REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Chițac: Ovanesian e incoerentă, marcată de nevroze, anxietăți și frustrări personale. Video

Chițac: Ovanesian e incoerentă, marcată de nevroze, anxietăți și frustrări personale. Video

Mirela PASCAL 8 iunie 2023 | 00:00 14021

De când a plecat din primărie, Felicia Ovanesian s-a dezbrăcat de caracter și a început să arunce ”adevăruri” din culisele administrației locale și săgeți, inclusiv în cel care a adus-o în atenția opiniei publice și care a propulsat-o într-o funcție de foarte mulți râvnită. Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a răspuns atacurilor lui Ovanesian, într-un interviu acordat ziarului Replica. Adevărat, fără să-i dea prea mare importanță, lăsând la atitudinea publicului să digere, sau nu, tot ceea ce ea împrăștie în mediul online. În majoritatea postărilor și declarațiilor minte, spune Chițac, iar limbajul folosit, incoerența sunt aspecte care denotă o stare marcată de nevroză, anxietăți, resentimente și frustrări acumulate de-a lungul timpului.

Chitac: Ovanesian e incoerenta, marcata de nevroze, anxietati si frustrari personale. Video

Nu o urmărește în mediul online, însă, inevitabil, ajunge la urechile sale veninul pe care-l împrăștie. A spus și a scris multe, însă foarte puține adevăruri și multe minciuni, spune Chițac despre Ovanesian. ”Sunt informat, atât cât pot fi, despre ieșirile publice ale domniei sale și postările pe care oricum nu le citesc. Subiectele abordate, limbajul folosit, hai să spunem și minciunile... să fim onești... incoerențele, pentru că uneori este chiar incoerentă, din punctul meu de vedere, denotă o stare a domniei sale marcată de nevroze, anxietăți, instincte, de resentimente, frustrări acumulate de-a lungul timpului. Nu este nimic de interes public. Acesta este motivul pentru care nici nu vreau să răspund și am ales să nu o fac. Eu sunt primarul Constanței și trebuie să mă axez pe subiectele de interes public. Totul este de cancan”, a declarat Vergil Chițac.

Ovanesian „a sărit la gâtul” secretarului!

Din toate declarațiile lui Ovanesian, un singur aspect a vrut să lămurească Chițac. ”Din perspectiva aceasta, eu nu vreau să răspund, cu excepția unui singur lucru. Este un lucru asupra căruia voi stărui și voi trage o tușă. Afirmă dumneaei în mod insistent, repetat, că a avut o discuțe prietenească, un reproș prietenesc dat doamnei secretar general Fulvia Dinescu, care în opinia doamnei Ovanesian, a emis două autorizații de construire ilegale. Întâi de toate, nu a fost deloc prietenesc, pentru că femeia a doua zi s-a plâns. Nu dai seara un telefon ca să faci un reproș prietenesc, când poți să aștepți până a doua zi. Ceea ce este important în toată această poveste și vreau să subliniez, pentru că este de interes public, este că administratorul public al orașului, indiferent de cum îl cheamă, nu are niciun drept să se exprime asupra legalității unei autorizații de construire. Pentru că pe autorizație semnează lucrătorul de la urbanism și arhitectul șef, un aviz de specialitate, secretarul general, care dă un aviz de legalitate, și primarul, în speță eu acum, care dă un aviz de oportunitate. În ordinea aceasta nu există administratorul public. Prin urmare, ce treabă avea doamna Ovanesian să îi spună secretarului general că a emis sau nu o autorizație nelegală?! Văd că tot merge pe această chestiune și insistă”, a spus Chițac, care are și o idee cu privire la insistențele lui Ovanesian pe acest subiect:

