REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mănescu: USL nu se mai reface! Sloganul "USL trăieşte" este o campanie prin care PSD doreşte să fure din voturile celor nehotărâţi

Mănescu: USL nu se mai reface! Sloganul "USL trăieşte" este o campanie prin care PSD doreşte să fure din voturile celor nehotărâţi

Replica API 5 mai 2014 | 00:00 350

INTERVIU: Constănţeanca fost ministru al Transporturilor speră la un scor de peste 20% pentru PNL la europarlamentare

INTERVIU: Constănţeanca fost ministru al Transporturilor speră la un scor de peste 20% pentru PNL la europarlamentare

Revenită pe plaiurile natale, printre colegii liberali, fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, nu crede într-o renaştere a USL. Experienţa neplăcută a compromisurilor, colaborarea mai degrabă pe hârtie şi, în general, dezinteresul liderilor PSD, i-au provocat lui Mănescu o tristă amintire a ceea ce a fost ultima alianţă de guvernare. Voce aprig contestatară a suplimentării pachetelor de acţiuni ale administraţiei locale la Port, Mănescu a profitat de vizita de la Constanţa să detalieze motivele pentru care a refuzat să-şi pună semnătura pe un astfel de demers. A invocat constant interesul strategic, angajamentele externe şi a criticat şi critică în continuare abordarea actualei guvernări. Mănescu a explicat, la Constanţa, că administraţia locală deţine deja 20% din acţiunile Portului încă din 2008.

Rep.: Spuneţi aici, la Constanţa, că USL nu se mai reface. PSD şi-a început campania electorală prin nişte corturi, pe scria "USL trăieşte". A trăit, de fapt, USL vreodată?

R.M.: USL a trăit. Acum, nu mai are sens să discutăm despre raportul de forţe în USL şi de promisiunile respectate sau încălcate în USL. Cel puţin, din punctul meu de vedere, alianţa nu se mai poate reface şi campania aceasta cu "USL trăieşte" sau "USL se va reface" după europarlamentare este o campanie prin care PSD doreşte să fure din voturile celor nehotărâţi sau din voturile electoratului care a fost al USL, pentru că electoratul USL a fost format din cel al PNL şi cel al PSD, plus mare parte din nehotărâţi, cei care au aderat la proiect. Domnul Ponta şi PSD targetează exact acel electorat, nu targetează electoratul PNL, pentru că un penelist nu va vota niciodată PSD. Sau invers. Tocmai de aceea, le creează speranţe că USL se va mai reface. USL nu se va mai reface. Dacă era să continue, continua, numai că PSD a fost cel care nu a vrut şi care, în mod constant, a transmis mesaje şi a fost o piedică, până la urmă, în continuare USL. Să ne gândim că l-am propus pe domnul Klaus Iohannis la Interne, ministerul nu mai avea ministru şi era ministru liberal. PNL a propus un ministru. Au fost două săptămâni de dezbateri, o atmosferă absolut ciudată, tocmai pentru că PSD nu a vrut un ministru de Interne liberal, pe Iohannis. De ce le-a fost teamă de Iohannis? Eu cred că a fost doar un pretext pentru a rupe USL.

Rep.: Cât de nevoit a fost PNL să facă compromisuri pe parcursul acestei prietenii? Şi care sunt acestea?

R.M.: Au fost cedări şi de-o parte şi de alta. Dacă ne gândim la menţinerea cotei de 16%, spre exemplu, a fost o cedare din partea PSD. Un compromis pe care PSD l-a făcut, deşi ar fi vrut să crească cota, nu s-o scadă sau s-o lase la 16%. Tot aşa, au fost cedări din partea PNL pe alte politici, sociale în special. Nu aş putea vorbi de compromisuri foarte mari, dacă mă gândesc la proiectul pentru Roşia Montană, un proiect pentru care noi nu am vrut să facem nici un compromis, pentru că din campanie am spus că noi nu suntem de acord cu exploatarea de la Roşia Montană şi am rămas consecvenţi. Acum, că PSD, între timp s-a răzgândit şi de ce s-a răzgândit, este altă poveste. Dar, noi am rămas consecvenţi şi nu am vrut să facem compromis nici pe legea amnistiei, pentru că în campania electorală am promis oamenilor Justiţie corectă, nu apărarea oamenilor care aveau probleme cu Justiţia. Fiecare dintre aceste momente, până la urmă, a contribuit la ruptura din USL.

Rep.: Vorbiţi de proiectele mari pentru care v-aţi opus. Dar, în teritoriu, colegii liberali din ţară ce mesaje transmiteau din ţară? Colaborau sau nu cu PSD?

R.M.: În anumite zone şi cred că în mare parte colaborau destul de greu cu PSD. Iar aici, la Constanţa, nu a fost deloc... de fapt, nici nu ştiu dacă a fost o colaborare. Din partea noastră a existat o susţinere. Dacă am acceptat această alianţă am zis, dom-le, ţinem până la urmă această alianţă. Însă, invers, dinspre PSD spre PNL nu a existat nici un fel de susţinere şi nici o colaborare şi asta s-a văzut foarte bine şi în consiliul local şi în consiliul judeţean, în deconcentrate. Lucrurile acestea s-au întâmplat în ţară în foarte multe locuri. Oamenii au fost, cel puţin liberalii, dezamăgiţi de acest mod de colaborare al PSD în cadrul USL.

Rep.: Domnul Crin Antonescu a spus că va duce o luptă strict anti PSD, să nu pună mâna şi pe Preşedinţie. Asta spune ceva...

