REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mafia de la malul mării! Victimele au fost RACOLATE pe stradă şi s-au trezit fără case şi terenuri

Mafia de la malul mării! Victimele au fost RACOLATE pe stradă şi s-au trezit fără case şi terenuri

Replica API 24 mai 2016 | 16:17 866

Escrocii care au ÎNGROZIT Constanţa

Escrocii care au ÎNGROZIT Constanţa

O anchetă de amploare a fost declanşată de oamenii legii, fiind vorba de fapte care au avut loc încă din anul 2005. Mai multe persoane, rude între ele, unele cu antecedente, au pus la cale un grup infracţional organizat şi au comis înşelăciuni pe bandă rulantă. Şi nu oricum, ci cu un scenariu bine pus la punct. Datele din anchetă au scos la lumină detalii uluitoare, precum că indivizii se dădea mari afacerişti, mai băgau la înaintarr şi femei pentru a face victimele să se îndrăgostească, după care le lăsau fără case şi terenuri. În plus, unii dintre cei înşelaţi s-au trezit abandonaţi prin ţări străine sau prin imobile părăsite din judeţ. Firul evenimentelor ne duce cu gândul la un film ce ar intra cu succes în „box office”, însă, din păcate, este crunta realitate. Acum, inculpaţii sunt după gratii, unul dintre ei fiind săltat pe 4 aprilie anul curent şi introdus în Penitenciarul Poarta Albă.

În şedinţa de judecată din data de 29 februarie anul curent, când Curtea de Apel Constanţa i-a condamnat definitiv pe indivizii care au indus în eroare oameni pentru a le lua locuinţele, mai multe detalii au fost scoase la suprafaţă. Modul în care infractorii acţionau este odios, aici fiind vorba despre faptul că urmăreau ca victimele să fie singure, de vârsta a doua sau a treia, cu un nivel relativ scăzut de instruire, predispuse la consumul de băuturi alcoolice, unele aflate şi în imposibilitate financiară de întreţinere. Persoanele supuse manoperelor frauduloase au devenit cu uşurinţă victimele inculpaţilor, din cauza naivităţii de care ele au dat dovadă în relaţionarea cu aceştia. „Astfel, pentru a le câştiga încrederea persoanelor induse în eroare, inculpaţii le-au arătat false interese de natură afectivă, le-au stimulat dorinţa pentru câştiguri materiale facile din presupuse derulări de afaceri imobiliare sau de altă natură, le-au promis în mod mincinos că se vor căsători cu ele şi că vor achiziţiona cu eforturi comune noi imobile. Toate manoperele amăgitoare şi dolosive au fost folosite cu scopul ca victimele să-şi înstrăineze locuinţele, proprietăţi personale. Ulterior, membrii grupului infracţional organizat au ajuns să exercite o stare continuă de presiune psihică pentru a le determina pe acestea să aibă comportamentul dorit de ei, şi-au însuşit sumele de bani rezultate din vânzarea imobilelor respective, după care au abandonat persoanele înşelate în imobile părăsite sau degradate ori pur şi simplu le-au alungat din imobilele lor”, potrivit celor prezentate de magistraţi şi postate pe siteul Institutului Român pentru Informaţii Juridice (rolii.ro). Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, victimele au fost luate în custodia şi sub supravegherea directă a inculpţilor, care le-au indus permanent consumul de băuturi alcoolice pentru a le menţine într-o stare de percepţie eronată a realităţii, cu consecinţa unei reprezentări greşite a împrejurărilor în care urmau să-şi înstrăineze locuinţele. Fără a se cunoaşte anterior, atât între ele, cât şi cu membrii grupului infracţional, persoanele vătămate au relatat aceeaşi situaţie de fapt din care au rezultat mijloacele folosite de inculpaţi pentru înşelarea lor. În acest fel, inculpaţii şi-au conjugat eforturile şi s-au sprijinit reciproc pe parcursul realizării activităţii infracţionale, care s-a desfăşurat pe o perioadă îndelungată de timp.