Chițac: O face pentru a atrage atenția instituțiilor statului

Bănuiesc că o face pentru a atrage atenția instituțiilor statului, care sunt binevenite să controleze orice. Eu am trimis-o pe doamna Ovanesian la Urbanism, nu pentru a se exprima asupra legalității sau nelegalității. Am trimis-o acolo ca să îi organizeze pe oameni, să eficientizeze, eventual să le schimbe procedurile, să le îmbunătățească, să-i motiveze. Știind că este un volum de muncă foarte mare, că există întârzieri, nu mai multe decât înainte, deși suntem mai puțini, am organizat concursuri pe funcțiile publice, atunci când puteam organiza (...). Acesta a fost motivul pentru care am delegat-o să se ocupe, să facă managementul, la urbanism. Nicidecum să se exprime dumneaei dacă autorizațiile erau legale sau nelegale. Este adevărat că la momentul acela am avut o discuție foarte contondentă cu dumneaei pe această temă. Era datoria mea să intervin ca primar, pentru că nu era treaba dumneaei. Să fie foarte clar”, a continuat edilul.

Ovanesian a plecat din primărie pentru că nu a stat pe scaunul dumneaei

Dar, de ce a plecat, de fapt, Ovanesian din primărie? Pentru că nu a stat pe scaunul ei. „Doamna Ovanesian a plecat din primărie pentru că nu a stat pe scaunul dumneaei. Fiecare, într-o organizație, care este structurată ca piramida de putere, trebuie să stea pe scaunul și în dreptul lui. În momentul în care nu se întâmplă acest lucru, lumea devine confuză. Oamenii nu mai știu cum să se raporteze, organizația devine ineficientă și aceste lucruri sunt foarte importante pentru mine. Eu știu cât am muncit ca să îi organizez pe acei oameni din primărie și ca să îi aduc în același loc, să colaboreze (...) Eu am consumat foarte mult timp ca să organizez primăria să fie mai eficientă. Asta presupune ca toată lumea să stea în dreptul lui. Nu avem voie noi, cu puterea de la sine dată, să ne extindem competențele în alte zone. Din această perspectivă am intervenit. Doamna Ovanesian a plecat din primărie pentru că nu a stat pe scaunul ei și, cât voi fi eu primar, se va întâmpla același lucru. Fiecare trebuie să stăm pe scaunul nostru. (...) Eu sunt un singur om. Comanda este la mine. Deciziile până acum le-am numai luat eu, le voi lua eu, după consultare desigur. Dacă unii tot mă înjură pentru ceea ce face sau nu face Primăria Constanța, și dacă tot port responsabilitatea aceasta, într-o instituție construită piramidal, mi se pare normal și corect ca cel din vârful piramidei să ia decizii. Aceste lucruri trebuie să fie extrem de clare. Vi se par subtile aceste atacuri? Nu sunt chestiuni de interes public. Mi s-a părut de interes public să se știe că deciziile mi le asum și le iau eu, evident, după consultarea multor factori. Aceasta este cultura mea. Chiar dacă am fost miliar și ordinul este ordin, eu întotdeauna mi-am consultat subordonații și am căutat în deciziile pe care le iau, să preiau ceva de la fiecare. Deciziile le iau în final eu și mi le asum. Acestea sunt chestiuni de interes public și ceea ce spune doamna Ovanesian nu vreau să comentez.

Chitac: Ovanesian e incoerenta, marcata de nevroze, anxietati si frustrari personale. VideoFelicia Ovanesian

Ar putea avea legătură atacurile lui Ovanesian la adresa primarului cu aspirațiile sale politice la nivel înalt? ”E posibil, nu încercați să ghicesc eu ce partid ar putea să o ia sau ce aspirații politice are. Îi doresc succes!”, spune Chițac.

Chițac: În toate postările și luările de poziție publice sunt multe incoerențe și minciuni

Despre ”prietenii” lui Ovanesian din primărie, care au urmat-o și au ales să-și dea demisiile, și mai ales motivul pentru care Daniel Vlăescu a cerut suspendarea contractului, Chițac a precizat: ”E dreptul lor ca și funcționari publici, conform prevederilor Codului Administrativ, să își poată suspenda contractul pe 2 ani de zile. Nici nu mai țin minte motivul, dar sigur că i-am aprobat. Este dreptul lui. A fost o formalitate aprobarea. Când divizi lumea în cercul tău de apropiați și restul vorbim despre un narcisism. În toate postările și luările de poziție publice sunt multe incoerențe și minciuni”.

