REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mai mulţi părinţi din Constanța nu şi-au mai dus copiii la grădiniţă, de teama SCARLATINEI. Ce zic reprezentanţii DSP

Mai mulţi părinţi din Constanța nu şi-au mai dus copiii la grădiniţă, de teama SCARLATINEI. Ce zic reprezentanţii DSP

Replica API 16 martie 2018 | 00:00 266

Epidemie sau teamă?

Epidemie sau teamă?

Schimbările bruște de temperatură din ultima perioadă au făcut ca numărul cazurilor de scarlatină în rândul copiilor să crească. Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de o bacterie – Streptococul betahemolitic de tip A, care se transmite pe cale aeriană. Această boală este mai frecventă la copiii cu vârste între 5 şi 10 ani. Cu alte cuvinte, în funcţie de imunitatea copilului, acesta poate deveni doar purtătorul bacteriei, fără ca boala să se declanşeze. După perioada de incubaţie, apar dureri de cap, dureri de gât, abdominale,vărsături, inflamarea amigdalelor şi chiar febră. Erupţia cutanată arată iniţial ca arsurile solare, afectează faţa şi gâtul, apoi apar şi mici bubiţe care dau senzaţie de mâncărime. Internarea și tratamentul cu antibiotic sunt obligatorii.

Specialiştii spun că nu există o profilaxie specifică pentru a face o vaccinare astfel ca boala să fie prevenită, iar bacteria se poate contacta de oriunde, nu doar din colectivitate.

Recent, patru preșcolari de la gradinița Amicii din Constanța au intrat în atenţia cadrelor medicale, fiind suspecți de scarlatină. Momentan, până la sosirea rezultatelor, copiii au fost izolați: "Patru copii sunt suspecți, repet doar suspecți de scarlatină. Spațiul a fost dezinfectat si s-au luat probe atât de la preșcolari, cât și de la întreg personalul din grădiniță. Rezultatele le vom primi săptămâna viitoare. Nu putem vorbi de epidemie când ne referim la o singură grădiniță. Când vorbim de epidemie ne raportăm la întreg orașul", ne-a declarat Loti Popescu, purtătorul de cuvânt DSP.

Chiar dacă au fost luate toate măsurile necesare pentru evitarea răspândirii bacteriei în grădiniță, mulți părinți s-au panicat și au evitat să-şi mai ducă copiii la unitatea respectivă, timp de câteva zile. Specialiştii spun că aceasta nu este o metodă prea eficientă, dat fiind că bacteria poate fi contactată de oriunde, chiar şi din aer. Dovada: cazurile de copii care au contactat bacteria stând acasă, fără a frecventa colectivitatea.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
presupun ca cei de la gradinita Sfanta Maria din Cumpana nu au spus ca au avut si ei 2 cazuri...
1
0
Cand copiii mei frecventau gradinita aveau tot felul de boli. Dupa ce i am retras de la gradinita nu au mai avut nicio boala.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218