REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Magdalena TIȚĂ de la Cultură BLOCHEAZĂ investițiile imobiliare cu SITURI arheologice FANTOMĂ!

Magdalena TIȚĂ de la Cultură BLOCHEAZĂ investițiile imobiliare cu SITURI arheologice FANTOMĂ!

Replica API 18 noiembrie 2021 | 00:44 3876

Firma familiei regretatului Dănuț Moisoiu ar fi trebuit să înceapă lucrările la ansamblul rezidențial de pe lacul Siutghiol, zona Palazu Mare, în urmă cu un an, acest lucru nu a fost posibil, din pricina lipsei unei aviz al Direcției de Cultură. Aviz solicitat, ca urmare a situării, în zona respectivă, a unui sit arheologic, inclus în lista Monumentelor arheologice, potrivit Ordinului nr.2314/2004 și Ordinul 2828/2015, emise de Ministrul Culturii. Societatea nu a stat cu mâinile în sân și a reușit să-și facă dreptate în instanță, obținând anularea, în parte, a ordinelor de mai sus. În concluzie, situl nu se află în zonă de protecție, iar proiectul a fost blocat… degeaba. Reprezentanții societății vor să ceară despăgubiri Ministerului Culturii și Direcției Județene de Cultură, inclusiv directoarei Magdalena Tiță.

Magdalena Tiță

Deși autorizația de construcție pentru mai multe ansambluri rezidențiale de 3 și 4 etaje, dar și un spital cu 6 etaje, din Palazu Mare, pe malul Lacului Siutghiol, ar fi trebuit obținută, conform graficului, în octombrie anul trecut, iar lucrările să înceapă imediat, o adresă din partea Direcției de Cultură Constanța a iscat un scandal monstru, care s-a soldat cu plângere la DNA pe numele directorului Magdalena Tiță, dar și pe numele unui arheolog de la Muzeul de Istorie Constanța. Au fost obținute, până acum, toate avizele necesare, mai puțin autorizația de construcție. Prin certificatul de urbanism i-a fost impus investitorului să ceară avizul Direcției de Cultură, întrucât zona are potențial arheologic. Unul dintre administratorii societății acuză abuzuri din partea celor două instituții, dar și presiuni, după ce ar fi refuzați să plătească o sumă de bani, spune Narcisa Popescu, administratorul firmei din București. În mai 2020, au depus solicitare la Direcția de Cultură, iar în august, societatea 3D American Style Development SRL a fost informată că trebuie să realizeze un diagnostic arheologic.

Situl arheologic... inexistent

Magistrații au constatat că zona Palazu Mare nu are potențial arheologic

Refuzul Direcției de Cultură de a elibera avizul are la bază un ordin de ministru din 2004, privind aprobarea Listei monumentelor istorice. În lista respectivă, figura, teoretic, și zona în care urmează să aibă loc investiția. Practic, nu există sit arheologic în zonă. Aspect constatat și de judecătorii din București, care au anulat, în parte, Ordinul nr.2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, Anexa nr.1 în privinţa pozițiilor 370, 371 şi 372, cât și Ordinul din 2015, emise de Ministerul Culturii şi Cultelor. Adică au anulat anexa în cadrul căreia se specifica că zona Palazu Mare este sit arheologic. Au fost aduși inclusiv arheologi din București care au constatat inexistența unui sit în zonă și exista unuia la 1,8 km depărtare.

”Admite cererea. Anulează în parte Ordinul nr.2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, Anexa nr.1 în privinţa pozițiilor 370, 371 şi 372, ordin emis de Ministerul Culturii şi Cultelor. Anulează în parte Ordinul nr.2828/2015 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, Anexa nr.1 în privinţa pozițiilor nr.365, 366 şi 367, ordin emis de Ministerul Culturii şi Cultelor. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. În cazul declarării, recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi 12.11.2021”, se arată în minuta instanței, din 12 noiembrie a.c.

