REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mai mulţi primari din judeţul Constanţa, daţi în judecată de Asociaţia Elevilor

Mai mulţi primari din judeţul Constanţa, daţi în judecată de Asociaţia Elevilor

Replica API 21 septembrie 2017 | 11:59 372

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, se lovesc, în multe localități din județul nostru, de dezinteresul autorităților locale. În consecință, reprezentanții organizației care reprezintă drepturile elevilor din județul nostru și-au exprimat intenția de a-i acționa în judecată pe primarii care nu și-au găsit timp, de mai bine de două luni, să răspundă la adresele oficiale care le-au fost transmise.

„În vederea elaborării celei de-a treia ediții a Indexului accesului la educație al elevilor din județul Constanța, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat celor 70 de unități administrativ-teritoriale de pe raza județului, printr-o adresă transmisă în data de 9 iulie 2017, să răspundă unui număr de opt întrebări, care se circumscriu regimului Legii nr. 544/2001, privind accesul la informații de interes public. Răspunsurile formulate de reprezentanții autorităților locale stau la baza raportului, acesta fiind instrumentul cu ajutorul căruia aducem în atenția opiniei publice gradul și modul în care primăriile din județ asigură accesul liber la educație al elevilor.

De la momentul transmiterii adresei au trecut peste două luni, dar încă există primari care refuză să răspundă, în ciuda numeroaselor discuții avute, prin care li s-a pus în vedere intrarea în întârziere și încălcarea legii”, a transmis Alexandru Manda, președintele asociației menționate.

Este vorba despre 11 primari, membri ai Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal și Partidului Mișcarea Populară. „Lista neagră” a primăriilor care „se pun în calea scoaterii la lumină a problemelor cu care se confruntă elevii din județ” este Murfatlar, Deleni, Ghindărești, Saraiu, Agigea, 23 August, Cobadin, Gîrliciu, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu și Castelu.

În consecință, reprezentanții Asociației Elevilor vor acționa în instanță primăriile respective. „Somăm public primarii comunelor mai sus menționate să dovedească un minim respect față de elevii din comunitățile lor și de prevederile legale în vigoare și să transmită în cel mai scurt timp răspunsurile solicitate. De asemenea, având în vedere depășirea cu mult a termenului maxim de 30 de zile, Asociația Elevilor din Constanța va acționa în instanță primăriile care refuză să comunice informațiile solicitate și va sesiza parchetul, sub aspectul săvârșirii de către cei 11 edili a infracțiunii de abuz în serviciu”.

„Din păcate, în anul 2017, într-o țară membră a Uniunii Europene, este nevoie să te rogi de reprezentanții unor autorități locale să respecte legea, aceștia dovedind în repetate rânduri că au un dispreț față de litera acesteia, cetățeni și accesul la informații de interes public. Colegii mei din cadrul asociației au luat în repetate rânduri legătura cu angajații celor 11 primării, ajungând chiar și până la primari. Refuzul acestora de a răspunde a fost categoric și de aici tragem concluzia că doresc să ascundă de ochii opiniei publice starea învățământului din comunitățile lor”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vorbesc in cunostinta de cauza. Va rog frumos nu aveti ce sa obtineti de la analfabetul primar comuna Castelu, acest individ nu are nimic in comun cu scoala, a fost un elev vesnic repetent, nu a invatat nici acum sa se iscaleasca, iar faptul ca a avut bani sa-si cumpere nitcaiva licente si masterate, de ce nu si doctorate, se poarta acum, si nu ar fi exclus, ca in viitorul apropiat, cu analfabetii ce ne conduc, sa se dea lege ca doctoratul sa devina oibligatoriu. Niste nenorociti isi bat joc de o tara intreaga, au distrus vietii si destine, vor sa puna mana pe tot ce misca in tara, vor sa-si d
2
0
Nu mai voi nu mai erati in acest peisaj sumbru numit ..romania ..vreti numai drepturi cufuritilor dar carte ..ioc ..va-ti intrebat vreodata de unde vin banii pe care-i cereti mereu ..ca de la stat in nici un caz ..ci de la noi romanii amarati care muncim pe un salariu de cacat ..voi va distrati si va bateti profesorii etc . ..nenorocitilor !
1
1
Pentru facilitatile de care se bucura nu trebuie decit sa invete ... Atit ...
1
1
Acesti asa zisi reprezentanti ai elevilor sunt niste oportunisti! Ei sunt de mult studenti, chiar unii mediocrii si nu au altceva de facut decat plangeri penale. Sa vezi distractie cand toate plangerile se vor intoarce impotriva lor, pentru ca sunt sigur ca o sa vina momentul asta cat de curand. Atunci o sa faca exact cu a facut Bivolaru, or sa ceara azil politic in Suedia ca sunt hartuiti! Puneti mana pe carte incompetentilor ce sunteti si lasati politica asta de doi lei!
4
4
felicitari tinerilor. multa carte nu trebuie nici macar ca sa ajungi ministrul invatamantului. TINERII POT SCHIMBA RROMANIA
3
6
Acest tiganush borat urmeaza sa fie corijat.
6
3
Mai bine sa invete, sa frecventeze orele, sa nu fumeze si sa nu bata campii prin baruri si cluburi. Adica sa le vina mintea mai repede la cap.
11
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218