REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Macovei: CEDO a decis că reducerile salariale cu 25% nu au încălcat drepturile omului. USL a minţit

Macovei: CEDO a decis că reducerile salariale cu 25% nu au încălcat drepturile omului. USL a minţit

Replica API 9 ianuarie 2012 | 00:00 235

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a postat pe blog o decizie CEDO prin care se resping reclamaţiile a doi români privind reducerile salariale cu 25%, constatându-se că nu au fost încălcate drepturi ale omului, fostul ministru al Justiţiei acuzând USL că i-a minţit pe români pe această temă.

Macovei precizează că CEDO a declarat inadmisibile, pe 6 decembrie, cererile făcute de doi reclamanţi români care s-au adresat Curţii împotriva tăierilor salariale ale bugetarilor cu 25%. Potrivit fostului ministru, reclamanţii au invocat articolul 1, referitor la protectia proprietăţii, din Protocolul Aditional nr. 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

"Prin aceasta decizie, CEDO a confirmat hotărârea Curţii de Apel din Timişoara (care a respins acţiunile reclamanţilor) şi a constatat că, prin reducerile salariale, statul român nu a încălcat drepturile omului şi că nu există vreun drept statuat de Convenţie de a primi o anumită sumă de bani ca salariu", scrie Macovei.

Potrivit acesteia, decizia CEDO arată clar că nu există un principiu al "drepturilor câştigate".

Macovei acuză faptul acest principiu "a fost atât de des şi mincinos invocat în dezbaterea publică de la noi, în special de reprezentanţii opoziţiei şi lideri sindicali".

"Nu există un astfel de principiu (în niciun caz în domeniul drepturilor salariale). Şi nu a existat vreodată. Expresia drepturi câştigate a fost lansată acum câţiva ani de foştii membri ai CSM, atunci când, în magistratură, a început furia acordării de sporuri, unii altora, prin hotărâri judecătoreşti. Ne amintim că USL, prin reprezentanţi ca Năstase sau Athanasiu, afirma în 2010 că aceste reduceri încalcă drepturile omului şi ameninţă cu sesizarea CEDO. Prin neştiinţă sau minciună, aceşti politicieni au creat, în mod iresponsabil, speranţe false românilor şi i-au provocat într-un context sensibil care presupune măsuri dureroase, însă necesare. Felicitări majorităţii judecătorilor români care, prin deciziile luate, au arătat că ştiu şi înţeleg prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, că respectă separaţia puterilor şi faptul că doar Guvernul stabileşte politica bugetară şi salarială", scrie Macovei.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367