REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Macovei, despre Directiva privind confiscarea extinsă a averilor: România mai are termen, ca toate statele membre, până la sfârşitul lui 2016 să o transpună

Macovei, despre Directiva privind confiscarea extinsă a averilor: România mai are termen, ca toate statele membre, până la sfârşitul lui 2016 să o transpună

Replica API 12 martie 2015 | 18:50 478

Europarlamentarul Monica Macovei şi-a atins un obiectiv extrem de important în Parlamentul European, iar acum este rândul României să îl pună în aplicare până la finele anului 2016. Este vorba despre Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, al cărei raportor este europarlamentarul Monica Macovei. Transpunerea Directivei este obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

"Directiva privind confiscarea extinsă a averilor a fost adoptată în 2013 şi are o perioadă de transpunere în legislaţia naţională. Am fost raportor al Parlamentului European. Adică am lucrat la ea, am scris şi înseamnă următorul lucru. Înseamnă că se poate confisca, judecătorul poate dispune confiscarea pe o sumă mult mai mare decât cea pentru care eşti condamnat. Asta este problema şi acum şi anume că unii se duc la închisoare pe sumele cu care sunt prinşi şi condamnaţi într-un proces penal, dar în rest rămân cu averea. Român cu foarte mari averi. Cred că unii au şi riscul să meargă la închisoare doi-trei ani şi să rămână cu milioane de euro şi asigură nu ştiu câte generaţii ", a declarat, pentru "Replica", europarlamentarul Monica Macovei aflat la Strasbourg.

Directiva europeană pune accent pe confiscarea extinsă a veniturilor care nu se pot justifica legal. De exemplu, dacă eşti condamnat pentru o spălare de bani de un milion de euro, judecătorul îţi evaluează toată averea şi, dacă nu o poţi justifica, ţi-o confiscă. "Confiscarea extinsă înseamnă că dacă m-ai prins cu o mie de euro de exemplu, fiind poliţist, vameş sau orice, judecătorul poate confisca. Se uită la toată averea mea pentru infracţiuni de crimă organizată, de corupţie, de spălare de bani, de evaziune fiscală şi dă peste cinci ani închisoare şi zice: "eu văd o diferenţă între ce ai şi ce ai primit tu, cât poţi justifica legal: salariu, donaţii -reale, nu fictive" şi dacă nu poţi justifica îţi confiscă tot". Adică pe lângă faptul că te condamnă pentru o spălare de bani în valoare de un milion de euro, tu dacă ai o sută de milioane de euro şi nu le poţi justifica în mod legal ca avere, atunci se confiscă", a decarat Macovei.

Directiva aduce norme noi privind confiscarea de la terţe persoane sau confiscarea extinsă, inclusiv în cazul înstrăinării sub preţul pieţei sau al donaţiilor: "Altă noutate este confiscarea averii de la terţe persoane. La noi se întâmplă des. Le mută de pe numele lor pe numele altora (...) Ne trezim cu bunici sau părinţi care la 80 de ani deodată au milioane peste noapte (...) Şi în aceste cazuri confiscarea este prevăzută, altfel rămânem fără bani. Este foarte important să confiscăm. Directiva foarte pe scurt asta prevede, dar noi avem în Codul Penal român posibilitatea confiscării extinse. E mai limitată decât cea din Directivă şi trebuie să fie transpusă. România mai are termen, ca toate statele membre, până la sfârşitul lui 2016 să o transpună". Ce presupune acest lucru? "Asta înseamnă că trebuie modificat articoul din Codul Penal (...). Probema este să executăm să luăm aceşti bani, să nu rămânem cu ei pe hârtie", a conchis europarlamentarul Monica Macovei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218