REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mai mulţi magistraţi constănţeni au cerut protecţie după ce au fost ameninţaţi de borfaşi

Mai mulţi magistraţi constănţeni au cerut protecţie după ce au fost ameninţaţi de borfaşi

Replica API 1 noiembrie 2011 | 00:00 117

Luptătorii de la Serviciul de Intervenţie se antrenează într-un poligon amenajat pe forţe proprii

Luptătorii de la Serviciul de Intervenţie se antrenează într-un poligon amenajat pe forţe proprii

Luptătorii de la Serviciul de Intervenţie (cunoscut mai mult după denumirea anterioară- DIAS) se antrenează într-un poligon recent modernizat. Incinta poligonului, care măsoară 35 de metri lungime, o lăţime de 6 metri şi o înălţime de 2,80 metri, a fost predată celor de la DIAS într-o formă care nu corespundea standardelor internaţionale. Facem precizarea că în acest poligon se antrenează nu doar luptătorii coordonaţi de comisarul şef Emanoil Moraru, şeful Serviciului de Intervenţie, ci şi magistraţi.

"Facerea" poligonului - 65 de milioane sau munca în echipă

"Am consultat colegii de la Corpul Naţional al Poliţiştilor dacă preferă să facem cu banii pe care îi strângem un poligon sau ziua de Crăciun, unde avem şi alte resurse financiare la dispoziţie. Decizia a fost să facem poligon, mai ales că nu toţi colegii au copii mici cărora să le oferim darul de sărbători. A fost o decizie legată de activitatea noastră, de antrenamentul pe care trebuie să îl facem zilnic şi pe care vrem să îl facem în condiţii corespunzătoare", a motiva Moraru decizia. Pentru modificările din poligon existau două variante: angajarea unei firme sau munca în echipă a luptătorilor DIAS. "Am consultat o firmă şi ni s-a spus că pentru lucrările de antifonare şi celelalte modificări ne taxează cu 65 de milioane de lei vechi. Aşa că am studiat despre ce ar fi vorba şi ne-am apucat de treabă. Am dat peretele cu o soluţie specială, am purtat măşti de protecţie, şi am antifonat cu material nemţesc, burete cofrag HD. Am desfiinţat şi spoturile din tavan - nu ştiu unde au văzut cei care le-au montat aşa ceva în poligoane - şi am montat proiectoare laterale. Toată activitatea asta a însemnat sâmbătă, 22 octombrie, când am muncit vreo 16 ore, luni şi marţi, iar miercuri la ora 11.00 a fost gata", explică Emanoil Moraru. Evident, mai există câteva lucruri de pus la punct. Însă, în linii mari, lucrurile sunt aşa cum trebuie: aliniamente de 25 de metri, de 10, 15 şi 7 metri, spaţiu pentru instructaj şi echipament special.

Armele şi misiunile DIAS

La capitolul armament, în afară de pistoalele instituţiei, fiecare luptător DIAS are şi câte un pistol-două proprietate personală. "Trebuie să fii nebun să nu ai aşa ceva", spune Moraru, în sensul că toţi sunt pasionaţi de aşa ceva. De altfel, Moraru are cinci arme: două arme de serviciu (una semiautomată şi una automată) şi 3 personale (două letale şi o armă de asalt semiautomată). "În afară de intervenţiile cunoscute de toată lumea, avem şi misiuni de protecţie", explică Emanoil Moraru, referindu-se la activitatea DIAS. Misiunile de protecţie se referă la protecţia unor magistraţi şi a familiilor acestora. În momentul de faţă, la Constanţa există mai mulţi magistraţi care au solicitat şi beneficiază de protecţie, având în vedere că activitatea acestora din ultima perioadă s-a "soldat" cu ameninţări primite din partea infractorilor. "Sunt magistraţi care îşi fac foarte bine treaba. Oferim familiilor acestora protecţie pe niveluri de situaţii de criză- coduri", a precizat Moraru.

Serviciul de Intervenţie va deveni SAS

Pe lângă toate aceste detalii legate de activitatea luptătorilor de la DIAS, Moraru are însă o supărare. E legată de denumirea actuală a serviciului pe care îl conduce. "Din decembrie se va numi Serviciul pentru Acţiuni Speciale. Intervenţie rapidă, aşa cum ni se spune acum, e dată de un om care n-a iubit niciodată gramatica limbii române şi care nu ştie că nu există intervenţia lentă, iar intervenţia rapidă e la limita dintre ridicol şi pleonasm", a declarat Emanoil Moraru.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218