Cât despre Ionuț Rusu, unicul său viceprimar, și despre care gurile rele spun că ar veni o singură dată la primărie pe săptămână, edilul a completat: ”Nu este adevărat (n. red. că viceprimarul vine odată pe săptămână la birou). Venea în fiecare zi la Primărie. Când era plecat în delegație era vorba despre altceva. Este adevărat că acum muncește mult mai mult. Este mult mai vizibil pentru că a trebuit să îl încarc pe el. I-am și spus: “Prietene, ești sacrificatul de serviciu!“. Este trenul politic care trece pe lângă tine și este bine să te sui. Să știți că l-am descoperit foarte implicat și duce lucrurile până la capăt”, a spus edilul.

În cadrul interviului, i-am citit primarului câteva rânduri rostite de fostul city manager în urmă cu fix un an, chiar în studioul Replica, când îl lăuda pe Chițac și ne vorbea frumos despre așa-zisa prietenie care-i lega. Evident, a recunoscut imediat citatul. Însă, am dat citire și câtorva declarații ulterioare ale lui Ovanesian, ”aruncate” după ce a plecat din primărie, una dintre acestea fiind postată chiar de Ziua Constanței, când Ovanesian îi ura toate cele bune, dar și ”conducători responsabili, dedicați, asumați” etc.  ”Nu este un interes public și nu vreau să comentez”. Întrebat când a mințit Ovanesian: atunci sau acum, Chițac a răspuns:  ”Vă las pe dumneavoastră să răspundeți și pe privitorii dumneavoastră care sunt foarte inteligenți”.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Reabilitarea zonei Peninsulare... de la anul

Schimbând registrul, Chițac a vorbit și despre proiectul de reabilitare a zonei peninsulare, despre care spune că nu este abandonat și că va fi reluat. ”Nu a fost pierdut nimic. Din varii motive, a fost semnat contractual de execuție foarte târziu. El trebuie terminat acum, în 2023. Era semnat pe finanțarea anterioară. Proiectul, ca toate aceste proiecte despre care vorbim, avea foarte multe hibe. Ne-am dat seama că nu ne putem încadra în timp. Și-a dat seama și constructorul, antreprenorul și de comun acord am renunțat la el. Asta în condițiile în care regulamentul din Zona Peninsulară ne-a fost respins în instanță și astfel cumva, ceea ce doream să facem acolo contravenea cu situația de drept. Cele două proiecte, și Papillon 1 și Papillon 2, au fost făcute în condițiile în care Zona Peninsulară era o zonă pietonală. Acum nu mai este o zonă pietonală. De aceea am și făcut regulamentul, pentru a fi în acord cu proiectele. Nu mai este pietonală, este destinată circulației auto și de aceea a trebuit să reconsiderăm cumva viziunea asupra întregii Peninsule. Anul viitor trebuie să ne ocupăm și de asta și o bună parte din Peninsulă va fi reconfigurată din punct de vedere al circulației. Pregătim un proiect și îl vom aplica pentru perioada 2021-2027. Nu sunt bani pierduți. Sunt cumva amânați.”, spune Chițac. 

Mai multe declarații, în VIDEO de mai jos:

