REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mai multe case din Palazu Mare, construite FĂRĂ AUTORIZAȚIE!

Mai multe case din Palazu Mare, construite FĂRĂ AUTORIZAȚIE!

Replica API 19 septembrie 2016 | 14:48 200

În atenţia administraţiei locale. Ce reclamă un constănţean:

În atenţia administraţiei locale. Ce reclamă un constănţean:

Situaţie incredibilă în cartierul Palazu Mare! Potrivit unui constănţean, în ultimul timp au fost construite mai multe case fără autorizaţie! Acest lucru suscită indignare, mai ales că se petrece sub ochii tuturor. „Inspectorii din cadrul Primăriei, cu atribuţii în domeniu, când se vor deplasa în certierul Palazu Mare, să vadă case întregi care se construiesc fără autorizaţie? Mai mult, în zona fundătura Viilor, sunt multe vile construite pe terenurile primăriei. Cei care le-au construit, nu numai că nu au autorizaţii, dar nu sunt nici proprietari pe terenuri. Asta înseamnă că nu plătesc nici un impozit. Nu vrea autoritatea locală bani la buget? ”, a afirmat un constănţean. Acesta a mai spus că a depus şi o sesizare la Primăria Constanţa care încă nu a fost soluţionată. În tot acest timp, noii vecini îşi continuă construcţiile.

Iată ce spune legea şi ce riscă persoanele care construiesc fără autorizaţie

Parlamentul a prelungit în anul 2014 la trei ani - faţă de doi ani, cât se prevedea până acum - dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 din legea privind autorizarea executării lucrărilor în construcţii. Potrivit art. 26 din lege, constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni: executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie, de către investitor şi executant, a următoarelor lucrări; lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora, cu excepţia celor prevăzute la art. 11; lucrări, amenajări şi construcţii cu caracter provizoriu necesare în vederea organizării executării lucrărilor, în condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) – autorizarea pentru executarea lucrărilor de bază şi a celor aferente organizării executării lucrărilor, în 30 de zile de la depunerea documentaţiei; lucrări de construcţii cu caracter provizoriu: chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, copertine şi pergole situate pe căile şi spaţiile publice, anexe gospodăreşti, precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan; cimitire – noi şi extinderi. Construirea fără autorizaţie constituie, după caz, fie contravenţie (sancţionată cu amenzi între 1.000 lei şi 100.000 de lei), fie infracţiune (pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă).

Cum se poate intra în legalitate

În mod normal pentru legislaţia din România şi pentru construcţiile edificate fără autorizare de construire, intrarea în legalitate se face prin obţinerea unei autorizaţii de construire în conformitate cu dispoziţiile art. 28 din Legea nr. 50/1991 şi art. 56 din Ordinul nr. 1430/2005 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 şi nu urmând procedura obişnuită prevăzută de art. 2 şi 7 din Legea nr. 50/1991. În principal dacă nu se reuşeşte procedura pe cale administrativă, se poate solicită(marea proporţie) ajutorul instanţei de judecată.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218