rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Manager de spital, despre valul 4: Nu cred că se mai poate opri; transmisia e deja mare

Valul patru al pandemiei de COVID-19 putea fi prevenit dacă se respectau măsurile de protecţie şi dacă populaţia se vaccina, a afirmat medicul Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi.

Radu Crişan Dabija

''Nu doza trei va stopa acest val. Doza trei va proteja şi va creşte şansele de a duce o viaţă sănătoasă şi va scădea şansele de infectare a celor care deja s-au vaccinat sau a bolnavilor care au deja patologie gravă. Doza trei nu poate stopa acest val. Acest val nu mai poate fi stopat în momentul de faţă prin vaccinare, pentru că vaccinarea presupune 28 de zile pentru atingerea unui titlu suficient. Valul patru putea fi prevenit, adică să nu mai fie formele acestea grave care ajung la ATI sau în spitalele care au potenţial de administrare de oxigen. Valul patru putea fi prevenit dacă se puteau respecta măsurile de protecţie, dacă se vaccina populaţia. Cu un procent de 27% de populaţie vaccinată nu mai avem pretenţii. Acest val ne va lovi şi, din nefericire, presupunerile mele sumbre, pe care le făceam în urmă cu o lună de zile, o parte dintre ele se vor adeveri'', a declarat medicul, scrie Agerpres.

Acesta consideră că oamenii trebuie educaţi să îşi ia informaţiile din locurile sau de la persoanele care au un cuvânt de spus.

''Oamenii trebuie educaţi, să ştie adevărul, să ştie cifrele, şi să îşi ia informaţiile din locurile sau de la persoanele care au un cuvânt de spus, spre deosebire de aceste 'vedete' de pandemie care încearcă să îşi crească vizibilitatea spunând nişte neadevăruri şi repetând încontinuu nişte mesaje absolut false. Din nefericire, unii, parte dintre cei care nu cred, fac băşcălie şi aduc tot felul de argumente absolut absurde, vor vedea în jurul lor drame din acestea. Cu siguranţă că vom auzi şi mai mult că nu avea COVID, nu există, au făcut medicii ceva. Mai absurd decât să crezi că ajungi într-un spital şi ţi se grăbeşte moartea pentru simplul motiv ca să, nu ştiu, să iasă la statistică, sau cum se scrie că sunt omorâţi oameni în spitale doar ca să .... Mai absurd decât atât nu am cuvinte. (...) România este una dintre ţările care previne cel mai puţin, în care oamenii nu mai au încredere în autoritatea academică, (...) oamenii se uită la persoanele care îşi afişează bogăţia, îşi afişează averea, nu la cei care îşi afişează cultura şi eticheta morală'', este de părere dr. Crişan Dabija.

Şi ceea ce se întâmplă în social media îl nemulţumeşte pe medicul ieşean.

''În social media este o problemă mai veche a poporului nostru, care trecând prin anii aceştia de comunism, nu mai are aşa multă încredere în autoritatea academică. Şi atunci "ştie ei mai bine". Probabil că lipsurile îndelungate din toate domeniile, chiar şi în domeniul medical, unde oamenii nu aveau acces, nu aveau medicamente, am tratat cu leacuri băbeşti, acum toată lumea ştie mai bine. Eu sunt extrem de dezamăgit. Adică să ai tratament, să ai armă împotriva virusului şi să vezi cum mor oamenii în jurul tău .... Fiecare are sau va avea pe cineva care nu crede, nu se vaccinează pentru că medicii fac mai ştiu eu ce porcării care se aud în social media, dar sunt nişte enormităţi, nişte absurdităţi, iar aceste persoane vor face o formă de COVID-19 care poate fi agresivă, nu avem de unde să ştim cum ne manifestăm în faţa acestei boli, pentru că unii pot avea forme uşoare, alţii pot fi asimptomatici, alţii au făcut forme foarte grave, alţii au murit. Unii se conving cumva, iar alţii nici aşa nu sunt convinşi până nu trec ei înşişi. Spre exemplu, oameni internaţi la noi în spital, deşi se simţeau foarte rău, tot nu credeau că sunt bolnavi de COVID, credeau orice altceva. Este absolut dezarmant'', precizează acesta.