”Vom cere despăgubiri!”

”Nu există sarcină arheologică la Palazu Mare. Adică, dezvoltatorii imobiliari care doresc să investească aici nu au nevoie de aviz arheologic. Tot ce s-a cerut și s-a făcut, rapoarte, cercetări… sunt ilegale. Toate taxele plătite până acum sunt ilegale. Ar fi trebuit să începem construcția în urmă cu un an, ne-au afectat colaborarea cu partenerii. Ne-a fost blocată investiția: nu exista un sit arheologic atât timp cât nu a fost respectată procedura, legea de clasare. Toți investitorii prejudiciați de clasarea ilegală a acestui sit pe lista monumentelor istorice ar trebui să ceară despăgubiri. Vom cere despăgubiri în solidar Direcției de Cultură, Directorului Magdalena Tiță, Ministerului și Ministrului Culturii“, a declarat, pentru Replica, Narcisa Popescu. Ordinul ministrului din 2004 nu este legal, a fost emis în baza unei listă din 1992, ar fi trebuit reverificată lista monumentelor. S-au folosit de această lacună legislativă cu scopul de a obține foloase, invocau zonă de protecție când, ea, de fapt, nu este zonă de protecție, nu există nici un sit în ZONA Palazu Mare, unde vom derula investiția”, a mai completat Narcisa Popescu.

„Și Primăria Constanța a avut un rol important în clarificarea situației juridice a sitului arheologic Palazu Mare, prin corespondenta purtată cu Direcția de Cultură și concursul acordat societății 3D, prin informațiile pe care ni le-au pus la dispoziție”, a mai spus administratorul societății, pentru Replica.

Soshan David, foto: profit.ro! Click pe imagine!

Date despre firma 3D American Style Development SRL

Firma 3D American Style Development SRL a fost înființată în anul 2012 și este deținută de Nicușor Dănuț Anastasiu Moisoiu, cu 20% din valoarea acțiunilor, David Shoshan-40%, Grinberg David Dudu-35% și Dafi Consult Invest SRL-5%.

David Shoshan este producător american de filme, cu un palmares de circa 40 de pelicule produse la Hollywood. Partenerul său David Dudu Greenberg este cetățean israelian născut la Iași.

Administratorii societății sunt Shoshan David, Popescu Nicolita Narcisa și Grinberg David Dudu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Prietena lu Mazăre &CO
3
0
poate il regreta jidanii lui cu care fura mana-n mana.
2
0
Spital ? Voi n-aveti canalizare langa terenul ala. Cat despre regretstul moisoiu, nu-l regreta nici familia, au tras apa dupa el.
11
0
ce ar fi dreptul fara abuzul de drept
6
0
Cred ca asa este si in Israel, sapi unde vrei tu, dai statul in judecata, anulezi ordine. Tara lui Papura Voda
15
3
iar a ti luat bani pt articole, handicapatelor!!!...
16
3
Investitirii imobiliari, adica bisnitarii Constantei, au pus stapanire pe oras. Eu as propune sa desfiintam arheologii, ca si asa dau descarcari pe banda rulanta. Dupa stiinta lor, Dobrogea este cheala!
18
2
Tita si Bajenaru sa ma scuza-ti nu e vorba ca ati belit scula, Problema e ca ati spart si geamul. Acum o sa va stranga cu usa sj DNA.. Da apropo care mai e bursa spagilor la descarcatu' de sarcina? In trebam pentru un prieten care vrea o vila.
7
11
Nu va lasa sa faceti un nou bloc gen lupoaica din piata ovidiu si ati tabarat pe ea? La mwuie wc si ovarnesian
24
4
V-au asmutit impotriva ei, nu isi mai iau spaga pentru autorizatiile de construire ?
25
2
la lupoaica a dat aviz de constructie
18
0
Cati te-au penetrat in rect ...
9
14
Da-ti demisia
8
13

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614