REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"Mai bine imi tai o mana decat sa semnez pentru groapa de gunoi a italienilor"

"Mai bine imi tai o mana decat sa semnez pentru groapa de gunoi a italienilor"

Replica API 26 martie 2011 | 00:00 176

Nicolae Matei, primarul orasului Navodari:

Nicolae Matei, primarul orasului Navodari:

Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a dezvăluit vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în 2009 a fost ameninţat de investitorul italian Roberto Vicentelli, cel care vrea să construiască groapa de deşeuri industriale periculoase de lângă oraş. Matei a declarat că Vicentelli a venit la el în birou şi i-a spus, pe un ton ameninţător, "Băi, băiete, eu pierd o grămadă de bani din cauza ta!". Primarul Matei a mai spus că intenţionează să se adreseze în mod oficial Ministerului de Externe al Italiei, pentru a reclama atitudinea ambasadorului italian în România. Potrivit edilului din Năvodari, ambasadorul Italiei încearcă să facă trafic de influenţă pe lângă prefectul şi Consiliul Judeţean Constanţa pentru a autoriza groapa de gunoi din Năvodari.

"Mai bine îmi tai o mână decât să semnez autorizaţia!", a declarat Matei. Moment în care, preotul Andrei Salomia, reprezentantul societăţii civile din Năvodari, a intervenit prompt, spre amuzamentul celor prezenţi: "Nu e nevoie, că ţi-o tăiem noi dacă semnezi!". Preotul Andrei Salomia a mai precizat că primarul Nicolae Matei nu face altceva decât să pună în aplicare solicitarea celor 40.000 de cetăţeni ai oraşului de a nu da undă verde poluării. Reamintim că pentru groapa de deşeuri de la Năvodari există o hotărâre judecătorească prin care primarul este obligat să dea aviz pentru funcţionarea ei, dar pe de altă parte, cetăţenii oraşului s-au exprimat, prin intermediul unui referendum, împotriva acestei investiţii. Matei a precizat că italianul Vincentelli i-a făcut mai multe plângeri şi că are mai multe procese pe rol, unul dintre ele, pe care l-a pierdut, obligându-l pe edil să plătească pentru fiecare zi în care ţine blocată funcţionarea centrului de deşeuri. "Este o groapă despre care se spune că nu este pentru deşeuri periculoase. Eu vă spun că vor fi aduse aici deşeuri periculoase", a spus Matei. Potrivit primarului, terenul pe care ar urma să funcţioneze groapa de gunoi este în suprafaţă de 30 de hectare, iar aici ar urma să fie depozitate 600 de tone de deşeuri - sodă caustică, cianuri, deşeuri din industria petrolieră, mercur etc - pe o înălţime de 95 de metri. Referitor la decizia judecătorească prin care este obligat să-şi dea acordul pentru groapa de gunoi, Matei a mai comentat că există instituţii cărora nu le înţelege decizia, dar şi instituţii, precum cea a prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, care îl ajută. În afară de funcţionarii de la Mediu care şi-au dat acordul pentru groapa de gunoi, Matei a precizat că principal vuinovat îl consideră şi pe fostul primar al oraşului Năvodari, Tudorel Calapod. În replică, fostul primar spune că: "Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată pentru înfiinţarea vreunui depozit de deşeuri în Năvodari". "Matei avea puterea să decidă, în 2008, dacă acele avize primite îl satisfac sau nu, din punct de vedere al oraşului Năvodari. Pe mine mă miră că a aşteptat prea mult înainte să se judece cu acea societate. Din acest punct de vedere, îl acuz pe Matei de neglijenţă în serviciu", susţine Calapod.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367