REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Mai multe instanţe îşi suspendă activitatea din cauza eliminării iminente a pensiilor speciale

Mai multe instanţe îşi suspendă activitatea din cauza eliminării iminente a pensiilor speciale

Replica API 21 ianuarie 2020 | 21:11 232

Mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea în sălile de judecată, judecătorii fiind nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale.

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti, cele mai mari instanţe din ţară, îşi vor suspenda activitatea începând de miercuri.

"Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor", se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti transmis marţi.

Şi Tribunalul Bucureşti anunţă suspendarea activităţii şi va judeca doar dosarele urgente, respectiv cauzele penale cu măsuri preventive, iar în civil, pe cele care vizează minorii (ordin de protecţie, plasament de urgenţă, răpiri internaţionale de copii) şi suspendarea provizorie a executării silite.

Alte instanţe care au anunţat suspendarea judecării proceselor sunt: Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timiş, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Iaşi.

Inspecţia Judiciară susţine că proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu încalcă "brutal" principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, dar şi articole din Constituţie şi prevederi CEDO.

Judecătorii şi procurorii din cadrul Inspecţiei Judiciare au adoptat un punct de vedere în legătură cu proiectul aflat la Parlament ce prevede eliminarea pensiilor speciale.

"Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, consacrate şi garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 şi 126 (1) şi 139 din Constituţia României, precum şi de art. 6 (1) din CEDO; nesocoteşte deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 şi 873/2010; disimulează realizarea unei exproprieri simulate, contrară principiului constituţional din art. 44 (3) din Constituţie şi art. 1 (1) din Protocolul 1, adiţional la CEDO, echivalând cu o 'privare nelegală de proprietate'; nu are o 'justificare obiectivă şi rezonabilă' pentru o asemenea limitare şi dispune arbitrar o 'reducere substanţială a nivelului pensiei de natură a afecta substanţa dreptului de proprietate şi a dreptului la compensaţie ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrâneţe', după toate interdicţiile, incompatibilităţile şi îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător", spune IJ.

Conform IJ, proiectul de eliminare a pensiilor speciale încalcă prevederile art. 53 din Constituţia României, măsura înlăturării pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor neputând fi calificată drept măsură cu caracter provizoriu/temporar, ci doar ca "un experiment abuziv în raport cu autoritatea judecătorească".

Pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale, scrie AGERPRES.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
magistratii iau pensii astronomice. Pentru ca au salarii astronomice. Pentru ca au invatat. Deci e vorba doar de statut nu de bani. Sunteti niste comentatori retardati ca orice prost care a baut cerneala in loc sa scrie cu ea. Toti santieristii si taximetristii stiu cum e cu justitia
0
1
Nu luati spaga destula,vreti pensii speciale,sa va fie rusine coruptilor.Oameni care muncesc ca sclavi sa va plateasca pensi speciale.Rusine!!!!
3
0
A-ti dat muie la PSD acum a-ti luat voi. muie da la PNL !
2
1
Cu ce sunteti voi mai special decat toti romaniei, Jo's cu pensii le speciale, sa le plateasca statu cu cat au contribuit fiecare!!!!
12
0
Tribunalul CT este corupt am adus probe degeaba ex din multe probe exemplu eu spuneam ca familia nevestei nu are venit si e alcoolica, iar ei nu investigheaza cel spuse pai cum judecati voi dupa fata omului dupa bani spaga
9
0
Futuva in gura de corupti imputiti
15
5
Vedeti bai judecatorilor si procurorilor cat v-a apreciaza si v-a respecta societatea?De ce oare?Pentru ca sunteti niste zdrente corupte!Stati linistiti o sa aducem judecatori din Vietnam!
16
6
suge ti pula mai judecatorilor spre exemplu am fost judecat de niste asa zisi judecatori care nici macar nu erau atenti la ce spunea avocatul isi puneau mana la gura si vorbeau intre ei de ce facuse cu o seara in urma pai sa va dau la muie ma jegosilor puneti mana munciti nu sugeti pula intre voi 90% din voi sunteti panarame nici nu aveti ce cauta acolo , angajati-va ca , gunoieri pishu pe voi
15
6
Judecatoria Constanta este corupta a dat dreptate la fosta nevasta bagaboanta iar eu platesc la copchil bani din cauza la coruptia din tribunal Constanta ea fiind prostituata a dat spaga la judecatori
11
5
injustitia din romanica a desfiintat constitutia ,poate doar in america sclavagista sa fi existat ceva asemanator,romulani negri buni la munca pana la moarte si romani albi adica magistrati,politai,militauri,adica frecangii,gingasi care se cer la pensie la 45 de anisori,muie ba
14
5
Presedintele tarii are cel mai mare salariu din RO fiind nr.1.La net niciun salariu,pensie nu trebuie s-o depaseasca!
14
3
Vreau si eu pensie speciala. Adica sa primesc mai mult decat am contribuit . Prostii sa munceasca pana cad din picioare, statul sa le ia toti banii si apoi sa moara cat mai repede, sa nu prinda pensia.
16
3
Afara toti sa vina judecatori tineri care se multumesc cu salariile si asa uriase!
18
4
cum carutasii de carucioare sug piticu fara pensii speciale.Sa vsd cum.sclavii lui teliceanu o sug fara pensii speciale.la supt piticu sclavilor
5
6
Sa le fie rusine imbuibatiilor..!
18
6
sa iesim si noi restul sa demonstram pentru anularea acestor pensii pe care NOI le platim. Sa se faca controale dastice la cei cu pensii speciale sa se vada daca intr-adevar sunt atat de oropsiti !!!!
19
6

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102