REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Maganu îl atacă pe primarul Mangaliei cu gigacaloria: convoacă şedinţă pentru micşorarea preţului

Maganu îl atacă pe primarul Mangaliei cu gigacaloria: convoacă şedinţă pentru micşorarea preţului

Replica API 24 ianuarie 2014 | 00:00 266

"Am promis de anul trecut. Presiunea populaţiei e mare"

"Am promis de anul trecut. Presiunea populaţiei e mare"

În absenţa primarului Cristian Radu, consilierii din Mangalia au decis să convoace o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia să "ajusteze" preţul gigacaloriei. Şedinţa este convocată pentru data de 24 ianuarie, orele 17.30. Între timp, reprezentanţii Primăriei Mangalia au precizat că au informaţii potrivit cărora aleşii locali vor decide azi să amâne discutarea preţului la gigacalorie pentru data de 28 ianuarie, când primarul Cristian Radu convoacă şedinţă ordinară.

"Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a convocat pentru marţi, 28 ianuarie, o şedinţă ordinară a Consiliului Local pentru dezbaterea mai multor proiecte de interes pentru locuitorii oraşului. Unul dintre acestea se referă la reducerea preţului la gigacalorie, conform propunerilor pe care edilul Mangaliei le-a făcut încă de anul trecut. În acest sens, primarul Cristian Radu a declarat că odată cu trecerea centralelor pe gaz trebuie recalculat preţul de facturare a energiei termice către populaţie, ţinându-se însă cont de constrângerile bugetare şi dificultăţile financiare cu care se confruntă oraşul din cauza datoriilor mari acumulate până în anul 2012", se arată într-un comunicat de presă transmis, ieri seară, de Primăria Mangalia, în care este precizată şi următoarea declaraţie a primarului Cristian Radu: "Trebuie să nu ne pripim, să nu mai personalizăm politic acest subiect şi să avem calcule exacte pentru reducerea preţului la gigacalorie, ca să nu riscăm, ulterior, dezechilibre bugetare cu impact major în dezvoltarea oraşului. De aceea, eu am propus să dezbatem acest proiect în şedinţa ordinară din 28 ianuarie, pentru a găsi cele mai bune variante pentru populaţie, până atunci, urmând ca documentul să îndeplinească toate condiţiile legale de ordin juridic, economic şi tehnic" - se arată în comunicat. Primarul Mangaliei nu a putut fi contactat pentru mai multe declaraţii.

Prea multă căldură?

De menţionat că viceprimarul Mangaliei, Bogdan Maganu, unul dintre iniţiatorii proiectului pentru care 15 consilieri se reunesc azi în şedinţă, susţine că are un document de la Goldterm, firma de termoficare, în care sunt prezentate preţurile de producţie. "Avem hârtia de la Goldterm, prin care se arată că se reduc costurile la producţia gigacaloriei, prin urmare putem reduce povara pentru populaţie", a explicat Maganu. Prin proiectul iniţiat de un grup de consilieri (cu excepţia celor de la PNL, PC, PRM), şi care ar putea fi aprobat azi, se intenţionează micşorarea preţului la gigacalorie pentru populaţie, de la 295 lei (cu TVA inclus)/ gigacalorie, la 240 lei (TVA inclus). Întrebat de ce nu au aşteptat şedinţa din data de 29 ianuarie, Maganu a spus: "Anul trecut am promis că până la jumătatea lunii ianuarie aprobăm micşorarea preţului la gigacalorie. A trecut de jumătatea lunii, cât să aşteptăm? Presiunea pusă de populaţie este mare. Au venit facturile pe luna decembrie, oamenii se plâng că au plătit mult, nu vrem să se ajungă în situaţia facturării şi pe luna ianuarie cu acelaşi preţ". Facem precizarea că, în privinţa facturilor aferente lunii decembrie, directorul firmei de termoficare, Dan Georgescu, declara pentru "Replica" de Constanţa faptul că are o singură plângere din partea unui cetăţean. Viceprimarul Bogdan Maganu îl contrazice: "Am să îi aduc şi alte sesizări cu privire la facturile mari...". Şi tot el a continuat, spunând că pe parcursul lunii decembrie a fost furnizată prea multă căldură: "Ni s-a explicat că centralele sunt automatizate. Cred însă că ele pot fi reglate". Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218