REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

MAE a trimis la Parlament solicitarea de audiere a 26 de candidaţi pentru numirea ca ambasadori

MAE a trimis la Parlament solicitarea de audiere a 26 de candidaţi pentru numirea ca ambasadori

Replica API 5 martie 2021 | 00:00 1240

Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi către Comisiile parlamentare pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării solicitarea de audiere, în perioada următoare, a 26 de candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, în urma aprobării numirii acestora de către preşedintele Klaus Iohannis.

"Pentru cei 26 de candidaţi a fost demarată deja procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961", a informat MAE, scrie Agerpres.

Candidaţii propuşi sunt următorii:

Republica Federală Germania - Adriana-Loreta Stănescu (diplomat de carieră); ocupă în prezent funcţia de director general al Departamentului pentru Relaţii cu Vecinătatea Estică din Centrala MAE (din 2017).

Republica Austria - Emilian-Horaţiu Hurezeanu; a fost din 2015 până în 2021 ambasador al României la Berlin.

Confederaţia Elveţiană - Bogdan Mazuru (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ambasador); a ocupat, din 2015 până în 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Viena.

Republica Polonă - Theodor-Cosmin Onisii (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ambasador); ocupă în prezent funcţia de consilier de stat pentru politică externă în cadrul Oficiului Diplomatic al Cancelariei Primului-ministru al României, din 2019.

Republica Slovacă - Călin Fabian (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar); a ocupat funcţiile de ambasador al României în Republica Coreea (2012 - 2016), ambasador al României în Regatul Ţărilor de Jos (2007 - 2012), poziţie din care a fost reprezentant al României la OIAC şi alte organizaţii internaţionale de la Haga, precum şi de ambasador al României în Ungaria (2002 - 2005).

Vatican - Lilian Zamfiroiu (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar din 2012); a ocupat, din 2016 până în 2021, funcţia de ambasador la Luxemburg.

Marele Ducat al Luxemburgului - Alexandrina-Livia Rusu (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar); lucrează, în prezent, la Misiunea Permanentă a României la Viena din 2017.

Irlanda - Laurenţiu-Mihai Ştefan; ocupă, din 2015, funcţia de consilier prezidenţial pentru politică internă, iar în perioada 2004 - 2015 a fost specialist în probleme politice al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Republica Azerbaidjan - Vasile Soare (diplomat de carieră, are gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar); a ocupat, în perioada 2014 - 2020, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă.

Japonia - Ovidiu Dranga (diplomat de carieră, deţine, din 2006, gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar); a ocupat, din 2013 până în 2021, funcţia de ambasador la Ambasada României la Varşovia.

Republica Algeriană Democratică - Gruia Otiliu Jacotă (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru consilier); activează, în prezent, în cadrul Biroul Politici pentru Vecinătatea Estică din Centrala Ministerului Afacerilor Externe.

Regatul Haşemit al Iordaniei - George Cristian Maior (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ambasador); a fost, din 2015 până în 2021, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii.

Irak - Radu Octavian Dobre (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru consilier); a ocupat, în perioada 2016 - 2020, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în India, acreditat şi în Republica Maldivelor, Republica Populară Bangladesh şi Republica Federală Democratică Nepal, cu reşedinţa la New Delhi.

Statul Kuwait - Mugurel-Ioan Stănescu (diplomat de carieră, deţine, din 2018, gradul diplomatic de ministru consilier); activează, în prezent, în cadrul Ambasadei României la Tokyo.

Republica Kenya - Dragoş Viorel Radu Ţigău (diplomat de carieră, deţine gradul de ministru plenipotenţiar); a fost şef al Consulatului României de la Castellon, în perioada 2014 - 2019.

Republica Cuba - Theodora Magdalena Mircea (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar); este, în prezent, şef al Biroului de Informare MAE.

Africa de Sud - Monica Cecilia-Sitaru (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar); ocupă, în prezent, funcţia de director al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Republica Chile - Floricel Paul Mocanu; a activat în Centrala Ministerului Afacerilor Externe în cadrul Direcţiei relaţii interinstituţionale (2009 - 2011) şi a fost director al Cabinetului ministrului (mai - octombrie 2009).

Republica Federativă a Braziliei - Monica-Mihaela Ştirbu; a ocupat, din 2016 până în 2021, poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Chile.

Republica Filipine - Răduţa-Dana Matache (diplomat de carieră); este în prezent ministru-plenipotenţiar în cadrul Direcţiei ONU, instituţii specializate şi francofonie.

Republica Tunisiană - Elena Şerbănescu (diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar, din 2011); este director al Direcţiei Juridic, Legislativ şi Contencios din cadrul centralei MAE (din 2012).

Republica Coreea - Cezar Armeanu; a ocupat, din 2017 până în 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan, Tadjikistan şi Republica Kârgâză.

Kazahstan - Mădălina Lupu (diplomat de carieră, are gradul de ministru-consilier); este, în prezent, directorul adjunct al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală (din 2015).

Republica Estonia - Călin Stoica (diplomat de carieră, are gradul de ministru plenipotenţiar); în prezent, este reprezentantul COPS (Comitetul Politic şi de Securitate) la Misiunea Permanentă de la Bruxelles (din 2017).

Statele Unite ale Americii - Dan-Andrei Muraru; ocupă, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, Şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218