rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Anchetaţi de DIICOT, îşi văd nestingheriţi de ţepe

Mafia băcăuană a petrolului din Constanţa lasă în urmă datorii de zeci de milioane de euro

Gruparea mafiotă RAFO continuă să facă victime la Constanţa, chiar dacă numele mari implicate în această reţea, precum Corneliu Iacubov, Ovidiu Tender sau Marian Iancu sunt de ceva timp după gratii. Liderul incontestabil al afacerilor cu petrol derulate la malul mării de mai bine de un deceniu de continuatorii structurii RAFO este Gheorghe Chealfă, de 55 de ani, din Dărmăneşti, despre care „Replica” dezvăluia, încă din 2013, că este ofiţer activ al unui serviciu de informaţii.

Chealfă este asociat, direct sau indirect, în firme deja celebre, precum Eco Petroleum şi Oil Prod, intrate în insolvenţă cu datorii de zeci de milioane de euro. Firmele sunt anchetate de DIICOT de ani de zile, cu acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani şi prejudicii de milioane de euro aduse statului şi partenerilor comerciali. Cu toate acestea, afacerile lui Chealfă au continuat bine mersi la Constanţa, cu ajutorul interpuşilor săi, iar insolvenţele se înşiră una după alta.

Ultima firmă a grupării coordonate de Gheorghe Chealfă care-şi trage, discret, obloanele după ce, anterior, şi-a schimbat denumirea şi sediul social pentru a fi cât mai greu de găsit de către ţepuiţi, este Blendoil Impex SRL. Pe rolul Tribunalului Constanţa, a fost înregistrat pe 29.02.2016 un dosar cu materia faliment, la cererea debitorului Blendoil Impex SRL. Firma este executată silit de ANAF pentru debite la bugetele de stat de 632.894 lei şi a raportat pentru anul 2014 afaceri de doar 166.000 lei şi pierderi de 823.453 lei, cu 11 angajaţi, dar şi datorii de 8.324.710 lei.

Blendoil Impex SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu amănuntul al combustibililor şi are sediul, din octombrie 2015, în Bucureşti, în apartamentul unui bloc de pe strada Vigoniei, din Sectorul 5. Asociaţii săi sunt Sergiu Raeţchi, din Chişinău, reprezentat de Cezar Alexandru Şelaru, de 58 de ani, din Brăila, Bio Masa Optim SRL Constanţa (fără activitate), prin Iurie Ţăruş, din Chişinău, reprezentat de acelaşi Cezar Alexandru Şelaru.

Cu ocazia schimbării sediului, firma renunţa şi la vechea sa denumire, Eco Petroleum MGI şi sediul social din Constanţa, păstrându-şi însă aici un punct de lucru în clădirea Dramex, de pe bulevardul 1 Decembrie. În aceste condiţii, legătura cu Gheorghe Chealfă devine evidentă, Eco Petroleum MGI fiind doar una din firmele grupării, mutată perioadic dintr-un oraş în altul, cu schimbarea denumirii şi a administratorilor, de regulă cetăţeni moldoveni de negăsit, pentru afaceri cât mai „eficiente”.

Ţepe din afaceri cu petrol de peste 20.000.000 euro, prin doar câteva firme

Astfel, firma este administrată de Cristinel Andraş, de 58 de ani, din Dărmăneşti, care lua locul, în iunie 2015 moldoveanului de peste Prut Constantin Gavrilii. Urmând acelaşi tipar, fosta Eco Petroleum MGI îşi schimba, în ianuarie 2014, sediul de pe strada Ştefan Mihăileanu nr. 45 pe bulevardul 1 Decembrie, iar în iunie 2013 asociatul majoritar, care avea 99% din firmă, Bio Masa Optim SRL Constanţa (reprezentată de Sergiu Raeţchi şi Cezar Alexandru Şelaru) luând locul Oil Mig SRL Dărmăneşti (reprezentată de Costel Benea).

