REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Macovei: Termen până la finalul 2016 pentru transpunerea Directivei privind bunurile provenite din infracțiuni

Macovei: Termen până la finalul 2016 pentru transpunerea Directivei privind bunurile provenite din infracțiuni

Replica API 26 octombrie 2015 | 23:56 220

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat duminică faptul că România are termen până la finele anului viitor să transpună în legislația națională Directiva Europeană privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni, iar acest text va fi inclus automat în Codul Penal, care acum are o serie de prevederi mai restrictive.

'Anul viitor este termenul limită la care trebuie transpusă Directiva Europeană a confiscării extinse a averilor. Ea putea fi transpusă mult mai repede, și anul acesta și anul trecut.

Nu este nicio contradicție cu Codul Penal, practic textul de transpunere va înlocui textul din Codul Penal de astăzi care este mult mai redus. Prin urmare, transpunerea acelui text din Directiva extinsă va duce la o confiscare extinsă, la confiscarea întregii averi nejustificate a unei persoane care comite infracțiuni și nu-și justifică legal averea în raport cu venitul.

Se aplică pentru toți cei care vor fi în curs de judecată, pentru cei care vor fi condamnați sau în curs de anchetă, pe baza unei hotărâri judecătorești (...) Politicienii români nu vor la închisoare, nu vor să li se confiște averile, vedeți ce campanie este împotriva DNA, împotriva celor care investighează, împotriva unor judecători. Ei nu vor asta, dar nu e după ei', a susținut europarlamentarul.

Monica Macovei, care a fost raportor al Parlamentului European în cazul Directivei confiscării extinse a averilor, a subliniat că transpunerea acesteia este obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene și că acolo unde este deja inclusă în legislația internă rezultatele sunt vizibile.

"Categoric va da roade. Judecătorul va dispune nu numai confiscarea sumei, să zicem, de 1 milion de euro cu care l-a prins pe X comițând o faptă penală — o spălare de bani, un schimb de terenuri, un abuz în serviciu de 1 milion de euro — ci toate cele 100 de milioane de euro pe care nu le poate justifica legal. Aceasta va fi o hotărâre judecătorească, apoi trebuie să avem grijă să fie executată, pentru că la noi problema este că ANAF nu execută și, după câte am văzut, Senatul a respins acel proiect privind Centrul de Recuperare și de Confiscare.

Deci vor exista hotărâri judecătorești de confiscare a unor sume mult, mult mai mari, tocmai pentru că acum unii preferă să meargă la închisoare câțiva ani și să rămână cu averile. Nu, cel mai important este să le luăm banii și asta se întâmplă în Marea Britanie unde, uneori, nici nu sunt procese penale, chiar pentru infracțiuni, sunt procese civile și se confiscă toată averea', a afirmat Macovei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218