REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Macron salută reforma drepturilor de autor: Este o victorie majoră a Europei care protejează

Macron salută reforma drepturilor de autor: Este o victorie majoră a Europei care protejează

Replica API 15 februarie 2019 | 00:00 285

Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat joi "o victorie majoră a Europei care protejează", după etapa decisivă depăşită miercuri de controversata reformă europeană privind drepturile de autor, relatează AFP.

"O victorie majoră a Europei care protejează, o Europă a culturii şi a creaţiei", a scris pe Twitter Emmanuel Macron, a cărui ţară este unul din marii susţinători ai acestei reforme extrem de aşteptate de editorii de presă şi de creatori, dar criticată de giganţii internetului.

"Este demonstraţia că Europa este mândră de creatorii săi şi că ştie să îi protejeze, în beneficiul tuturor cetăţenilor", a comentat la rândul său miercuri ministrul francez al culturii, Franck Riester.

După trei zile de discuţii, reprezentanţii Comisiei Europene, ai Consiliului şi ai Parlamentului European au găsit în cele din urmă o înţelegere asupra unei versiuni comune a reformei Directivei Copyright.

Totuşi, nu este încă sfârşitul acestui dosar. Acordul provizoriu găsit miercuri mai trebuie acum adoptat, pe de o parte, de Consiliul UE şi, pe de altă parte, de plenul PE, înaintea alegerilor europene din mai.

Obiectivul reformei, discutată dur de la prezentarea sa în septembrie 2016 de către executivul european, este de a moderniza drepturile de autor în epoca digitală.

Însă ea a dat naştere unei dispute uriaşe, prin interpunerea lobbyiştilor, între mass-media şi creatori, pe de o parte, care vor să fie mai bine remuneraţi, şi, de cealaltă parte, giganţii internetului, care îşi apără modelul de afaceri şi cărora li s-au alăturat, în mod neaşteptat, militanţii libertăţii internetului.

Două articole s-au aflat în centrul dezbaterii.

Primul prevede crearea unor 'drepturi conexe' la drepturile de autor pentru editorii de presă. El ar trebui să le permită mass-media să fie remunerate atunci când este redistribuită online producţia lor de către agregatori de informaţii ca Google News sau de către reţele de socializare ca Facebook.

Al doilea articol prevede stimularea platformelor de tip YouTube să îi retribuie mai bine pe creatorii de conţinut.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367