În fine, coborâm în timp până în 2009, când Eco Petroleum MGI SRL Constanţa era înfiinţată de Cristian Dumitru, unul din administratorii suratei mai mari Eco Petroleum SA. Şi vorbim aici de o singură firmă, una din cele mai mici ale grupării Chealfă. Apartenenţa Blendoil Impex SRL la grupul de societăţi controlate de afaceristul băcăun este incontestabilă: pe lângă Cristian Dumitru, şi Cezar Alexandru Şelaru este unul dintre oficialii Eco Petroleum SA, alături de soţii Camelia şi Gheorghe Chealfă.

De parcă falimentul Blendoil Impex SRL, cu ţepele de milioane de euro aferente date statului şi partanerilor de afaceri, nu era suficient, putem observa tiparul fraudulos şi în cazul firmelor asociate. Astfel, Bio Masa Optim SRL nu are activitate, iar fostul asociat Oil Mig SRL (deţinută de Ionuţ Alexandru Chealfă, de 28 de ani, fiul ofiţerului Gheorghe Chealfă) a intrat, la rându-i, în insolvenţă, din ianuarie 2016, cu datorii declarate de 25 milioane de lei.

În paralel, Eco Petroleum SA se află în insolvenţă din 2013, cu datorii de circa 44 milioane lei, în timp ce Oil Prod SRL, firma soră, urma acelaşi traseu al insolvenţei, în aceeaşi perioadă, printre cei prejudiciaţi aflându-se şi Oil Terminal, numai statul având de recuperat de la societatea lui Chealfă aproape 9 milioane de lei. Anterior, Eco Petroleum trecea către Metal Invest Grups SRL din Bacău o datorie uriaşă, de 120.000.000 lei, după cum arăta „Replica”, în exclusivitate, încă din 2011. Una peste alta, firmele din Constanţa ale grupării Chealfă au dat faliment cu datorii de aproape 100 milioane de lei, echivalentul a peste 20 milioane de euro, bani pierduţi de stat şi companii private.

Cine este Gheorghe Chealfă

Născut pe 09.02.1961 în Dărmăneşti, Gheorghe Chealfă este unul din purtătorii de epoleţi ai serviciilor secrete din gruparea RAFO. La începutul anilor 2000, Chealfă era asociat cu rafinăria în diverse firme- căpuşă ale acesteia, precum RAFO AMC Electroserv SRL sau RAFO Eco SRL. De asemenea, Gheorghe Chealfă era asociat cu celebrul Corneliu Iacubov în subsidiara de la Viena a RAFO Oneşti, cei doi fiind vechi pireteni şi parteneri de afaceri. Tot din gruparea RAFO, îl regăsim alături de Chealfă şi pe controversatul Marian Iancu.

Omul de încredere şi partenerul afaceristului timişorean, Bogdan Lucian Sălăjan, a fost asociat cu Gheorghe Chealfă până în 2011 în Rups SA din Brazi- Prahova. În paralel, alături de soţia sa Camelia (Merchez) Chealfă, de 46 de ani, tot din Dărmăneşti, afaceristul cu epoleţi a fondat şi Carpatest Grup SA, în care Chealfă s-a asociat cu un coleg din structuri, colonelul de Securitate în rezervă Vasile Doroş, de 73 de ani, din Bacău. Chealfă şi Doroş au fost asociaţi şi în businessul de familie al patronului de la Eco Petroleum şi Oil Prod- firma de turism Trotuşul SA, din Oneşti.

Legăturile între băieţii cu ochi albaştri se păstrează şi prin asocierea cu ciudatul personaj româno-israeliano-american Robert Ziscovici, de 62 de ani, despre care se vehiculează informaţii cum că ar fi ba agent SIE, ba CIA, ba ambele, în mod cert un individ care s-a învârtit mereu cu folos în cercuri guvernamentale, atât în România, cât şi în USA. Chealfă a fost asociat direct cu Ziscovici în Edizol SA din Brazi- Prahova, dar şi în Eco Petroleum, până în urmă cu câţiva ani. Celor doi li se alătură, la un moment dat, şi Antoniu Valentin Rocsin, de 41 de ani, alt posesor de paşaport diplomatic, fiul lui Teodor Rocsin, consilier personal, în acea perioadă, al lui Adrian Năstase.

