REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Magazinele abundă de produse de post. Cât te-ar costa să îngroşi buzunarele comercianţilor de surogaturi

Magazinele abundă de produse de post. Cât te-ar costa să îngroşi buzunarele comercianţilor de surogaturi

Replica API 7 martie 2014 | 00:00 183

În momentul în care un creştin se decide să ţină postul, ştie la ce se înhamă. În primul rând că trebuie să renunţe pentru 6 săptămâni la alimentele preferate, pentru că aici e baza postului: să te abţii de la a mai consuma alimente de origine animală. Surpriză! În zilele noastre trebuie să te gândeşti şi la suma de bani pe care o va investi. Mai nou, alimentele de origine animală nu sunt atât de diferite de cele de origine vegetală. Aşa că, orice creştin care doreşte să ţină post, va fi încântat să afle că piaţa este plină de produse ce seamănă la gust cu carnea de pui sau de porc, chiar dacă ingredientul de bază este soia. Desigur, postirea nu mai e postire, dar încercarea contează. În ajunul Postului Mare sau a Postului Sfintelor Paşti, hypermarketurile, dar şi orice alt magazin alimentar, şi-au suplimentat marfa de produse de post, în aşteptarea credincioşilor care de luni, 3 martie 2014, au intrat în post.

Ai crede că a ţine post în societatea contemporană e floare la ureche, când ai o aşa varietate de unde poţi alege: zacuscă, ghiveci, fasole, vinete, toate conţinând legume. Nici preţurile nu sunt diferite faţă de cele normale: între 3 şi 7 lei. Ingredientul mai mult sau mai puţin secret al produselor de post este soia. Din soia se fac batoane de parizer de post, crenvurşti vegetali, ia preţurile sunt, din nou, cam aceleaşi şi pentru cele de post, dar şi pentru cele de dulce. Imaginaţia celor care produc alimente de post a atins un punct înalt în momentul în care au introdus pe piaţă mixul pentru sarmale, care conţine, desigur, soia şi care costă aproximativ 5 lei. Printre varietatea de produse mai există: pasta mexicană, pateul vegetal, cu ardei sau măsline, la aproximativ 4 lei; zacusca, de legume, fasole, boierească, tradiţională, macedoneană, picantă sau ţărănească, care nu vă costă mai mult de 7 lei. De asemenea, tot în hypermarketuri găsiţi şi mâncare deja gătită, sigilată: humus, de la 7 lei, salată de ardei cu usturoi, la 6-7 lei, salată de vinete cu ceapă, la 6 lei, sote de ciuperci, de la 5 lei, fasole bătută, de la 5 lei. De asemenea, împătimiţii de maioneză nu vor fi nevoiţi să se abţină de la o consuma pe toată perioada postului: un borcan de 200 de grame vă costă 6 lei.

"Postul nu vrea să îi facă pe oameni să flămânzească, postul vrea să îi disciplineze, iar dacă ei mănâncă în post alimente din soia, dar cu gust de alimente de dulce, nu prea e bine", a spus preotul Eugen Tănăsescu.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614