Spitalul de Pneumologie tratează absolut toţi bolnavii, vaccinaţi, nevaccinaţi, care cred sau nu cred - a fost mesajul transmis de Radu Crişan Dabija.

''Indiferent de starea în care ajung încercăm să îi tratăm cât se poate de bine şi cu toate resursele noastre, fie că are COVID sau nu are COVID, pentru că noi tratăm şi non-COVID. Dar este extraordinar de frustrant să vezi câte resurse se folosesc sau că personalul medical este epuizat, să vezi câte resurse se cheltuie şi câte eforturi se fac pentru a menţine aceşti oameni în viaţă, să îi tratăm şi să îi externăm sănătoşi, iar pe de altă parte să fie oameni care să considere că spitalele sunt goale, că medicii câştigă nu ştiu ce sume de bani, că de fapt boala aceasta nu există, că de fapt e aşa, o conspiraţie. Totul este anapoda. Deci, dintr-odată, medicii din lumea întreagă au hotărât să ţină spitalele goale, să inventeze o boală, şi guvernul să-i plătească pentru asta. Absurditatea acestor afirmaţii e cu atât mai mare atunci când vedem că acest curent a luat o amploare absolut terifiantă'', mai spune medicul.

În opinia sa, oricât de mult s-ar convinge unii sau alţii să se vaccineze anti-COVID, acest val patru nu mai poate fi oprit.

''Nu cred că se mai poate opri. Transmisia este deja foarte mare. Săptămâna aceasta probabil sare de 10.000 de cazuri, ceea ce va depăşi cu foarte, foarte mult capacitatea de preluare a secţiilor de terapie intensivă. Cel puţin o parte, dacă nu marea lor majoritate a acestor forme grave, puteau fi prevenite prin vaccinare. Nu am făcut asta. Dimpotrivă, avem demnitari ai României, avem nişte figuri care sunt medici, profesori care spun: "Nu vă vaccinaţi! Ce e asta? E o prostie, un experiment". Eu m-am vaccinat printre primii, familia, la fel, colegii, la fel. Nu m-am îmbolnăvit de COVID, deşi am avut multiple contacte. Ei bine, lucrurile acestea nu le vedem. (...) Unii preferă mai degrabă să creadă ceea ce le convine, adică e o păcăleală. E mai uşor să crezi că e o păcăleală sau o conspiraţie decât să crezi că e o nenorocire care te poate afecta. Cam asta este. Dezamăgire. Asta simt, frustrare şi dezamăgire'', mărturiseşte medicul.

Radu Crişan Dabija vorbeşte despre problemele cu care se confruntă medicii în acest val patru al pandemiei.

''Toată lumea este tensionată. Avem de acoperit o gamă foarte largă şi complexă de patologii. Iată că a trecut mai bine de un an jumătate, acum se fac doi, de când vedem numai bolnavi de COVID. Cel puţin la Secţia I. Am avut un moment de respiro cu bolnavi non-COVID. Acum iarăşi am. A trebuit ca în două zile să ducem pacienţii (non-COVID - n.r.) în alte spitale, în alte secţii. Secţia I Pneumologie a redevenit COVID în două zile. În îngrijirea pacientului COVID oamenii trebuie monitorizaţi tot timpul. Asistenţii intră aproape în fiecare oră pentru că există un tratament care trebuie administrat, pacientul trebuie urmărit, monitorizat, pentru asta trebuie să se îmbrace în costum de protecţie, apoi să se schimbe, să se dezinfecteze, apoi iar să se îmbrace în echipament pentru a intra la pacient în ora următoare. Se intră tot timpul, spre deosebire de enormităţile pe care le-am auzit că pacientul este pus în salon şi nu intră nimeni la el. Mai mare aberaţie nu am auzit în viaţa mea tocmai pentru că ai mei colegi trebuie să intre să îi monitorizeze, să urmărească dacă tratamentul acesta cu antivirale, cu imunomodulator e eficace, trebuie urmărită tensiunea bolnavului, trebuie urmărită tot timpul saturaţia pacienţilor la oxigen, trebuie reglat oxigenul, trebuie reglat ventilatorul. Cum să nu intri, da ce faci? Bolnavul îşi setează singur parametrii? Îmbracă-te, dezbracă-te iar de echipament, dezinfectează-te'', arată managerul spitalului.

