REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
21.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Mădălin Voicu: Nu poţi întrerupe, decât în caz de război, un Festival de Interpretare Naţională, aşa cum este Festivalul Mamaia!

Mădălin Voicu: Nu poţi întrerupe, decât în caz de război, un Festival de Interpretare Naţională, aşa cum este Festivalul Mamaia!

Replica API 14 iulie 2012 | 00:00 178

Exclusiv: Eveniment în pericol, pentru că nu sunt fonduri!

Exclusiv: Eveniment în pericol, pentru că nu sunt fonduri!

Tradiţia Constanţei, reprezentată prin organizarea anuală a evenimentului cultural muzical de referinţă, "Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia", este pe cale să rămână simplă amintire. Potrivit renumitului dirijor Mădălin Voicu, cea care ar fi trebuit să fie a 42-a ediţie a unicului festival, are toate şansele să fie anulată întrucât instituţiile constănţene care ar fi trebuit să se (pre)ocupe până acum cu organizarea susţin că nu există fonduri. Fostul preşedinte al juriului la cea de-a 41-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, dirijorul Mădălin Voicu, în acest an nu mai anunţă cu entuziasm că evenimentul cultural muzical de referinţă pentru România ar urma să fie unul de mare ţinută. Acesta a declarat în exclusivitate, pentru "Replica" de Constanţa, faptul că nu este numai o ruşine, dar şi un păcat în acelaşi timp, de a întrerupe un eveniment cu tradiţie, aşa cum este Festivalul Mamaia. Reamintim faptul că o situaţie similară s-a înregistrat şi în 2003.

Reporter: Suntem în luna iulie. Ce se aude de Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia? S-au început pregătirile în acest scop?

Mădălin Voicu: Trebuie să-ţi spun un lucru trist. Timp de 3 ani de zile am reuşit prin eforturi, pe care nu vreau să le pomenesc acum, să fac rost de sprijin pentru Festivalul de la Mamaia, inclusiv pentru cel de Muzică Populară. Acum, când lumea ar trebui să fie, cel puţin cei care organizează la Constanţa, mai relaxaţi şi mai liniştiţi, ei susţin că nu au fonduri. Este nu numai o ruşine, dar şi un păcat în acelaşi timp, pentru că nu poţi întrerupe, decât în caz de război sau calamnitate, un Festival de Creaţie şi de Interpretare Naţională, cu tradiţie, aşa cum este Festivalul de la Mamaia.

Rep.: Să înţeleg că nu se va mai organiza anul acesta Festivalul de la Mamaia?

Mădălin Voicu: Din informaţiile pe care le am până acum, din convorbirile care au avut loc de "n" ori cu directorul din cadrul CJC Cristian Zgabercea, am înţeles că nu sunt bani. E atât de urât ce se întâmplă şi atât de tragic, pentru că mie nu mi se pare numai ciudat dar şi o eroare să nu poţi să găsesşti bani pentru un astfel de festival, dar mi-au spus că nu au nici o posibilitate financiară.

Rep.: Cam de ce sumă ar fi fost nevoie pentru organizarea Festivalului de la Mamaia?

M.V.: Asta e o problemă de bucătărie internă de-a lor, pe mine mă interesează partea artistică, partea culturală, nu mă interesează partea administrativă şi de bani. Aici trebuie discutat cu oamenii care au o responsabilitate.

Rep.: Mai există speranţe că se va organiza în cele din urmă?

M.V.: Nu am nici un fel de speranţă, sincer vorbind. Şi fizic, nu mai este timp.

Rep.: Ştim că anul trecut aţi găsit înţelegere la fostul ministru Elena Udrea, anul acesta aţi încercat să apelaţi la Ministerul Turismului?

M.V.: Relaţia mea cu oamenii care au ştiut să sprijine festivalul nu este una politică, a fost o relaţie emoţională, pe care eu am folosit-o, pentru că eu nefiind un om politic, chiar dacă fac politică, am relaţii şi prieteni care înţeleg de cele mai multe ori că, atunci când sunt situaţii delicate, trebuie să sprijine. Aştept, în primul rând de la ai mei, dacă vreţi să o luăm aşa. În momentul de faţă nu ar trebui să se pună problema că nu sunt bani. Unii oameni înţeleg, alţii nu înţeleg, alţii ştiu şi unii nu vor. Dacă tot ce înseamnă Constanţa, Primărie, Consiliului Judeţean, nu găsesc bani, mie mi se pare urâtă deja treaba.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369