Gheorghe Chealfă Cheptănuş a reuşit să ajungă şi în Parlament: în decembrie 2012, a fost ales senator PPDD de Bacău, în prezent UNPR, Dumitru Marcel Bujor, de 61 de ani, din Oneşti, administrator şi director general la Magna Arena SRL, deţinută de Chealfă. Pe 17.12.2012, senatorul a demisionat din firma lui Chealfă, pentru că se afla în incompatibilitate, locul său fiind ocupat de fiul Roberth Giulliano Bujor, de 39 de ani. Iar patronul Eco Petroleum şi Oil Prod a fost la un pas de avea doi oameni în Parlament.

Fratele său, Florin Cheptănuş, născut pe 27.08.1967, din Comăneşti, unul din liderii naţionali ai Partidei Romilor Pro Europa, a candidat la parlamentare în decembrie 2012 şi a fost aproape să ajungă deputat PPDD de Iaşi. Coincidenţă sau nu, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Florin Cheptănuş a fost şi Marius Emilian Medeleanu, născut pe 07.03.1974, despre care presa centrală vehiculează ideea că ar fi ofiţer SIE sub acoperire, de la care Cheptănuş a preluat, în septembrie 2009, firma Global Risk Advisory Group SRL, din Bucureşti.

Cristian ANTON

luni, 7 martie 20161092
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
4 aug 12:28ReplicaA fost PRINS AUTORUL SCANDALULUI din OVIDIU

La data de 3 august, în jurul orei 20.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Ovidiu au fost sesizați cu...1132

4 aug 12:27ReplicaVideo! Imagini SCANDALOASE cu Mircea Geoană: S-a URCAT BĂUT la VOLAN272
4 aug 01:13ReplicaUnul dintre cei mai bogați francezi va INVESTI în eoliene, la Cobadin2203
4 aug 10:30ReplicaSoțul Georgetei BUMBAC a rămas ȘOMER? Nu mai lucrează în Primăria Sectorului 4

Soțul Georgetei Bumbac, directoarea din Ministerul Finanțelor și președinta CA al Canalelor Navigabile, a rămas...1826

4 aug 10:28ReplicaRudele Simonei HALEP s-au MUTAT cu BLOCURILE în Năvodari2919
4 aug 00:24ReplicaStere HIRA: În anii 2000, RAEDPP a fost INCUBATOR de AFACERI811
4 aug 22:18ReplicaACȚIUNE ca-n FILME: Au FURAT un GOLF și au BĂTUT proprietarul!

Trei indivizi, cunoscuți cu îndeletnicirile lor mai puțin ortodoxe, toți din Siminoc, și-au pus în gând să fure...1918

4 aug 22:18ReplicaLoredana Groza și-a etalat TRUPUL de ZEIȚĂ în Mamaia1947
4 aug 22:16ReplicaATENȚIE! Tâlharul TAIFUN, de pe ALEILE din CONSTANȚA, a ATACAT două FEMEI!1779
4 aug 01:02ReplicaATAC SÂNGEROS, în plină stradă. AGRESORUL este CĂUTAT de POLIȚIȘTI

SCANDAL în centrul localității Ovidiu! Oamenii legii au fost solicitați să intervină marți, 3, august a.c., în...9917

4 aug 01:00ReplicaFRAUDĂ de 500.000 de EURO, cu FONDURI EUROPENE, la TULCEA1544
4 aug 00:59ReplicaEXCLUSIV! SCANDAL în TOMIS NORD, în zona TIC TAC4451
Vremea
28.9°27.8° - 28.9° miercuri, 4 august 2021
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 5.77 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 aug 00:00SportJocurile Olimpice - Alexandru Mihăiță Novac s-a calificat în finala probei de aruncarea suliței

Atletul român Alexandru Mihăiță Novac a reușit miercuri dimineața să se califice în finala probei olimpice de...70

4 aug 22:26SportLarisa Iordache, prima reacție după retragerea din finala de la bârnă

Gimnasta Larisa Iordache a scris un mesaj, marţi, după retragerea din finala la bârnă, în care afirmă cu durerea...509

4 aug 22:26SportLarisa Iordache s-a retras în finala olimpică de la bârnă, de la Tokyo

Laria Iordache nu va participa la finala olimpică de la bârnă, anunță Comitetul Olimpic și Sportiv Român într-o...535

4 aug 22:27SportAlexandru Chipciu S-A BĂTUT cu un coechipier și a fost EXCLUS din lotul CFR Cluj. Şumudică: Nu pot să accept