El trage şi un semnal de alarmă - ''Oamenii, şi fizic şi psihic, sunt erodaţi. Şi foarte mulţi sunt erodaţi psihic. E foarte greu să stai să vezi cum strigă toată lumea din saloane şi ei cum aleargă de la un pacient la altul. Toată lumea are o limită. Cu toţii avem o limită. Dar rezistăm. Norocul meu este că în acest spital este un personal medical, administrativ, auxiliar extraordinar. Nu ştiu ce am făcut să-i merit, sincer. Şi nu sunt vorbe goale. Avem probabil cea mai mică rată de mortalitate în pandemie şi un număr important de rulaj al pacienţilor şi externarea acestora în stare bună. Am avut cazuri moderate şi severe'', spune acesta.

Întrebat dacă a fost personal medical care a avut nevoie de consiliere psihologică în această perioadă de pandemie, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi a răspuns: ''Nu ştiu, dar în ceea ce mă priveşte pe mine pot să vă spun că personal am avut momente în care, fără ajutor, nu aş fi făcut faţă situaţiei''.

luni, 27 septembrie 2021222
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
Comentarii
mai mult...Sănătate
22 oct 23:08SănătateOctavian Jurma: "Declararea Stării de urgență este singura noastră șansă"

"Declararea stării de urgenţă este singura noastră şansă, altfel vom căra morţii în camioane. Am ajuns în...455

22 oct 00:00SănătateTromboza venoasă profundă ar putea fi tratată printr-o tehnică imagistică193
22 oct 00:00Sănătate7 lucruri pe care trebuie să le știi despre bolile cu transmitere sexuală209
22 oct 00:00SănătateDr. Mihai Craiu: "Nu vă mai tratați, singuri, acasă, după reţete «faimoase»".

Medicul Mihai Craiu avertizează că pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, care aleg să se trateze singuri acasă, după...217

22 oct 00:00SănătateUn tânăr cu transplant de măduvă osoasă, primul pacient cu COVID-19 căruia i s-au administrat anticorpi monoclonali192
22 oct 00:00SănătateChirurgii din SUA au transplantat pentru prima dată un rinichi de porc la un om170
22 oct 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii a repartizat Direcţiilor de sănătate publică 4.175 de flacoane de Tocilizumab

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a repartizat, miercuri, 4.175 de flacoane de Tocilizumab de diferite volume la...164

22 oct 23:08SănătateValeriu Gheorghiţă: Vaccinarea reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces258
22 oct 23:09SănătateValeriu Gheorghiță, despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină316
22 oct 23:09SănătateMinistrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, cere medici şi medicamente de la Uniunea Europeană

Ministerul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut ajutorul Uniunii Europene, după dezastrul din spitalele...270

22 oct 23:10SănătateCseke Attila: Încă nu am ajuns în vârful valului patru al pandemiei276
22 oct 23:11SănătateMarea Britanie a descoperit o nouă mutație a variantei Delta: caz identificat și la un copil362
Vremea
15.4°15.4° - 17° vineri, 22 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 2.09 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/49252124482
5/40392012342436
joker21918273920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 23:59SportArsenal Londra a transferat un COPIL de doar patru ani. VIDEO

