REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Magazinele reacţionează la proiectul de lege a "taxelor de raft". Spun că "subminează comerţul modern"

Magazinele reacţionează la proiectul de lege a "taxelor de raft". Spun că "subminează comerţul modern"

Replica API 5 mai 2016 | 13:51 165

Asociația Marilor Reţele Comerciale din România susţine că proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare contravine intereselor consumatorilor. Retailerii susţin că taxele de raft sunt conforme cu legislaţia UE şi sunt percepute în interesul producătorilor, că ar putea creşte importurile de alimente din Bulgaria şi Ungaria şi că sunt puse în pericol locuri de muncă şi încasări bugetare.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România ( AMRCR) reacţionează la proiectul de Lege prin care parlamentarii şi producătorii autohtoni din industria alimentară încearcă să elimine taxele de raft percepute de retailerii internaţionali, să îi oblige pe aceştia să cumpere marfă de pe lanţul scurt de aprovizionare şi să creeze spaţii speciale în magazine pentru producătorii români (proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare). Reprezentanţi ai AMRCR au fost prezenţi la toate dezbaterile din ultimele luni care au avut loc în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Proiectul se află pe ordinea de zi în Plernul Camerei Deputaţilor.

Ce îi deranjează pe retaileri

Potrivit unui comunicat remis de AMRCR, una dintre principalele nemulţumiri ale magazinelor moderne se referă la prevederea potrivit căreia " comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi

de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare" .

"Lanțul scurt de aprovizionare nu garantează sprijin pentru producătorii români și restrânge libertatea consumatorilor români de a alege", transmite AMRCR care solicită eliminarea "amendamentelor neconcurențiale și discriminatorii din proiectul legii comercializării produselor alimentare (Legea 321) al căror obiectiv principal este afectarea comerțului modern".

Sursa: ECONOMICA.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614