REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Manager toată viața și sărac lipit, numit director general al Combinatului de Îngrășăminte Chimice Năvodari

Manager toată viața și sărac lipit, numit director general al Combinatului de Îngrășăminte Chimice Năvodari

Andreea POPA 29 martie 2023 | 00:00 16484

Combinatul de Îngrășăminte Chimice (CICh) Năvodari l-a numit în funcția de director general pe Mihai Daniel Aniței, fostul manager regional al grupului elvețian Ameropa, cel care deține, de altfel, unitatea de la malul mării. Aniței este una dintre cele mai interesante figuri din cercul exclusivist al managerilor privați puși șefi la stat, ținând cont de faptul că a primit de-a lungul timpului numai funcții de conducere la cele mai mari și importante companii de stat, deși nu avea nicio experiență în domeniul respectiv.

Manager toata viata si sarac lipit, numit director general al Combinatului de ingrasaminte Chimice NavodariMihai Aniței

Producătorul român de fertilizanţi şi biostimulatori profesionali CICh Năvodari l-a luat pe Mihai Aniței direct din postura de administrator al Nuclearelectrica SA, funcție pe care o ocupa în paralel cu cea de administrator la Romatsa, dar și cea de manager al Ameropa România.

Potrivit CICH Năvodari, „principalul său obiectiv va fi dezvoltarea producţiei de fertilizanţi a combinatului din Năvodari, pentru a reduce dependenţa fermierilor români de importuri de îngrăşăminte”.

„Având peste 30 de ani de activitate în sectorul agricol şi o experienţă managerială solidă, Mihai Aniţei a lucrat timp de 10 ani în cadrul grupului elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari distribuitori din ţară de îngrăşăminte pentru agricultură, seminţe şi pesticide. Începând cu anul 2012, el a preluat funcţia de CEO al Combinatului de Îngrăşăminte Azomureş, parte a grupului Ameropa, iar în ultimii trei ani a ocupat poziţia de country manager al grupului. De asemenea, între anii 2016 - 2022 a fost membru în boardul Nuclearelectrica, singurul producător local de energie nucleară, se precizează în comunicat. În noul său rol de director general al CICh, Mihai Aniţei şi-a propus să transforme combinatul din Năvodari într-unul dintre cei mai importanţi producători de îngrăşăminte la nivel regional, pentru a furniza agricultorilor soluţii de fertilizare complexe, cu o eficienţă sporită şi care să contribuie la protejarea mediului înconjurător”, a mai transmis combinatul din Năvodari.

Inginer mecanic numit direct manager general, fără nicio experiență

Mihai Daniel Aniței este un personaj extrem de discret, dar cu atât mai interesant. Ultima oară cu domiciliul în localitatea tulceană Maliuc, Aniței se laudă așadar cu peste 30 de ani de experiență la cei 53 de ani ai săi, reușind de fiecare dată, în toată cariera sa, să ocupe direct cele mai înalte funcții posibile.

Astfel, în 1996, la mai puțin de doi ani după ce a terminat Universitatea Gheorghe Asachi din Iași cu specializarea de inginer mecanic, a fost numit pe funcția de director general adjunct la Plastex SA Tulcea (industria plasticului).
În 1999 ajunge direct manager general al unui colos la acea vreme, Agrana SA, cel mai mare și controversat producător de zahăr din România, cu aproape 600 de angajați și afaceri de 40 de milioane de euro pe an. După numai trei ani, în 2002, Mihai Daniel Aniței se transferă brusc la Ductil Steel, unde este numit fără discuții manager general al fabricii de sârmă din Buzău, o altă afacere uriașă, cu aproape 2.500 de angajați și afaceri anuale de 115 milioane de euro. În 2006 ajunge la fel de neașteptat, de la managerul unor afaceri de sute de milioane de euro, consultant la o minusculă firmă din Târgu Jiu, de care nu a auzit nimeni- Consulting Company SRL.

Manager toata viata si sarac lipit, numit director general al Combinatului de ingrasaminte Chimice Navodari

De la zahăr, la sârmă și sticlă și de la plastice, la îngrășăminte - peste tot manager, fără niciun fel de experiență

Bizara retrogradare a lui Aniței nu durează însă mult, pentru că în 2007 revine pe cai mari ca director industrial la producătorul de sticlă Saint Gobain Glass România, unde are în subordine 275 de angajați și afaceri anuale de 80 de milioane de euro.

În 2009 îl vedem din nou manager general, de această dată la Swarom, parte a colosului Swarowski, pentru ca din 2010 să ajungă manager general la Greif Flexible pentru România și Ucraina, o afacere internațională cu materiale plastice. Din 2012, deja uluitorul Aniței este președintele Comitetului de Agricultură al Fertilizers Europe, un fel de coordonator la nivel continental al tuturor afacerilor cu îngrășăminte din Europa. În prealabil, era numit și manager general la gigantul Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România. Traseul profesional al lui Mihai Daniel Aniței este de-a dreptul fabulos numai prin prisma funcțiilor din mediul privat, unde este numit de fiecare dată pe cel mai înalt post de conducere, deși nu avea niciodată niciun fel de experiență. Iar lucrurile aveau să capete o amploarea de-a dreptul națională, pentru că Aniței avea să fie numit în același an 2016 administrator concomitent la Ameropa Grains (afaceri de sute de milioane de euro cu cereale), la Chimpex (îngrășămite), Oil Terminal (transportul național de carburanți) și Hidroelectrica (cel mai mare producător de energie electrică din România). În paranteză fie spus, și poate nu întâmplător, motto-ul pe care și l-a trecut și în CV-ul oficial sună așa: „Plăcerea muncii aduce perfecțiune acesteia”.