Clubul de fotbal Arsenal a achiziţionat un preşcolar de patru ani, Zayn Ali Salman, el devenind cel mai tânăr...456

22 oct 23:54SportTenis: Simona Halep s-a calificat în sferturi la Moscova

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la...452

22 oct 23:52SportTenis: Irina Begu s-a calificat în sferturile turneului de la Tenerife

Jucătoarea română de tenis Irina Begu s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la...285

22 oct 23:54SportFocar de COVID-19 la FCSB: 'Avem 11 jucători valizi, cu 2 portari'

Managerul general al FCSB, Mihai Stoica, a notat, joi, într-un mesaj postat în social media, că echipa bucureşteană...423

Local
22 oct 23:58LocalCoronavirus: Peste 4.000 de noi vaccinări, la Constanța, în ultimele 24 de ore

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 58.697 de persoane...636

22 oct 23:58LocalCOVID-19: 25 NOI DECESE, la Constanța

Până joi, 21 octombrie a.c., 43.487 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...1006

22 oct 23:58LocalAccident rutier în zona Gării

961

22 oct 13:03LocalUnul dintre ȘEFII GRUPĂRII ‘CHEI POTRIVITE’ s-a ales cu o pedeapsă mai mică!

Adrian Nicolae Matei este unul dintre membrii fondatori ai grupării care acționa prin metoda chei potrivite. Condamnat...721

22 oct 13:39LocalCONSTANȚA va avea DOUĂ NOI CREȘE, cu sprijin de la CNI

Consilierii locali municipali au fost convocați în ședință extraordinară pentru a vota predarea a două terenuri...963

22 oct 23:58LocalCoronavirus: 2.417 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...306

22 oct 15:28LocalPARCUL de la GARĂ va fi REAMENAJAT!

Vești bune pentru constănțeni! Zona Parcului Gării intră în atenția Primăriei Constanța. În acest sens,...1186

22 oct 23:59LocalCei doi INSPECTORI ANAF, puși de DNA sub CONTROL JUDICIAR!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în...2435

22 oct 23:59LocalCârjaliu semnalează diferenţele dintre numărul de persoane infectate aflat pe site-ul DSP şi cel comunicat către Primăria Agigea

733

Politică
22 oct 00:00PoliticăCioloş: Nu suntem confortabili cu un premier militar în rezervă

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, consideră că desemnarea unui fost militar ca premier este un semnal ''foarte...263

22 oct 23:14PoliticăCiolacu: Am luat decizia în cadrul BPN să ne vedem cu prim-ministrul desemnat

PSD a decis, în cadrul Biroului Permanent Naţional, să aibă o întâlnire cu prim-ministrul desemnat, Nicolae...380

22 oct 23:15PoliticăCiucă: Chem toţi actorii politici responsabili să ne sprijine pentru a depăşi criza medicală şi economică

229

22 oct 23:15PoliticăDacian Cioloș: 'Am putea avea rapid un guvern, însă decizia e la PNL'

Președintele USR, Dacian Cioloș, a vorbit, joi, după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat pentru a forma guvernul,...237

22 oct 23:16PoliticăKelemen, despre varianta Ciucă: „E o problemă”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, după consultările de la Cotroceni, că înțelege nominalizarea de...799

22 oct 23:16PoliticăFlorin Cîțu vrea șefia Senatului, după ce partidul a decis să îl propună premier pe Nicolae Ciucă

798

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7298

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2663

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8483

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...2044

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4511

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4278

Monden
22 oct 00:00MondenFata cea mare a Angelinei Jolie, pentru prima oară îmbrăcată în rochie!

