REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mafia băcăuană a petrolului din Constanţa lasă în urmă datorii de zeci de milioane de euro

Mafia băcăuană a petrolului din Constanţa lasă în urmă datorii de zeci de milioane de euro

Replica API 7 martie 2016 | 02:20 3935

Anchetaţi de DIICOT, îşi văd nestingheriţi de ţepe

Anchetaţi de DIICOT, îşi văd nestingheriţi de ţepe

Gruparea mafiotă RAFO continuă să facă victime la Constanţa, chiar dacă numele mari implicate în această reţea, precum Corneliu Iacubov, Ovidiu Tender sau Marian Iancu sunt de ceva timp după gratii. Liderul incontestabil al afacerilor cu petrol derulate la malul mării de mai bine de un deceniu de continuatorii structurii RAFO este Gheorghe Chealfă, de 55 de ani, din Dărmăneşti, despre care „Replica” dezvăluia, încă din 2013, că este ofiţer activ al unui serviciu de informaţii.

Chealfă este asociat, direct sau indirect, în firme deja celebre, precum Eco Petroleum şi Oil Prod, intrate în insolvenţă cu datorii de zeci de milioane de euro. Firmele sunt anchetate de DIICOT de ani de zile, cu acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani şi prejudicii de milioane de euro aduse statului şi partenerilor comerciali. Cu toate acestea, afacerile lui Chealfă au continuat bine mersi la Constanţa, cu ajutorul interpuşilor săi, iar insolvenţele se înşiră una după alta.

Ultima firmă a grupării coordonate de Gheorghe Chealfă care-şi trage, discret, obloanele după ce, anterior, şi-a schimbat denumirea şi sediul social pentru a fi cât mai greu de găsit de către ţepuiţi, este Blendoil Impex SRL. Pe rolul Tribunalului Constanţa, a fost înregistrat pe 29.02.2016 un dosar cu materia faliment, la cererea debitorului Blendoil Impex SRL. Firma este executată silit de ANAF pentru debite la bugetele de stat de 632.894 lei şi a raportat pentru anul 2014 afaceri de doar 166.000 lei şi pierderi de 823.453 lei, cu 11 angajaţi, dar şi datorii de 8.324.710 lei.

Blendoil Impex SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu amănuntul al combustibililor şi are sediul, din octombrie 2015, în Bucureşti, în apartamentul unui bloc de pe strada Vigoniei, din Sectorul 5. Asociaţii săi sunt Sergiu Raeţchi, din Chişinău, reprezentat de Cezar Alexandru Şelaru, de 58 de ani, din Brăila, Bio Masa Optim SRL Constanţa (fără activitate), prin Iurie Ţăruş, din Chişinău, reprezentat de acelaşi Cezar Alexandru Şelaru.

Cu ocazia schimbării sediului, firma renunţa şi la vechea sa denumire, Eco Petroleum MGI şi sediul social din Constanţa, păstrându-şi însă aici un punct de lucru în clădirea Dramex, de pe bulevardul 1 Decembrie. În aceste condiţii, legătura cu Gheorghe Chealfă devine evidentă, Eco Petroleum MGI fiind doar una din firmele grupării, mutată perioadic dintr-un oraş în altul, cu schimbarea denumirii şi a administratorilor, de regulă cetăţeni moldoveni de negăsit, pentru afaceri cât mai „eficiente”.

Ţepe din afaceri cu petrol de peste 20.000.000 euro, prin doar câteva firme

Astfel, firma este administrată de Cristinel Andraş, de 58 de ani, din Dărmăneşti, care lua locul, în iunie 2015 moldoveanului de peste Prut Constantin Gavrilii. Urmând acelaşi tipar, fosta Eco Petroleum MGI îşi schimba, în ianuarie 2014, sediul de pe strada Ştefan Mihăileanu nr. 45 pe bulevardul 1 Decembrie, iar în iunie 2013 asociatul majoritar, care avea 99% din firmă, Bio Masa Optim SRL Constanţa (reprezentată de Sergiu Raeţchi şi Cezar Alexandru Şelaru) luând locul Oil Mig SRL Dărmăneşti (reprezentată de Costel Benea).

În fine, coborâm în timp până în 2009, când Eco Petroleum MGI SRL Constanţa era înfiinţată de Cristian Dumitru, unul din administratorii suratei mai mari Eco Petroleum SA. Şi vorbim aici de o singură firmă, una din cele mai mici ale grupării Chealfă. Apartenenţa Blendoil Impex SRL la grupul de societăţi controlate de afaceristul băcăun este incontestabilă: pe lângă Cristian Dumitru, şi Cezar Alexandru Şelaru este unul dintre oficialii Eco Petroleum SA, alături de soţii Camelia şi Gheorghe Chealfă.