Sărac lipit cu salarii de manager la companii uriașe, încasate timp de trei decenii

Odată introdus și în mediul public, Mihai Daniel Aniței rămâne constant în conducerile celor mai importante și bogate companii de stat. Astfel, înainte de a fi cooptat, evident, direct pe cea mai înaltă funcție de la CICh Năvodari, Aniței era în paralel administrator la Nuclearelectrica, cu un salariu anual de 157.994 lei, dar și la Romatsa, unde încasa 61.290 lei, cu un mandat de manager în derulare și la Ameropa Romania Service, cu un salariu confidențial.

În ciuda fulminantului său CV și a funcțiilor care trebuia să-i fi adus milioane de euro în conturi, Mihai Daniel Aniței este de-a dreptul sărac. În ultima sa declarație de avere, Aniței spune că are doar un teren de 944 mp în Maliuc și două spații comerciale de 244 mp, respectiv 328,4 mp, de asemenea în Tulcea. Nu are casă, mașină, bani în bănci, ceasuri scumpe sau opere de artă, deși a condus trei decenii afaceri de sute de milioane de euro. Mai mult, Aniței are de înapoiat credite bancare de 33.900 euro, respectiv 91.800 franci elvețieni.

Administratorul combinatului este Ernesto Sudati, unic asociat fiind  Novifert SRL, controlată de același Ernesto Sudati.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Il cunosc dinainte de a veni in Tulcea , stiam o parte din traseul profesional , stiu ca e un om foarte ambitios si mi-am consolidat parerea ca e inzestrat cu talentul, rar, de a face profitabila orice afacere pe care este platit s-o coordoneze ! Am dedus ca un manager adevarat trebuie sa stie cum sa faca rotile sa mearga, indiferent de forma lor, dar e treaba rotilor sa mearga , ele trebuie sa fie specializate in ce e de facut !Am citit articolul cu placere , iar acesta n-a facut decat sa-mi intareasca propriile observatii ; nu trebuie neglijat, ba chiar din contra, ca a muncit in societati private, unde nu te angajeaza ca esti feciorul lui tata ! Il admir pentru talentul profesional, dar numai pentru el !
0
2
DICOT - sa stea pe aproape urmeaza mari spalari de bani si importuri periculoso , omo esto securisto puro ! No existo Combinato di ingesemeti chamical este Ernesti Sudati falimenti puro ! A t e n t i o n e !
0
1
Va recomand sa ii puneti etilotestul si veti ramane surprinsi. Umbla baut in timpul programului de lucru.
0
1
nu inteleg cum vine asta, sa fii manager simultan la companii de stat si companii private ! este evident conflictul de interese pentru ca are acces la date confidentiale la aceste companii pe care le poate fructifica in scop personal sau de grup asa cu se mai intampla. nu este o practica uzitata si eu daca as fi proprietarul unei astfel de companii nu as pune un lup paznic la stana, mai ales ca nu stiu cu cine e inhaitat. de obicei un lup face ce stie mai bine, te lasa fara oi la stana. sau poate ca asta o fi scopul, mai stii ? ma intreb si eu de ce hidroelectrica nu incaseaza facturile restante de luni de zile. activitatea la un gigant precum hidroelectrica ar trebui sa iti ia suta la suta din timp ! nu sa ai program de doctor si la stat si la privat ca iese un ...at. am serioase retineri ca este in functia de manager.
2
1
fara vreo calificare
5
1
Omul este un super profesionist. Trebuie sa știi management și indicatori finaniciari pentru a fi CEO ( director general) și nu trebuie sa știi in detaliu procesele tehnologice ale produselor. Și banii nu sunt foarte multi in mediu privat, aici nu iei șpăgi ca sa îți faci case și sa îți iei mașini și ceasuri. Probabil ca ziaristul este obișnuit cu bălăcăreala de la stat cu șpăgi, politica etc.
3
6
"Jurnalism" de p*****a calitate. Practic copy paste dupa un articol al unui idiot cu tema. Subiectul acestui articol vadit tendentios si p***t scris este un profesionist de talie internationala, validat in conducerea unor companii unde statul nu exista si, pe deasupra, un om de calitate. Sa spui ca prezenta in board-ul AMEROPA e doar intamplare... e prostie sau rea vointa. In plus, domnul Anitei este o persoana de calitate. Da, oamenii de calitate sunt discreti si nu se maimutaresc pe doua parale. Banii sai... in locul unde a considerat ca trebuie sa fie, in educatia copiilor. Dar, jurnalistul profesionist nu are cum sa afle ce stie toata lumea care l-a cunoscut. E complicat sa intrebi omul pe care urmeaza sa il vopsesti la comanda, doar pentru ca nu esti mai in stare de mai mult... Am lucrat in subordinea d-lui Anitei si a fost cea mai buna experienta profesionala din cariera mea. Ne a facut sa intelegem cum e sa muncesti smart, eficient si cu rezultate. Un profesionist si un om.
6
3
Este cam batator la ochi,desi a lucrat atata timp pe salarii de salarii nu are nici macar o casa!Oare sta la cort pe terenul pe care il detine?
9
4
are si chilotii albastri, nu doar ochii. adica prea bate la ochi.
9
4
Nu trebuie sa ne mire! Ori este vreun acoperit, ori este reprezentantul unui partid, ori reprezentantul unui grup de interese! in nici un caz , nu a studiat in familie, cu bunicii si parintii , despre plastic, zahar, sticla, cereale , combustibil nuclear sau ingrasaminte chimice! Nu cumva are din intamplare ochii albastri?
13
2
interesant, omul a facut in scaldatoare de mai multe ori.
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614