REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Manda: ”Sistemul nostru de învățământ educă elevii să fie obedienți”... OARE?

Manda: ”Sistemul nostru de învățământ educă elevii să fie obedienți”... OARE?

Replica API 18 februarie 2016 | 00:00 367

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a organizat marţi, 16 februarie, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, începând cu ora 10:00, o dezbatere având ca temă elaborarea noului plan-cadru pentru învăţământul gimnazial. Evenimentul a asigurat o platformă de dialog în care au fost implicaţi toţi actorii interesaţi de proiectul de plan-cadru pentru clasele V-VIII, lansat în dezbatere de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Cu acest prilej au fost discutate concluziile consultărilor desfăşurate până acum, recomandările grupului de lucru pe curriculum, precum şi propunerile pentru noul plan-cadru aferent claselor V-VIII. La eveniment au participat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Au fost invitaţi, de asemenea, reprezentanţi ai grupului de lucru pe curriculum, ai inspectoratelor şcolare judeţene, ai sindicatelor din educaţie, ai elevilor şi ai părinţilor, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale. Reamintim că la finalul anului trecut, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a lansat în dezbatere publică trei propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII. Timp de o lună, toţi cei interesaţi - cadre didactice, specialişti în curriculum, elevi, părinţi sau reprezentanţi ai societăţii civile - au avut posibilitatea de a participa la această consultare şi de a-şi exprima punctele de vedere şi sugestiile pe acest subiect. Decizia privitoare la noul plan cadru pentru gimnaziu va fi luată la sfârşitul lunii februarie. Președintele Asociației Elevilor din Constanța spune că dezbaterea de pe 16 februarie nu s-a soldat cu nici o concluzie clară întrucât fiecare cadru didactic prezent a precizat importanța propriei materii: ”Din păcate, a fost o dezbatere care nu s-a lăsat cu nici o concluzie. Pentru că toată lumea și-a susținut punctul de vedere. În mare parte au fost cadre didactice care au vorbit despre materiile lor și s-a pierdut esența”, a declarat pentru ”Replica” Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța. De asemenea, la dezbatere s-a discutat și posibilitatea introducerii unei ore în care elevilor să le fie prezentate drepturile copilului, subiect care a stârnit diferite reacții în sală: ”A fost la un moment dat un academician din partea Academiei Române care a spus că elevii nu au nevoie să își cunoască drepturile. Dar bineînțeles că este nevoie de o oră de drepturile copilului, pentru că România este statul unde au loc cele mai multe cazuri de abuz asupra copiilor. Sistemul nostru de învățământ nu educă copiii în sensul de a-și cunoaște drepturile, ba mai degrabă îi educă în sensul de a fi obedienți”, a spus Manda. Tot în cadrul dezbaterii de marți s-a discutat și despre ideea de a scoate limba latină din programă: ”Asta e o discuție care a fost de la bun început. Consider că este o mai mult o discuție de formă, nu de fond. La gimnaziu, în mare parte, latina se face cu profesorul de română”, a adăugat Manda.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218