Mijlocaşul Alexandru Chipciu (32 de ani) a fost exclus din lotul echipei CFR Cluj şi a fost scos de pe lista UEFA...862

Local
4 aug 23:10LocalCoronavirus la Constanța: 43.104 persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.104 persoane...270

4 aug 23:10LocalCasă ÎN FLĂCĂRI, la Lumina. O femeie de 75 de ani a fost preluată de elicopterul SMURD

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 3 august a.c., în localitatea Lumina, pe...525

4 aug 23:11LocalAccident rutier la Viișoara. Un BICICLIST a fost RĂNIT

437

4 aug 23:10LocalCoronavirus: 696 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...242

4 aug 11:13LocalSTATISTICĂ! Au EXPLODAT PREȚURILE la ALIMENTE

Prețurile mondiale la alimente au explodat! Vești extrem de proaste vin de la Direcția Județeană de Statistică...302

4 aug 23:10LocalHală din incinta FABRICII de MOBILĂ din Constanța, inundată cu FUM

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 3 august a.c., în Constanța, pe strada...458

4 aug 23:11LocalTrecerea de pietoni de pe strada Mircea cel Bătrân va fi desființată

Lucrările vor loc avea în această noapte. Echipele administratorului drumului public vor aplica marcajele care vor...585

4 aug 00:05LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID, în CONTINUĂ CREŞTERE la Constanţa

Incidența, în ceea ce privește cazurile de infectare cu SARS-COV-2, este în creștere în Constanța, în ultimele...2844

4 aug 23:12LocalAPROAPE de COMĂ ALCOOLICĂ şi cu PERMISUL SUSPENDAT, a FOST PRINS de poliţişti

464

Politică
4 aug 00:00PoliticăMinistrul Mediului, întrebat cât se mai fură din păduri: Este imposibil de spus

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat că este imposibil de precizat "cât se mai fură...125

4 aug 19:31PoliticăSorin Cîmpeanu l-a DEMIS pe șeful ARACIP. ANI și Parchetul au fost sesizate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că au fost găsite "nereguli grave" în urma unui control la...219

4 aug 19:25PoliticăSorin Cîmpeanu: "Toţi elevii şi studenţii se vor întoarce fizic la şcoală pe 13 septembrie"

236

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1295

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2162

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11609

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1501

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2265

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2745

Monden
4 aug 00:00MondenPrimul film din 'La casa de papel Partea 5' va fi difuzat de Netflix pe 3 septembrie

„La casa de papel Partea 5” va fi lansat de Netflix în două părţi: volumul 1, pe 3 septembrie, iar volumul 2, pe...119

4 aug 00:00MondenFilmările la thrillerul 'Emancipation', cu Will Smith în distribuție, întrerupte după apariţia unor cazuri de Covid-19

Filmările la viitorul film cu Will Smith, „Emancipation”, despre fuga unui fost sclav afro-american, au fost...105

4 aug 02:20MondenAriana Grande va susţine un concert virtual în jocul video „Fortnite“

87

Mapamond
Sănătate
4 aug 00:00SănătateBăuturi detoxifiante care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen

Fața și abdomenul sunt primele zone în care se vede când punem câteva kilograme în plus și nu avem o dietă...168

4 aug 00:00SănătateRozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament

Începutul perioadei însorite din decursul unui an poate semnifica şi debutul sau agravarea leziunilor de rozacee la o...110

4 aug 00:00SănătateEste crema de plajă sigur de utilizat?

91

4 aug 00:00Sănătate5 tipuri de mușcături de insecte pe care nu trebuie să le ignori

Orice mică umflătură sau pată roșie pe piele trebuie urmărită timp de câteva zile după apariție. În cazul...131

4 aug 00:00SănătateTop 10 alimente care îți protejează inima

Legumele și fructele proaspete, oleaginoasele, peștele gras și uleiurile sănătoase (precum uleiul de măsline,...135

4 aug 00:00SănătateSemințe de susan: nutriție, beneficii și contraindicații

Semințele de susan oferă multe beneficii pentru sănătate. Poți folosi aceste seminţe delicioase pentru a crește...102

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT