REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mai multe accidente cu decedaţi, mai puţine infracţiuni, mai mulţi turişti şi record la apelurile prin 112

Mai multe accidente cu decedaţi, mai puţine infracţiuni, mai mulţi turişti şi record la apelurile prin 112

Replica API 31 august 2012 | 00:00 88

Bilanţul IPJ în seszonul estival 2012:

Bilanţul IPJ în seszonul estival 2012:

Bilanţul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, pe sezonul estival din acest an, arată date statistice satisfăcătoare, comparativ cu anii precedenţi. Însă, se observă şi creşteri, precum apelurile de urgenţă prin 112, dar şi la accidentele soldate cu persoane decedate. De asemenea, numărul mare al turiştilor a pus pe jar autorităţile, iar la anul se preconizează o şi mai mare creştere. La prezentarea bilanţului a fost prezent, ieri, şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Poliţiştii constănţeni şi-au prezentat bilanţul acţiunilor desfăşurate în sezonul estival. De la evenimentul organizat în sediul IPJ Constanţa nu a lipsit nici chestorul principal de poliţie, Inspector General al Inspectoratului General al Poliţiei Române, Petre Tobă. Potrivit statisticilor, pe toată durata sezonului estival nu s-au înregistrat evenimente deosebite, chiar dacă numărul turiştilor a crescut cu 20% faţă de anul 2011, ceea ce denotă că mobilitatea organelor abilitate a fost mai mare, însă, spun reprezentanţii IPJ, a existat şi o mai bună colaborare cu Jandarmeria, dar şi cu Garda de Coastă. Pe lângă acţiunile specifice sezonului estival, poliţiştii au fost angrenaţi şi în desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale, referendumului, unde, la Constanţa, au fost 566 secţii de votare, din care 35 au fost suplimentate, fiind amplasate pe litoral. În această perioadă, pentru siguranţa ordinii publice au acţionat 144 de lucrători de Poliţie Rutieră, 126 de poliţişti din alte structuri, cu 16 mijloace de transport, iar în cele două etape ale sezonului estival, 1 - 31 iulie şi 1 - 31 august, în ajutorul poliţiştilor constănţeni au venit 176 de poliţişti delegaţi, dintre care 127 sunt din cadrul ordinii publice, 13 criminalişti, 20 de poliţişti de investigaţii criminale şi 16 din cadrul Serviciului Rutier, cu 16 motociclete. În total, efectivele angrenate în această perioadă se estimează la 858, dar şi 412 lucrători din alte structuri, dintre care 108 de la Inspectoratul de Jandarmi Constanţa, 284 de la Gruparea de Jandarmi Mobilă "Tomis" şi 20 de la Garda de Coastă. "Vreau să le mulţumesc din suflet colegilor de la celelalte structuri, precum domnului Cojoc, Seceleanu, Rogojeanu, care ne-au ajutat, cu care am avut o colaborare de excepţie pe toată perioada sezonului estival", a declarat Valentin Burlacu, şeful IPJ Constanţa. Cât despre numărul infracţiunilor, acesta este în scădere faţă de anii anteriori, ceea ce este un lucru îmbucurător, însă au existat şi creşteri pe anumite laturi, precum apelurile de urgenţă către 112. "Pe toate laturile, unde se observă o creştere a numărului infracţiunilor, se vor demara acţiuni de prevenţie. Vă spuneam acum doi ani că exista o creştere a furturilor din camerele de hotel. Ne-am mobilizat, am muncit şi acum se observă o scădere cu 47%", a spus comisarul-şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului IPJ Constanţa.

Record la intervenţiile prin apelurile la 112

Anul acesta, însă, s-a observat o creştere semnificativă a apelurilor de urgenţă prin 112, mai exact, s-au înregistrat peste 20.000 de intervenţii, cam 280 pe 24 de ore, pe toate staţiunile de pe litoral. Majoritatea apelanţilor se confruntau cu probleme, precum cearta pe locurile de parcare, cu personalul hotelier, cu ospătarii, cu administratorii localurilor pe motivul încărcării notelor de plată. Pe linie rutieră, din fericire, se observă o scădere a accidentelor rutiere, anul acesta fiind înregistrate 28, faţă de anul trecut când au fost 35. Şi în cazul răniţilor grav, lucrurile stau bine, de la 17, la 14, răniţi uşor, de la 30, la 26. Din nefericire, există o creştere la accidentele rutiere soldate persoane decedate. "Din nefericire, persoanele decedate sunt în creştere. Un exemplu este accidentul de acum 2 săptămâni, unde au fost 5 morţi. Dacă nu avea loc evenimentul, probabil că ne situam undeva ca şi anul trecut.", a mai spus Rapotan. Pentru a face lucrurile să meargă, poliţiştii au lucrat peste măsură, peste program, iar lucrul acesta se vede. Cum sezonul estival se pregăteşte să-şi tragă cortina, vineri vor pleca şi detaşaţii, însă litoralul va fi asigurat pentru încă 10 - 12 zile, cu colaborarea Jandarmeriei.

Numărul turiştilor, în creştere la Constanţa

Joi, numărul turiştilor aflaţi pe litoralul constănţean se ridica la 124.000, faţă de anul trecut, când erau doar 40.000. În plus, la anul se preconizează o şi mai mare creştere, motiv pentru care Poliţia trebuie să ia măsuri preventive, din timp. "Siguranţa turistului pe litoralul românesc a fost şi va rămâne o prioritate. Am debutat activităţile cu mai campanii de prevenire, dar trebuie să subliniez şi buna cilaborare, pe care, colegii mei de la IPJ au avut-o cu Inpectoratul Judeţean de Jandarmi, cu Gruparea Mobilă, cu Garda de Coastă, şi cu autorirăţile locale. Anul acesta se observă o creştere a turiştilor cu 20%, iar la anul vor fi şi mai mulţi, motiv pentru care, toate aceste acţiuni de prevenţie trebuie să se demareze mai devreme. Ştiu că poliţiştii au avut de muncă, însă nu vor fi premiaţi în nici un fel, consider că şi-au făcut treaba. Văd o mobilitate mai mare a colegilor mei din cadrul IPJ şi observ că nu au avut loc evenimente majore", a spus Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. La îndemnul acestuia, poliţiştii constănţeni se vor apuca de treabă pentru o mai bună organizare şi gestiune a evenimentelor în ceea ce priveşte anul 2013, imediat după încheierea sezonului estival curent.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367