R.M.: Da. Acum, să fim foarte corecţi cu noi şi istoria recentă a României. În mod tradiţional, adversarul PNL a fost PSD. Mă rog, ce a însemnat el, FSN şi până în ziua de azi, PSD. Nu putem să contestăm lucrurile acestea şi oamenii, la nivel local, în mod tradiţional s-au luptat cu adversarii lor de la PSD. Este foarte simplu, natural până la urmă. Am făcut USL din dorinţa de a revigora economia României şi pentru că am înţeles că, fiind un moment de criză economică, avem pe de-o parte nevoie de măsuri sociale şi, de altă parte, de măsuri liberale. Măsurile sociale, care să repare mare parte din măsurile pe care le luase PDL, dar şi măsuri economice liberale, care să aducă economia la nivelul suficient de ridicat care să poată să implementeze măsurile sociale. Noi am înţeles lucrul acesta şi am considerat că, pentru România, un proiect de acest fel este util şi necesar într-un astfel de moment. PSD nu a înţeles lucrurile aşa.

Rep.: V-aţi opus legii amnistierilor în masă. În momentul de faţă, vedem aproape zilnic, descinderi cu mascaţi, arestări. Unii lideri PSD acuză comanda politică în Justiţie. Dumneavoastră ce credeţi: discutăm de independenţa Justiţiei? Sau este Justiţia aservită? Sau este doar măsura unei ţări care se grăbeşte să dea semnale bune pentru Schengen?

R.M.: Eu cred că, în momentul acesta, vorbim de dosare care au fost instrumentate de ani de zile şi ceea ce vedem noi acum reprezintă, de fapt, doar vârful de iceberg, doar finalitatea acestor dosare. Dosarele sunt pe rol de foarte mult timp. Faptul că au început să se finalizeze rând pe rând nu înseamnă că este o comandă politică. Până la urmă, Justiţia îşi urmează cursul. Eu sunt avocat, pot să preiau un dosar acum şi să-l finalizez peste un an sau peste doi ani, depinde de câte termene sunt sau până unde mă duc în recurs, în apel. Deci, durează, Justiţia durează. De mai bine de doi ani, diferite dosare foarte importante, de corupţie la nivel înalt, au început să fie finalizate. Astea înseamnă că Justiţia funcţionează şi sper că va funcţiona şi în continuare, pentru că, altfel, nu vom aduce îmbunătăţiri imaginii României. Până la urmă, politicianul, în ochii publicului, va trebui să îşi recâştige încrederea pierdută... sau dacă oamenii au avut vreodată încredere în politicieni. Chiar şi prin aceste demersuri putem să demonstrăm că Justiţia este liberă. PSD este la guvernare, are toată puterea, abia atunci ar fi un semn de întrebare, dacă ar obstrucţiona sau ar opri bunul mers al Justiţiei, dacă ar întoarce dosare, abia atunci ar fi o problemă. Eu sper să nu o facă, pentru că noi, ca ţară, nu avem nici un interes să ne întoarcem din drum.

Rep.: Dumneavoastră şi domnul Gheorghe Dragomir aţi afirmat că domnul Radu Mazăre cunoaşte toate aceste aspecte pe care le-aţi enumerat, în privinţa Portului Constanţa. De ce, totuşi, o face? De ce insistă?

R.M.: Trebuie să fie el întrebat ce interese are, pentru că un astfel de transfer nu este benefic pentru Constanţa. Aşa cum spuneam şi în conferinţă: au 20% încă din 2008. Au conducere, consiliu de administraţie, de ce nu au făcut nimic? Mie mi s-ar fi părut foarte firesc ca domnul Mazăre să vină şi să spună că, din 2008, are 20% acţiuni în Portul Constanţa şi pentru ele a contribuit cu următoarele proiecte, pentru constănţeni...

Rep.: Care a fost contribuţia Consiliului Local prin aceşti 20%? Potrivit contractului, acţionarul participă şi la cheltuieli şi investiţii, nu doar la profit.

R.M.: Nu există nici o contribuţie şi cred că un raport al Curţii de Conturi ar putea să ne arate lucrul acesta, dar nu există nici un fel de contribuţie. Tot ceea ce înseamnă partea de cofinanţare pentru proiectele în curs de derulare şi susţinere şi atragere de investiţii a venit de la ministerul Transporturilor, de la bugetul de stat, nu din altă parte şi nicidecum de la consiliul local. Lăsând la o parte faptul că nu a contribuit financiar, ar fi putut prin conducerea pe care a impus-o în Port să facă altceva, să contribuie altfel, prin nişte măsuri şi decizii în beneficiul Portului şi al constănţenilor, cum ar fi să creeze locuri de muncă. De ce nu a făcut-o? Cât de mult i-a păsat domnului Mazăre de Portul Constanţa şi de constănţeni? Cam atât: zero.

Rep.: Pe 25 mai, sunteţi faţă în faţă cu Dan Nica (PSD) şi Traian Ungureanu (PDL). Un pronostic?

R.M.: Eu sper că PNL, am toată convingerea, va depăşi pragul de 20%. Nu ştiu să spun despre ceilalţi. Într-o confruntare cu fiecare dintre ei nu cred că voi avea ocazia, deşi mi-aş dori. Pe subiecte punctuale, mi-aş dori să fiu într-o confruntare cu fiecare dintre ei, dar nu ştiu dacă voi avea ocazia în campania aceasta. Eu cred că toţi trei ne vom reîntâlni în Parlamentul European şi unde sper să lucrăm în beneficiul României.

Rep.: Scorul va fi mai bun sau mai slab decât al PDL?

R.M.: Mai bun, categoric. Eu zic că vom depăşi 20% şi vom fi pe locul doi.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367