REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Macovei cere referendum pentru ridicarea imunităţii

Macovei cere referendum pentru ridicarea imunităţii

Replica API 29 septembrie 2014 | 00:00 212

În toiul lansărilor prezidenţiale şi a declaraţiilor de tot felul, europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a reuşit să producă un adevărat cutremur pe scena politică. Duminică, Macovei a declarat că ancheta DNA în care sunt vizați nouă foști miniștri, suspectați de infracțiuni de corupție în dosarul Microsoft, arată că partidele politice ”lucrează împreună să fure din banii noștri”.

„Ne arată fața hâdă a clasei politice. Cea mai mare parte a clasei politice a ajuns o cangrenă care ne suge de bani, ne minte și ne păcălește. În realitate, în spatele cortinei toți lucrează împreună, iau mită și fac aranjamente. (...) Mă bucur că DNA e puternică și face o astfel de anchetă de mare amploare. Am creat DNA în 2005 și ca președinte îi voi crea toate condițiile pentru a continua aceste eforturi, până stârpim toată corupția. (...) E nevoie de aprobarea Parlamentului pentru cei care sunt parlamentari sau pentru miniștri care au fost parlamentari și experiența din ultimii ani e foarte proastă și foarte îngrijorătoare. Parlamentul României a respins cererile DNA cu privire la Vosganian, Cosma sau Dobre. Nu e vorba decât de a merge la procurori să dea declarații, nu era vorba de arestare preventivă. Acești oameni au cerut colegilor din Parlament să rupă firul anchetei pentru că le era frică să meargă la procurori să explice. (…) Fac un apel la Parlament să dea avizul pentru cercetare. Să lase DNA să afle adevărul în aceste dosare, să lase inculpații să dea declarații. Nu e vorba despre arestare. De asemenea, fac un apel către președintele țării să avizeze cererile care potrivit Constituției sunt de competența lui”, a declarat Macovei.

Întrebarea pe care o propune Macovei este: „Sunteți de acord ca parlamentarii, miniștrii și președintele României să nu beneficieze de nici o formă de imunitate cu excepția opiniilor politice?”

Opiniile dreptei

Reacţiile la solicitarea europarlamentarului nu s-au lăsat aşteptate. Pentru că vorbim de parlamentari certaţi cu legea, fiecare îşi vede propria ogradă. Sau nu? Părerile sunt împărţite şi, rând pe rând, parlamentarii şi-au exprimat opiniile ba în funcţie de propriul interes, ba au reuşit să vadă partea bună a egalizării răspunderii penale pentru toţi cetăţenii. Dacă liberala Norica Nicolai susţine că solicitarea lui Macovei este “abjectă”, nu la fel pot spune şi alţi “actori” ai scenei politice, inclusiv cei de la Constanţa. Printre ei, preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, care, din postura de senator, susţine fără rezerve un astfel de demers. “Sunt stipulate în statutul parlamentarului atât ridicarea imunităţii, cât şi imunitatea în sine. Da, n-am nici o problemă, personal voi susţine un astfel de demers, dacă el va fi generat de preşedintele României. N-am nici un fel de supărare legat de un astfel de demers. Dacă va fi iniţiat de preşedintele României, referendumul în sine, voi vota pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor şi egalizarea răspunderii penale pentru toţi cetăţenii României”, a declarat Chiru, pentru Replica. De aceeaşi părere este şi liderul PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz. “Este bună (iniţiativa – n.r.), dar nu ştiu dacă e neapărat bine să-i solicite. O rugăminte din partea doamnei Macovei era mai plauzibilă. Sunt de acord, dacă li se ridică imunitatea la toţi”, a precizat Palaz, pentru Replica. Liberalii, în schimb, au strâns rândurile. În contextul în care îşi menţin în Parlament anumiţi “aleşi” certaţi cu legea, iar la televizor susţin “fapte, nu vorbe”, în privinţa luptei anticorupţie, nici nu puteau avea alte reacţii. De altfel, prim-vicepreşedintele PNL Constanţa, deputatul Victor Manea, n-a comentat prea mult pe marginea ideii lui Macovei, ci a ironizat-o pe iniţiatoare. “Poate să depună iniţiativa asta în Parlamentul European, că dumneaei este europarlamentar şi ar putea să depună pentru Parlamentul European. Să scoată în Parlamentul European ceea ce îşi doreşte. Dar, nu cere pentru alţii, numai pentru parlamentarii români? De ce nu cere pentru dumneaei treaba asta? Cred că era mult mai ok. Pentru alţii, e mai uşor, pentru tine e mai greu să ceri, să nu mai ai imunitate. Păi, Parlamentul European este un parlament care hotărăşte destinul Europei şi cred că ar trebui să înceapă de acolo. Nu? Nu e o idee bună? (...) De ce să ceară dumneaei pentru mine treaba asta, să nu am imunitate? Ar fi o idee foarte bună, dar să înceapă cu dumneaei în Parlamentul Europei să nu mai aibă imunitate (...) Atâta timp cât cei europeni au, de ce n-ar avea şi cei români?”, a declarat Manea, pentru Replica.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369