În septembrie se termină lucrările pe zona centrală și pe Lăpușneanu

Cât despre lucrările din oraș, Chițac spune că sunt în linie dreaptă și lansează promisiuni: ”De două săptămâni, în centru se lucrează. S-a turnat. Astăzi a început asfaltarea pe Ferdinand, de la Gară până pe I. Gh. Duca. Se face asfaltare în zona centrală. Acolo am avut o problemă cu antreprenorul, care a câștigat și a avut și un procent foarte important de lucrări și căruia de un an de zile, pentru că facem ședințe periodice, îi spun că nu are putere și să facă în așa fel încât să subcontracteze subcontractorilor cu care a venit în asociere. În final, acum 2-3 săptămâni au perfectat toate actele și partea lui de lucrări le-a subcontractat la subcontractorii declarați. Mi-am dat seama că antreprenorul nu are puterea să facă și am pus presiune pe el. Era în pericol proiectul, dar în final a înțeles. Văd spun că în luna septembrie zona centrală este gata. Pe zona centrală avem 60 de dispoziții de șantier. În 2019, când s-a aplicat, a fost chemat proiectantul și i s-a zis, de cei care erau în primărie atunci, să facă în două săptămâni un proiect. S-a făcut în două săptămâni un proiect, cu studii, evident că a fost cum a fost. Nu poți să faci proiect în două săptămâni. S-a obținut finanțarea. În baza proiectului s-a făcut un caiet de sarcini pentru licitația de execuție, imperfect din punctul meu de vedere sau slab. S-a licitat și am ajuns în situația aceasta. În 2020 s-a schimbat conducerea primăriei prin vot. Am venit eu și acum îmi spune toată lumea că fac proiectele anteriorului. Dacă erau așa bune aceste proiecte, de ce dăm 60 de dispoziții de șantier în zona centrală? Pe Lăpușneanu cred că avem vreo 30, avem termen pe 1 septembrie. 31 decembrie e termenul, până la 1 noiembrie trebuie să facem plățile și recepția, închidem proiectul până la 1 septembrie”, spune primarul.

Cât despre haosul de pe Ștefan cel Mare, a fost generat de Ovanesian?! La jumătatea lunii mai, s-a creat o isterie după ce pavelele de pe Ștefan cel Mare au fost scoase, imediat după ce au fost montate. În urma unei inspecții pe șantier, s-a constatat că mai erau lucruri de făcut, până la montarea pavajului, așa că a fost scos. ”A dat cineva un ordin (n. red. să fie pus pavajul) neinspirat. Este în nota pe care am spus-o. Toată lumea trebuie să stea pe scaunul lui”.

Proiectele pentru reabilitarea bulevardelor s-au făcut în două săptămâni

Edilul a ținut să puncteze faptul că proiectele făcute de fosta administrație au fost întocmite prost, pe repede-înainte, în doar două săptămâni, motiv pentru care, pe parcurs, au apărut o mulțime de probleme care au condus la haosul de astăzi. ”Nu vreau să intru în amănunte. Vreau să vă spun că proiectele au fost superficiale și că în momentul în care le-am pus în practică, când a venit constructorul a constatat că nu pot fi făcute. Am chemat proiectantul care ne-a spus că trebuie făcută o reproiectare. Despre asta vorbim. Acestea sunt proiectele. Am făcut atâtea lucruri și cred că mi-am mâncat sănătatea încercând să țin proiectele pe linie și să le duc mai departe. Nici pentru antreprenori nu este foarte bine pentru că unele prețuri pentru materialele pe care le-au licitat au crescut foarte mult și cu toate ajustările, tot nu am ajuns la nivelul acela. De exemplu, la asfalt, prețul pe care l-au pus ei și l-au licitat, cu toate ajustările, nu a ajuns la prețul de piață. Ei acum pun asfalt la un preț mai mare decât plătim noi și, evident, trebuie să își reducă din profit. A trebuit să mă pliez și să umblu cu ei precum un ou. Să nu vă imaginați că un antreprenor aduce bani de acasă ca să sponsorizeze Constanța. El vine să facă profit. Au fost primele proiecte majore în acest oraș. De acum încolo, toată această echipă va lucra mult mai bine pe următoarele proiecte. Proiectul cu termia, cu cele trei etape, este unul mult mai complex din punct de vedere tehnic decât bulevardele și uitați-vă că am făcut studii. Este extrem de important de înțeles că un proiect bun, un studiu de fezabilitate bun îți creează premisele pentru un proiect bun, care asigură o execuție mult mai ușoară. Totul pleacă de la calitatea documentelor emise”, a  completat primarul.

Mai multe, în video de mai jos:

Video cu interviul integral îl puteţi urmări mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218