De parcă falimentul Blendoil Impex SRL, cu ţepele de milioane de euro aferente date statului şi partanerilor de afaceri, nu era suficient, putem observa tiparul fraudulos şi în cazul firmelor asociate. Astfel, Bio Masa Optim SRL nu are activitate, iar fostul asociat Oil Mig SRL (deţinută de Ionuţ Alexandru Chealfă, de 28 de ani, fiul ofiţerului Gheorghe Chealfă) a intrat, la rându-i, în insolvenţă, din ianuarie 2016, cu datorii declarate de 25 milioane de lei.

În paralel, Eco Petroleum SA se află în insolvenţă din 2013, cu datorii de circa 44 milioane lei, în timp ce Oil Prod SRL, firma soră, urma acelaşi traseu al insolvenţei, în aceeaşi perioadă, printre cei prejudiciaţi aflându-se şi Oil Terminal, numai statul având de recuperat de la societatea lui Chealfă aproape 9 milioane de lei. Anterior, Eco Petroleum trecea către Metal Invest Grups SRL din Bacău o datorie uriaşă, de 120.000.000 lei, după cum arăta „Replica”, în exclusivitate, încă din 2011. Una peste alta, firmele din Constanţa ale grupării Chealfă au dat faliment cu datorii de aproape 100 milioane de lei, echivalentul a peste 20 milioane de euro, bani pierduţi de stat şi companii private.

Cine este Gheorghe Chealfă

Născut pe 09.02.1961 în Dărmăneşti, Gheorghe Chealfă este unul din purtătorii de epoleţi ai serviciilor secrete din gruparea RAFO. La începutul anilor 2000, Chealfă era asociat cu rafinăria în diverse firme- căpuşă ale acesteia, precum RAFO AMC Electroserv SRL sau RAFO Eco SRL. De asemenea, Gheorghe Chealfă era asociat cu celebrul Corneliu Iacubov în subsidiara de la Viena a RAFO Oneşti, cei doi fiind vechi pireteni şi parteneri de afaceri. Tot din gruparea RAFO, îl regăsim alături de Chealfă şi pe controversatul Marian Iancu.

Omul de încredere şi partenerul afaceristului timişorean, Bogdan Lucian Sălăjan, a fost asociat cu Gheorghe Chealfă până în 2011 în Rups SA din Brazi- Prahova. În paralel, alături de soţia sa Camelia (Merchez) Chealfă, de 46 de ani, tot din Dărmăneşti, afaceristul cu epoleţi a fondat şi Carpatest Grup SA, în care Chealfă s-a asociat cu un coleg din structuri, colonelul de Securitate în rezervă Vasile Doroş, de 73 de ani, din Bacău. Chealfă şi Doroş au fost asociaţi şi în businessul de familie al patronului de la Eco Petroleum şi Oil Prod- firma de turism Trotuşul SA, din Oneşti.

Legăturile între băieţii cu ochi albaştri se păstrează şi prin asocierea cu ciudatul personaj româno-israeliano-american Robert Ziscovici, de 62 de ani, despre care se vehiculează informaţii cum că ar fi ba agent SIE, ba CIA, ba ambele, în mod cert un individ care s-a învârtit mereu cu folos în cercuri guvernamentale, atât în România, cât şi în USA. Chealfă a fost asociat direct cu Ziscovici în Edizol SA din Brazi- Prahova, dar şi în Eco Petroleum, până în urmă cu câţiva ani. Celor doi li se alătură, la un moment dat, şi Antoniu Valentin Rocsin, de 41 de ani, alt posesor de paşaport diplomatic, fiul lui Teodor Rocsin, consilier personal, în acea perioadă, al lui Adrian Năstase.

Gheorghe Chealfă Cheptănuş a reuşit să ajungă şi în Parlament: în decembrie 2012, a fost ales senator PPDD de Bacău, în prezent UNPR, Dumitru Marcel Bujor, de 61 de ani, din Oneşti, administrator şi director general la Magna Arena SRL, deţinută de Chealfă. Pe 17.12.2012, senatorul a demisionat din firma lui Chealfă, pentru că se afla în incompatibilitate, locul său fiind ocupat de fiul Roberth Giulliano Bujor, de 39 de ani. Iar patronul Eco Petroleum şi Oil Prod a fost la un pas de avea doi oameni în Parlament.

Fratele său, Florin Cheptănuş, născut pe 27.08.1967, din Comăneşti, unul din liderii naţionali ai Partidei Romilor Pro Europa, a candidat la parlamentare în decembrie 2012 şi a fost aproape să ajungă deputat PPDD de Iaşi. Coincidenţă sau nu, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Florin Cheptănuş a fost şi Marius Emilian Medeleanu, născut pe 07.03.1974, despre care presa centrală vehiculează ideea că ar fi ofiţer SIE sub acoperire, de la care Cheptănuş a preluat, în septembrie 2009, firma Global Risk Advisory Group SRL, din Bucureşti.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367