor, reprezentanţii DSVSA susţin că au fost puse în aceeaşi cameră produsul finit şi materia primă, ceea ce reprezintă o greşeală. În replică, vânzătoarea le-a răspuns că cei care au făcut acest lucru sunt chiar cei de la Garda Financiară, care au mutat materia primă şi produsul finit în aceeaşi cameră pentru a le veni mai uşor la inventar. Pe lângă acest lucru, în urma verificărilor a două lăzi frigorifice s-a stabilit faptul că era ţinută în acelaşi loc carne de vită, de porc, de pasăre, toate cu termenul de valabilitate expirat, unele chiar şi fără termen de valabilitate. În una din lăzi a fost descoperit şi un crap fără acte de provenienţă, care ar fi aparţinut proprietarului, bineînţeles... "De două, trei săptămâni, ne aflăm într-o adevărată furtună mediatică legată de calitatea alimentelor aflate în comerţ şi am socotit că e bine sa fiu prezent, pentru că şi aseară (joi seară-n.r.), a avut loc o acţiune pe această temă. Le transmit inspectorilor OPC un îndemn pentru a fi mai vigilenţi, de a fi mai răbdători şi mai echilibraţi. De ce spun mai răbdători şi mai echilibraţi, pentru că de două, trei zile am lansat în mijloacele media un apel către cetăţeni să vină în sprijinul autorităţilor, cu orice informaţie legată de starea diferitelor produse alimentare care se găsesc în comerţ. De fiecare dată când ar putea să constate într-o cofetărie, o unitate de panificaţie sau într-o unitate de alimentaţie publică, un produs care să nu aibă exact cu gustul care ar trebui să îl aibă, să anunţe autorităţile. Vreau să cred că va fi o avalanşă de semnale. Noi monitorizăm şi la această oră şi pot să vă spun că nu exista nici o problemă sub acest aspect în judeţ. Deşi sunt monitorizate depozitele, unităţile de alimentaţie publică, DSV nu are decât o mână de oameni, respectiv 32 de inspectori. Încercăm să constrângem unul sau mai mulţi agenţi economici să ia atitudine, în sensul de a se conforma prevederilor legii şi fără sprijinul cetăţenilor suntem legaţi de mâini şi de picioare", a spus prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola.

"Aveau porci tăiaţi afară pe gresie, se scurgea apa cu sânge cu tot, în spatele blocului"

Revenind la abatorul din zona Gării, vecinii din blocul J9 arată cu degetul spre patronul afacerii cu cărnuri, spunând despre el că este recalcitrant, că bloca maşinile din parcare şi îi ameninţa. Cel mai deranjant însă este mirosul de afumătură, de condimente şi în general... de tot. "Noi, vecinii din scara B suntem terorizaţi de această firmă care s-a deschis prin jurul lunii iunie, la aproximativ 6 luni după ce m-am mutat. Cel mai tare şi mai tare ne deranjează mirosul. Cred că au legat la aerisirea comună a blocului, tot ce aveau ei, miros de condimente, afumătură, tot ce poate să se proceseze într-o fabrică de carne. Într-o dimineaţă i-am văzut, şi eu şi vecinii, aveau porci tăiaţi afară pe gresie, se scurgea apa, cu sânge cu tot, în spatele blocului. Domnul acela este recalcitrant, lui i se pare că i se cuvine totul. Dacă punea el maşinile aici şi bloca restul maşinilor din parcare, gata, el făcea legea. Ameninţa o vecină că-i desumflă cauciucurile. Sincer vă spun, este deranjantă şi atitudinea, şi activitatea lui, care nu mi se pare normală pentru un bloc de locuinţe. Tot ce pot să vă spun, carnea se descărca şi se încărca numai noaptea şi dimineaţa foarte devreme. Mirosea execrabil astă-toamnă", a declarat Andrei Stoicescu. Angajarea unui avocat a părut cea mai bună soluţie de a mai salva ce mai este de salvat privind problemele depistate la această societate. Astfel, în cursul zilei de ieri, la ora 14.00, patronul societăţii l-a contactat pe avocatul Adrian Avram pentru a-l apăra. Avocatul a declarat că majoritatea mărfii se afla în termenul de garanţie şi există foarte puţine produse care nu aveau etichete pe ele, astfel nu se poate preciza dacă ele sunt expirate sau nu. "Echipele, în urma controlului, au găsit marfa care se afla în stoc la momentul în care s-a făcut acest control, carne de vită, de porc, de pui, de curcan. Nu pot să vă spun acum chiar dacă exista o parte din marfă fără acte sau cu acte, asta numai în urma unei anchete penale se poate stabili, majoritatea mărfii era în termen de garanţie şi cu valabilitatea în regulă. Sunt foarte puţine elemente, nişte pui, un peşte, foarte puţine kilograme de marfă care nu aveau etichete pe ele, deci nu putem să spunem dacă se aflau în termen de garanţie sau nu. Unitatea a fost închisă, marfa nu a putut să fie expusă spre vânzare şi vândută la momentul respectiv. Faptul că astăzi (vineri-n.r.) s-a desigilat unitatea şi s-au prelevat probe biologice a dus la depăşirea termenului de garanţie. Marfă stricată nu este, doar că a depăşit termenul de garanţie legal", a declarat avocatul Adrian Avram.

Vom reveni.

Mirela Sorina PASCAL, Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614