Inculpaţii sunt rude, unii cu antecedente penale: o femeie lucra la Gepeto

Coeziunea grupului a fost asigurată şi de împrejurarea că inculpaţii sunt rude apropiate ori se află în relaţii de afinitate. Este vorba despre Gheorghe Guţu, de 46 de ani, recidivist, care domicilia fără forme legale în Năvodari, studii 10 clase, Haralambie Budea, în vârstă de 50 de ani, din Fântânele, studii 12 clase, recidivist, necăsătorit, un copil minor, Doina Cojocaru, fostă Drăgan, de 40 de ani, studii 12 clase, divorţată, având trei copii minori, ocupaţia - ambalator la SC Gepeto Impex SA Lumina, Mihaela Năstase, de 48 de ani, studii 2 clase, casnică, în concubinaj, având un copil minor, Cornel Urlea, Elena Drăgan, Nicoleta Ciobanu, fostă Urlea, şi Mirela Badea. Din fişele de cazier judiciar de la dosar rezultă că, în perioada 1989 - 1998, inculpatul Gheorghe Guţu a avut cinci condamnări definitive la pedepse cu închisoarea, pentru comiterea a şapte infracţiuni de tâlhărie, fiind arestat în perioadele 1989-1992, 1994-1997, 1998-2004. A fost liberat condiţionat la 8.06.2004, având un rest de executat de 110 zile. Totodată, inculpatul Haralmbie Budea a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru comiterea unei infracţiuni de înşelăciune şi a unei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind arestat în perioadele 1997-1999 şi 2001-2004. A fost liberat condiţionat la data de 21.07.2004, având un rest de executat de 931 de zile. Nicoleta Ciobanu se află din luna mai 2012 în executarea unei pedepse de 8 ani închisoare, pentru comiterea unei infracţiuni de înşelăciune în domeniul imobiliar, în formă continuată, iar prin rechizitoriul nr.162D/P/2009 din 28.08.2012 a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în formă continuată.

Peste 19 persoane înșelate: cum s-a trezit un bărbat, singur, în Spania!

În rechizitoriu, potrivit rolii.ro, au fost probate circa 19 fapte, modul de acțiune fiind același. Spre exemplu, în luna iunie 2007, prin inducerea consumului de băuturi alcoolice, prin promisiuni mincinoase de găsire a unui loc de muncă și de afaceri în Spania, Gheorghe Guțu împreună cu Haralambie Budea l-au indus în eroare pe Eugeniu Toader, determinându-l să-și înstrăineze locuința din Năvodari, în schimbul echivalentului în lei al sumei de 7.500 de euro, sumă pe care cei trei inculpați și-au însușit-o. În declarațiile pe care le-a dat în calitate de parte vătămată, Eugeniu Toader a arătat că a cunoscut-o pe inculpata O.M.D., cea care i-a spus că lucrează la o firmă. Inițial, aceasta l-a întrebat dacă dorește să lucreze la firmă, iar ulterior dacă vrea să investească bani în firma care se ocupa cu importuri de gresie din Spania. A fost de acord, urmând să i se facă formele de angajare. A doua zi s-a deplasat la Constanța, la apartamentul unde locuia inculpatul Haralambie Budea și sub presiunea psihică a acestuia a fost nevoit să-i dea cheile de la garsonieră inculpatului Gheorghe Guțu pentru a-i lua actele de proprietate ale apartamentului. La scurt timp, s-a reîntors la Constanța cu actele, iar partea vătămată a plecat însoțită de O.M.D. la notariat, unde a semnat un contract cu M. M., de la care a luat suma de 7500 euro, bani pe care i-a dat inculpatului Guțu. În aceeași zi, au mers la o agenție de voiaj, de unde au luat două bilete pentru Spania și au plecat cu un taxi la București. Ajungând în Barcelona, acolo au fost așteptați de Cornel Urlea, pe care partea vătămată îl cunoștea din vedere, din Năvodari și împreună au mers în localitatea Pablo del Valtona, la un apartament, unde a cunoscut-o mama lui Cornel Urlea. După două săptămâni, inculpații au plecat spre România și l-au lăsat pe Eugeniu Toader în Spania, de izbeliște.

