REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mânăriile lui Cristian Radu lasă agenţii economici din sudul litoralului muritori de foame! Video

Mânăriile lui Cristian Radu lasă agenţii economici din sudul litoralului muritori de foame! Video

Replica API 5 mai 2022 | 09:38 7575

Situație alarmantă la Mangalia, după ce micii operatori economici, care dețin magazine, au interdicţie în a-şi desfăşura activitățile. Interdicția are la bază o hotărâre de Consiliul Local Mangalia din 2021, inițiată de Cristian Radu, ce vizează Regulamentul de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în Municipiul Mangalia. Cei afectați de aceste modificări sunt disperați și le este teamă că vor ajunge în situația de a-și pune lacătul pe ușă. De altfel, în urmă cu câteva zile, patronul unui magazin din Venus a recurs la un gest necugetat. Acesta a vrut să dea foc magazinului, însă a fost împiedicat de angajații săi. Un altul are o hotărâre definitivă, prin care Primăria e obligată să elibereze autorizația de funcționare. Cu toate acestea, s-a trezit cu garduri în fața magazinului, păzite de Poliția Locală. Oamenii, dar și reprezentanți ai Consiliului Local care nu au votat hotărârea, vorbesc despre un abuz al administrației locale, precizând că primarul Cristian Radu a luat această decizie în urma întâlnirilor cu hotelierii.

Pentru foarte mulți operatori din sudul litoralului, afacerile din sezonul estival reprezintă o gură de oxigen pentru perioada de extrasezon. Muncesc vara, câteva luni, iar din ceea ce câștigă supraviețuiesc până la următorul sezon estival. De anul acesta, se tem că nu vor mai face lucrul acesta, după ce anul trecut Consiliul Local a modificat Regulamentul de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în Municipiul Mangalia. Astfel, a fost aprobată hotărârea HCL 147/ 2021, ce vizează modificarea și completarea H.C.L. nr.165/25.06.2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în Municipiul Mangalia, hotărâre care vine la pachet cu mai multe interdicții pentru micii operatori, în detrimentul hotelierilor.

Cristian Radu

Ce spune hotărârea cu pricina!

Potrivit documentului, sunt permise activitățile comerciale din stațiunile turistice arondate Municipiului Mangalia: complex hotelier; activități comerciale și de prestări servicii – doar hoteluri și alte facilități de cazare, farmacii, agenții de turism, comerţ cu amănuntul – în afară de produse alimentare (doar în zona blocurilor de locuit), cofetării și patiserii, birouri, vulcanizare și service auto, spălătorii industriale, hypermarket (doar în zone pe teren proprietate privată la o distanța adecvată față de ultima structură de cazare, cu o retragere suficientă față de activitățile turistice, și cu respectarea reglementărilor urbanistice).

A vrut să dea foc propriului magazin, din disperare

Mulți dintre agenții economici care dețin magazine nu aveau cunoștință despre această hotărâre de Consiliu Local, au aflat în momentul în care au deschis și s-au trezit cu garduri puse de Poliția Locală în vederea obstrucționării intrării în unitate. Acesta este și cazul Alinei Aydin, proprietara unui magazin situat pe strada Nicolae Iorga, nr 24 F, din Venus, și a unui restaurant cu specific turcesc.

bărbatul care a vrut să dea foc magazinului, din disperare

Noi nu știam de hotărâre, pentru că, la sfârșit de sezon, plecăm în Turcia și ne întoarcem primăvara. Când am venit, am aflat, din zvonuri, fără notificare de la primărie, că nu avem voie să deschidem. Majoritatea au depus cereri pentru autorizații, nu au primit răspuns. Sunt persoane care au câștigat în instanță și, cu hotărâre definitivă în instanță pentru eliberarea autorizației tot nu a fost eliberată. Au dat amenzi, au închis magazinele. Vineri, pe 20 aprilie, au venit de la primărie, mi-au lăsat notă de constatare ca, în termen de 7 zile, să-mi depun dosarul pentru eliberarea avizului de funcționare. A fost singura măsură dată”, a spus proprietara magazinului, Alina Aydin, pentru Replica din Constanța.

După 2 zile, pe 1 mai, au venit de la Poliția Locală și mi-au spus să închid, deși aveam notă de constatare. Mi-au dat amendă, mi-a pus garduri în față, le-au păzit până seara, când le-au luat. Următoarea zi, soțul meu a venit și a deschis. N-a durat mult, a venit iar Poliția Locală și a început scandalul. A turnat benzină în magazin, voia să de foc. Băieții noștri l-au ținut și a renunțat, până la urmă”, a continuat Alina Aydin, precizând că a deschis și acțiune în instanță.

