REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Macovei: Orice încercare de modificare a procedurii de numire a procurorilor șefi - o acțiune împotriva intereselor României

Macovei: Orice încercare de modificare a procedurii de numire a procurorilor șefi - o acțiune împotriva intereselor României

Replica API 29 iulie 2015 | 00:16 230

Europarlamentarul Monica Macovei îi solicită ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să spună dacă a propus sau susține schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere de la DNA, DIICOT și Parchetul General, apreciind că o astfel de acțiune ar fi împotriva intereselor României.

"Orice modificare a actualei proceduri de numire a procurorului general, procurorilor șefi de la DNA și DIICOT, a adjuncților acestora și a șefilor de secții încalcă Mecanismul de Cooperare și Verificare și este o acțiune împotriva intereselor României, inclusiv acela de a intra în Spațiul Schengen. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, tace nejustificat în legătură cu întâlnirea de la CSM, din 24 iulie, la care au mai participat președintele CSM și președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, anchetat penal", susține Macovei, într-un comunicat transmis marți.

Fostul ministru al Justiției menționează că sunt îngrijorătoare informațiile din presă, potrivit cărora la această întâlnire s-a discutat inclusiv despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere.

"Orice încercare de modificare a procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere este o acțiune împotriva intereselor României, care va determina un alt raport negativ al Comisiei Europene și îndepărtarea tot mai mult a României de Spațiul Schengen și de imaginea unei țări cu onoare, care își respectă angajamentele. Pentru români, o astfel de schimbare ar însemna eliminarea responsabilității individuale pentru numirile și revocările procurorilor șefi DNA, DIICOT și la Parchetul General, cu scopul de a opri anchetele și judecățile din dosarele de corupție, spălare de bani și crimă organizată", se mai spune în comunicatul citat.

În context, Monica Macovei face trimitere la condiționalitatea nr. 3 din domeniul anticorupție din MCV în forma ei completă: ''Pe baza progreselor înregistrate până în prezent, continuarea realizării unor anchete profesionale și imparțiale în cazul sesizărilor de corupție la nivel înalt; Asigurarea stabilității legislative și instituționale a cadrului anticorupție, în special prin menținerea procedurii actuale de numire și revocare a procurorului general al României, a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție și a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102