Fata-băiat a Angelinei Jolie a apărut pe pentru prima oară îmbrăcată în rochie. Până acum, Shiloh a fost...349

22 oct 00:00MondenTori Spelling, criză de nervi în plină stradă. Ce a păţit actriţa

Tori Spelling trece prin momente grele şi tensionate, aşa cum a fost văzută şi într-un material de tip paparazzi...313

22 oct 00:00MondenPriscilla Presley a avut o aventură cu Richard Gere. Povestea plină de detalii picante

289

22 oct 00:00MondenHalle Berry, strălucitoare la Gala Elle, în Los Angeles. Cele mai îndrăznețe ținute de la eveniment

Gala Elle a strâns și în acest an o mulțime de dive „sub acelaș acoperiș”. Printre cele mai strălucitoare...203

22 oct 00:00MondenJonathan Akeroyd părăseşte casa de modă Versace şi devine noul CEO al brandului Burberry

Brandul de lux Burberry l-a desemnat în funcţia de CEO pe Jonathan Akeroyd, fostul director al casei de modă Versace,...163

22 oct 00:00MondenMeryl Streep va juca într-un serial de televiziune despre criza climatică

136

Mapamond
22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Polonia se confruntă cu o 'explozie' de cazuri, atenţionează ministrul sănătăţii

Ministrul polonez al sănătăţii a avertizat miercuri asupra unei ''explozii deosebite'' de cazuri de coronavirus în...200

22 oct 00:05MapamondLituania: Site-urile de informaţii blochează comentariile publice despre COVID-19

Cele mai mari portaluri lituaniene de informaţii au anunţat miercuri că suprimă comentariile publice la articolele...451

22 oct 00:09MapamondNATO va căuta dialogul cu Rusia în pofida scandalului de spionaj

153

22 oct 00:00MapamondSUA autorizează injecţia cu un vaccin diferit pentru doza de rapel anti-COVID-19

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat miercuri utilizarea pentru doza de rapel a unui...218

22 oct 00:00MapamondLituania: Până la 7.000 de migranţi aşteaptă să intre ilegal în UE venind din Belarus

Un număr cuprins între 6.000 şi 7.000 de migranţi proveniţi din Irak, Siria şi alte ţări ar putea fi în...162

22 oct 01:08MapamondCoronavirus: Record de vaccinări anti-COVID după un număr mare de decese în Ucraina

Ucraina a anunţat miercuri că a înregistrat un record de vaccinări anti-COVID în 24 de ore, după ce cu o zi...144

22 oct 01:01MapamondPatru israelieni sunt acuzaţi că au păcălit milioane de germani

Poliţia din Israel a arestat, la solicitarea autorităţilor germane, patru cetăţeni israelieni acuzaţi că au...240

22 oct 00:10MapamondItalia: Berlusconi achitat într-o parte a dosarului legat de petrecerile "bunga-bunga"

Fostul premier şi om de afaceri italian Silvio Berlusconi a fost achitat joi de un tribunal din Siena (centru-vest)...400

22 oct 00:12MapamondTurcia, plasată sub supraveghere de către GAFI; Ankara califică decizia ca fiind „nedreaptă“

343

Sănătate
22 oct 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii a repartizat Direcţiilor de sănătate publică 4.175 de flacoane de Tocilizumab

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a repartizat, miercuri, 4.175 de flacoane de Tocilizumab de diferite volume la...164

22 oct 23:08SănătateValeriu Gheorghiţă: Vaccinarea reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces

Vaccinarea cu schema completă reduce de cel puţin 20 de ori riscul de deces, a declarat, miercuri, preşedintele...258

22 oct 23:09SănătateValeriu Gheorghiță, despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină

316

22 oct 23:09SănătateMinistrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, cere medici şi medicamente de la Uniunea Europeană

Ministerul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut ajutorul Uniunii Europene, după dezastrul din spitalele...270

22 oct 23:10SănătateCseke Attila: Încă nu am ajuns în vârful valului patru al pandemiei

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că România nu a ajuns încă în vârful valului pandemiei...276

22 oct 23:11SănătateMarea Britanie a descoperit o nouă mutație a variantei Delta: caz identificat și la un copil

362

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT