REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mangalea, locotenentul lui Bivolaru din dosarul de furt de motorină, s-a predat

Mangalea, locotenentul lui Bivolaru din dosarul de furt de motorină, s-a predat

Replica API 7 august 2013 | 00:00 496

4 mandate de arestare preventivă şi o întrebare: de ce a colaborat Parchetul cu Rutiera?

4 mandate de arestare preventivă şi o întrebare: de ce a colaborat Parchetul cu Rutiera?

Tribunalul Constanţa a admis în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu privire la cei 10 membri din gruparea care se ocupa cu furt de petrol din magistralele Conpet. Cu mandat de arestare pentru 29 de zile s-au ales: Bivolaru Gabriel, Chihaia Marin şi Arhire Adrian. Mangalea Gheorghe a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile (în lipsă), în noaptea de luni spre marţi el luând decizia de a se preda. Cât despre informaţiile care au apărut cu privire la faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa ar fi exclus din "schema" acţiunilor Serviciul de Investigare a Fraudelor, de teamă ca cei cercetaţi să nu afle că sunt "filaţi", şeful IPJ Constanţa, Constantin Dancu, a ţinut să precizeze că se speculează fără temei.

Revenind la cei care au primit mandate de arestare, precizăm că Gheorghe Mangalea s-a predat în noaptea de luni spre marţi. Este vorba individul care fugit cu autoturismul marca BMW, asupra căruia s-au tras focuri de armă şi care a reuşit să se facă nevăzut. Celelalte şase persoane din dosar au interdicţia de părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, fiind vorba de Poenaru Marius Ciprian, Boamfă Paul, Luca Viorel, Merdicos Romeo Ovidiu, Dimofte Petronel şi Matei Marius Ionuţ. Aceştia trebuie să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme, să nu se apropie de martorii şi coinculpaţi, să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea acestuia, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. Onorariile apărătorilor din oficiu, în sumă de 100 lei fiecare, se vor vira din fondul Ministerului Justiţiei, către Baroul de Avocaţi Constanţa, pentru avocaţii Neagu Anca Valentina, Ismail Ghiulfer Aisun, Dobrin (Roşu) Alexandra. Reamintim că zilele de 3 şi 4 august au fost unele intense pentru oamenii legii din Constanţa, care au trecut la acţiune, dizolvând o adevărată reţea de hoţi de petrol, coordonată de fostul deputat PDSR, Gabriel Bivolaru. Acesta administra o micro - rafinărie din Năvodari, Romeco Internaţional Service, fostul Eco Ledo Net, acolo unde se prelucra totul, se transforma în benzină şi motorină de calitate inferioară, după care ajungea în benzinăriile din întreaga ţară. Percheziţiile s-au lăsat şi cu urmăriri ca-n filme pe drumurile naţionale, din judeţul Constanţa, dar şi cu focuri de armă. Zece persoane au fost duse la Tribunalul Constanţa cu propunere de arestare, printre care şi Bivolaru, acesta negând totul: "Nu este nimic adevărat!". Tribunalul Constanţa a decis arestarea preventivă pentru următoarele 29 de zile în cazul lui Gabriel Bivolaru şi a încă 3 persoane. Alte 6 persoane din dosar au primit interdicţia de a părăsi localitatea. Acţiunea s-a derulat sub coordonarea procurorului Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. La acţiunea desfăşurată pe linia prevenirii sustragerilor de produse petroliere au participat 80 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa, efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ale Conpet S.A., societatea de la care se furau produsele petroliere. S-au desfăşurat mai multe descinderi, în mai multe localităţi. Până la aceste percheziţii, la un moment dat pe parcursul "filajului", hoţii au sistat activitatea, anchetatorii suspectând că cineva i-ar fi anunţat pe infractori că sunt urmăriţi.

Dancu ia apărarea poliţiştilor de la Economic

Întrucât mai multe zvonuri au început să cutreiere oraşul de la malul mării, şi anume că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa nu a solicitat ajutorul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF), apelând în schimb la Serviciul Rutier pentru că este mai "discret", comisarul - şef din cadrul IPJ Constanţa, Constantin Dancu, a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că lucrurile nu stau aşa! Mai precizăm că zvonurile s-au legat şi de faptul că şeful SIF ar fi dat o dispoziţie prin care ar "obliga" subalternii să îi prezinte toate datele din dosarele instrumentate alături de procurori. "Este exclus aşa ceva, mi se pare o aberaţie. Singurul care poate da dispoziţii este comisarul-şef, cel care conduce Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa. Şefii Serviciilor din cadrul IPJ pot formula unui proiect de dipoziţie, care ajunge pe masa comisarului şef, însă nu am auzit de aşa ceva. Repet, mi se pare aberant. Parchetul poate delega pe cine vrea într-un dosar. Tot ce s-a auzit nu sunt decât nişte speculaţii. S-a apelat la Serviciul Rutier întrucât era vorba de autoturisme, de urmărirea lor, era, practic, vorba de treaba Serviciului Rutier. Ca drept dovadă că toate nu sunt decât speculaţii, acum dosarul se lucrează cu Poliţia Economică", a spus Dancu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218