Bătuți și sechestrați până ce semnau contractele de vânzare – cumpărare

După cum bine s epoate observa, escrocii aveau un scenariu bine stabilit pentru a-și induce victimele în eroare, fie propunându-le locuri de muncă avantajoase sau căsătorii. Însă, în cazul în care aceștia nu picau în plasă, aplicau planul B, și anume sechestrări și bătăi. Spre exemplu, în perioada decembrie 2006 - februarie 2007, prin inducerea consumului de băuturi alcoolice, prin promisiuni mincinoase de căsătorie cu Doina Cojocaru, fostă Drăgan și de afaceri, Gheorghe Guțu împreună cu Cornel Urlea, Haralambie Budea și Doina Cojocaru -au indus în eroare pe Dumitru Batală, determinându-l să-și înstrăineze locuința din Constanța, în schimbul echivalentului în lei al sumei de 45.000 de euro, pe care cei patru inculpați și-au însușit-o. Victima a relatat că, în luna decembrie 2006, a fost abordat de numitul R, ce a fost recunoscut ulterior de acesta în persoana lui Haralambie Budea, și de o femeie care i-au propus să-i cumpere haine, pentru a le primi de pomană și care l-au condus cu autoturismul la locul său de muncă. În seara aceleiași zile, cei doi au revenit și l-au condus la un bar, unde au consumat băuturi alcoolice, după care a fost dus de aceștia cu un vehicul, într-un apartament din Năvodari. Acolo i s-au dat să consume băuturi alcoolice, infractorii propunându-i să deruleze împreună afaceri cu brazi pentru sărbătorile de iarnă și să-și vândă apartamentul său din Constanța dacă nu avea bani. Partea vătămată a declarat că în băuturile alcoolice i s-au pus droguri, deoarece nu a consumat cantități mari, dar s-a simțit foarte rău, potrivit rolii.ro. La un moment, dat partea vătămată s-a deplasat împreună cu unul dintre inculpați în apartamentul acesteia, unde s-a întâlnit cu numita M.G., sora sa, căreia i-a spus că s-a însurat cu inculpata și că sosise în locuință să ridice actele casei. Partea vătămată a fost supusă presiunilor psihice de către cei patru inculpați, pentru a o determina să-și vândă apartamentul, pe care îl deținea în proprietate. În apartamentul din Năvodari, unde a fost ținut o perioadă mai lungă de timp, Dumitru Batală l-a cunoscut și pe Gheorghe Damu, care a fost agresat fizic în nenumărate rânduri, violențe la care a fost supusă și partea vătămată. La un moment dat, victima a încercat să revină la sora acestuia, însă Doina Cojocaru s-a opus, pretextând că nu poate pleca din casă. Inculpații au însoțit partea vătămată la Secția Financiară și la notariat, determinând-o pe aceasta să solicite eliberarea certificatului fiscal, necesar la înstrăinarea locuinței. Și cazuri au fost multe, unii dintre cei înșelați fiind conduși în imobile părăsite și lăsați acolo. Pe 30 aprilie 2015, magistraţii Tribunalului Constanţa i-au condamnat la închisoare. Astfel, Guţu Gheorghe a primit 17 ani de detenţie, Urlea Cornel s-a ales cu 16 ani, Budea Haralambie 12, Drăgan Elena 5 ani, Năstase Mihaela tot 5 ani, Badea Mirela – 4 ani. Decizia nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel. Pe 29 februarie 2016, Curtea de Apel Constanța a dat soluția definitivă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614