REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"Manevrele" de la UMC: carnete de student false şi şpăgi curpinse între 100 şi 1.000 de euro

"Manevrele" de la UMC: carnete de student false şi şpăgi curpinse între 100 şi 1.000 de euro

Replica API 20 septembrie 2013 | 00:00 625

Cum acţionau studenţii pentru un 5!

Cum acţionau studenţii pentru un 5!

Vrei nota 5, nu ai restanţe şi alte pretenţii? Nu-i problemă, dai suta de euro şi gata. Vrei notă mai mare? Creşte suma! Vrei şi mai mare? Falsifici carnetul de student, vine altcineva şi dă examenul în locul tău, iar tu "cotizezi" pentru toată treaba asta. Este vorba de traseul şpăgilor din cadrul Universităţii Maritime Constanţa, unde capul era chiar lectorul Emilian Costache. Ce au descoperit procurorii în urma percheziţiilor puteţi citi în rândurile de mai jos.

În urma percheziţiilor de joi, 19 septembrie, derulate atât în cadrul Universităţii Maritime Constanţa, cât şi la domiciliul lectorului Emilian Costache, dar şi a mai multor studenţi, procurorii au descoperit un adevărat arsenal prin intermediul căruia, atât studenţii, cât şi lectorul, fraudau examenele. Potrivit procurorului de caz, Zarafina Puiu, 20 de persoane sunt urmărite penal, pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 13 persoane au fost reţinute, printre care şi cadrul didactic Emilian Costache, un traficant de influenţă, Florin Mereuţă, (absolvent) şi 11 studenţi. Mai exact, traficantul de influenţă se ocupa de carnetele de student, adică înlocuia pozele şi datele, pentru a facilita accesul altor persoane la examene, sau chiar accesul său. "La unul dintre traficanţii de influenţă s-a găsit suma de 15.000 de euro, 2.500 de dolari şi 120 de milioane de lei vechi. De asemenea, s-au găsit înscrisuri cu menţiuni de studenţi şi sume de bani, carnete de student în care erau înlocuite fotografiile studenţilor cu fotografiile lui, pentru că îi substituia la examen.", a declarat, pentru "Replica", procurorul Zarafina Puiu. Cât despre Emilian Costache, zis Canadianu', procurorii, de asemenea, au găsit lucruri ce reprezintă dovezi solide în cazul de faţă. "La cadrul universitar s-a găsit suma de 400 de euro şi toate lucrările de la examenele dumnealui, MS1, MS2 şi Matematici speciale şi MS, sesiunea 1 - 16 septembrie anul curent, în care erau lucrările cumpărătorilor de influenţă, a studenţilor, care primiseră nota 5", a mai spus procurorul de caz. Cum decurgea examenul în cazul lor? Era suficient să-şi scrie numele şi prenumele pe foaie, după ce se negocia suma de bani, bineînţeles, după care predau foaia, fie ea şi goală, şi aveau asigurată nota 5. Suma de pornire era de 100 de euro, de disciplină, pentru nota 5, însă se putea ajunge până la 1.000 de euro, în funcţie de restanţe. Aceste lucrări, "în alb" dacă le putem numi aşa, au fost găsite acasă la lectorul universitar. Însă, cei ce doreau note mai mari, fie scoteau mai mulţi bani din buzunar, fie lăsau o altă persoană să dea examenul în locul lor, de unde şi traficantul de influenţă, un absolvent al UMC, la domiciliul căruia au fost găsite carnetele de student false, dar şi ageda cu numele studenţilor şi sumele de bani. Joi, oamenii legii cu această listă veniseră la sediul UMC, pentru a sta de vorbă cu cadrele didactice şi studenţii. De asemenea, mai mulţi studenţi au fost luaţi direct din pat, spre disperarea părinţilor, care nu ştiau ce s-a întâmplat. Lectorul Emilian Costache, absolventul, dar şi ceilalţi 11 studenţi sunt propuşi spre arestare la Tribunalul Constanţa.

Aceştia sunt:

Dumitru Florin Merăuţă

Emilian Anatoli Costache

Ersin Burasan

Victor Mihai Badea

Tinel Alexandru Constantin

Mihai Emanuel Grigoraş

George Ştefan Buja

George Ciprian Guzganu

Valentin Nicolae Ţiripan

Mihai Cătălin Olaru

Ştefan Marius Maxim

Aurel George Gruia

Deniz Aliosman

citeşte şi: http://www.replicaonline.ro/frauda-la-umc-banii-se-dadeau-printr-un-intermediar-stefan-135428/

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367