Am vrut să dau foc și să plec în Turcia, dacă nu mă lasă să câștig pâinea”, ne-a spus soțul femeii.

Mai multe, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Video 2:

Un alt afacerist are hotărâre definitivă care obligă Primăria să-i elibereze autorizația

Un alt operator, de data aceasta din Neptun, ne-a povestit că și el s-a trezit cu garduri în fața magazinului pe care-l deține. Mai grav este că acesta a obținut și o hotărâre în instanță definitivă, deși s-a judecat doar fondul.

Concret, pe 14 aprilie a.c., Tribunalul Constanța a constatat îndeplinirea condiţiilor privind aprobarea tacită a vizării pentru anul 2022 a „Avizului program de funcţionare nr. 22721/25.03.2021” pentru spaţiul comercial situat în Mangalia, staţiunea Neptun, strada Trandafirilor, nr. 15 B, judeţul Constanţa, ce desfăşoară activitate conform Cod CAEN 4711 (n. red. comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi și tutun”. Astfel, Primăria Mangalia a fost obligată să-i elibereze societății în cauză documentul oficial valabil pentru anul 2022. Punctăm, din nou, faptul că hotărârea este definitivă, deși dosarul s-a judecat la fond.

Consilierul local Ozzy Menabit: Este o hărțuire a agenților economici

Am vrut să aflăm și punctul de vedere al unui consilier local, așa că l-am contactat pe Ozghiun Menabit, de la PER. Acesta spune că nu a votat HCL 147/ 2021 pentru că i s-a părut un abuz. ”Hotărârea 147/2021 prevede ca magazinele cu profil alimentar să nu mai aibă voie să-și desfășoare activitatea, iar cele cu profil nealimentar au voie doar dacă au spațiu de minim 50 mp. Eu n-am votat hotărârea, am semnalat că nu e în regulă. A fost votată de PNL și un consilier de la Pro România, care împreună fac majoritate. Cristian Radu a explicat că la presiunea marilor agenți economici din turism a luat decizia, asta înseamnă hotelierii. Ei au impresia că, dacă există magazine în jurul hotelurilor, turiștii nu mai mănâncă în restaurantul hotelului. Am explicat în ședință că turismul de calitate se face cu all inclusiv. Atunci nu te interesează ce cumpără turistul din oraș. Sunt și turiști în tranzit. Oamenii care locuiesc aici au dreptul să aibă magazine în jurul lor. Supermarketurile au posibilitatea dacă sunt la o distanță considerabilă de hotel. Nu mi se pare corect. Hotărârea are foarte multe probleme”, ne-a spus Ozghiun Menabit.

Spiritele sunt încinse pe acest subiect, mai ales că sunt sute de oameni care rămân fără muncă. ”Salariații își pierd locurile de muncă, plătesc impozite, firmele plătesc impozit pe profit, cei mai mulți bani vin din TVA plătite de societăți. Matematic, nu înțeleg decizia primăriei, se pierd foarte mulți bani”, a completat alesul local.

Nu vor primi autorizații, au depus cereri, nu s-au aprobat. Este o hărțuire a agenților mici. Nu e singurul abuz care se întâmplă în Mangalia. Răspunsul pentru un astfel de abuz este: dați-ne în judecată.”, a mai spus consilierul.

Mai multe, urmăriți în materialul video de mai jos:

Precizăm că am încercat să obținem un punct de vedere de la primarul Cristian Radu, cât și de la viceprimarul Dragoș Anghelescu, însă niciunul nu a putut fi contactat.

Cât despre ”abuzurile” lui Cristian Radu, vom reveni, într-o ediție viitoare, cu mai multe dezvăluiri.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo domnului primar
0
0
Asemenea abuzuri trebuiesc pedepsite
0
0
Deci sunt suparati aia cu alimentarile. Sa inchida si gata. Il locul lor Turism .
0
0
Nu tu l ai votat?
0
0
De ce faceti articole de genul?sunt 2 3 agenti economici care fac scandal din cercul Menabit. Atat. Menabit nu este decat o coada de topor a lui Iorgus si Murad.despre asta este vorba.repsectati legea si hotqrarile de consiliu local.
0
0
cat te idioadata este femeia asta?sotul isi dadea foc si ea o zice razand
0
0
V a dat la cioc radu
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367