REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

MANGALIA. Nici un primar n-a reușit performanța să construiască o nouă unitate de învățământ pentru elevii de la Gala Galaction

MANGALIA. Nici un primar n-a reușit performanța să construiască o nouă unitate de învățământ pentru elevii de la Gala Galaction

Replica API 6 octombrie 2018 | 19:17 451

Încă există speranţă

Încă există speranţă

De peste 30 de ani, elevii care au studiat la Școala nr 5 Gala Galaction din Mangalia, ce este compusă din trei corpuri, unul situat pe strada Constanței, iar două în zona Geamiei, au fost duși cu zăhărelul de toți cei care au ocupat fuincția de edil al orașului Mangalia că vor avea o școală nouă. Degeaba au visat școlarii la noile spații moderne, căci nici până în ziua de azi, nici un primar nu și-a respectat promisiunea. Cât de greu o fi să înființezi o școală, se întreabă părinții și cadrele didactice! O parte dintre elevi învață într-o unitate retrocedată, iar în doi ani ar urma să fie dați afară de proprietar, pentru că expiră dreptul de folosință.

Din dorinţa de a atrage atenţia autorităţilor locale să păstreze ca prioritară găsirea unei soluţii pentru ca elevii şcolii să aibă suficient spaţiu în care să înveţe, după ce una dintre clădirile în care îşi desfăşoară unitatea de învăţământ activitatea a fost retrocedată, mangalioții au ieșit în stradă, în urmă cu câteva luni.

Copiii de clasele primare au început școala situată în zona Geamie în aceleași condiții impropri: săli mici de 19 mp, înghesuite, fără sală de sport, grup sanitar în curte, nevoiți să învețe în două schimburi. Directorul Adriana Popescu a spune că speră la o minune, în viitorul foarte apropiat. Conducera urbei i-a promis că va înființa școala mult visată, ori pe fonduri europene, dacă proiectul depus va fi acceptat, ori din bugetul primăriei. ”Școala noastră a luat ființă în 1986, prin separare de Liceul Industrial.

Au fost atribuite trei clădiri, cu titlu de folosință, până se va construi o școală nouă. Înt-una dintre clădiri activează școala, alta, pe același teren, o clădire care a fost revendicată de urmașii proprietarilor și câștigată în instanță, și una, fosta policlinică militară, destinată învățământulului primar. Sunt spații care nu au destinație de școală. A fost o clădire particulară, a fost și biblioteca orașului. Au trecut foarte mulți ani de când ni s-a promis o clădire nouă pentru Școala nr 5 Gala Galation. Fiecare primar a încercat să facă ceva, nu s-a finalizat nimic”, a declarat directorul Adriana Popescu. ”Primarul dorește să rezolve această problemă. A spus că, dacă nu iese proiectul european, o să facă tot posibilul să plătească din bani publici pentru construcția noii școli. A fost depus proiectul, acum câteva luni. Avem speranța că se va construi această școală”, a mai punctat directorul. Cei aproximativ 700 de elevi cu vârste până-n 10 ani sunt nevoiți să învețe în două schimburi.

În trecut, se învăța și în trei schimburi, spune directorul. Chiar și așa, școlarii au avut, dea lungul timpului, rezultate foarte bine la învățătură. Școala Gala Galaction este recunoscută, la nivel județean, cu rezultate foarte bune la evaluarea națională și olimpiade. Peste doi ani sediul de la Geamie al școlii trebuie retrocedat. Clasele V-VIII vor rămâne, astfel, fără un sediu, dacă administrația locală nu-și respectă promisiunea privind înființarea unei unități de învățământ adecvate.

”Proiectul este în evaluare. S-a depus toată documentația, așteptăm să semnăm contractul de finanțare. Am încredere că se va semna, pentru că, din datele care le avem, ne încadrăm. Proiectul are o valoare de până-n 5 milioane de euro. Am depus de o lună proiectul, în maxim o lună ar trebui să vină răspunsul, să încheiem contractul de finanțare, după care urmează licitația și execuția. În doi ani jumate ar trebui să avem o școală nouă în Magalia”, a precizat, pentru Replica, primarul Cristian Radu.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-a pus nebunul pe demolat garaje si de aproape un an nimic din ce a spus nu a pus in locul lor! este o mizerie ca la groapa de gunoi. Cui pregateste radu terenul si pe ce bani!!1
1
0
ce se intampla cu parcul din portul turistic? i se pregateste terenul pt un nou hotel lui georgescu? asa se aude!
1
0
Cum se face ca in timp ce oamenii protestau impotriva demolarii garajelor, in consiliul local, domn primar, radu cristian, a propus, si s-a si votat favorabil, cca 20 de de propuneri cu drept de superficie pentru constructia de garaje ale acolitilor sai!!! Pe unii ii demolam si pe altii ii protejam ca sunt angajatii si aservitii primarului? L-am vazut la poz. 29. Pe Emil Hanganu! Pai asta nu-i angajatul primariei sau ordinul asta de demolare este doar pentru prosti!
2
0
Il doare in cur pe Radu de ce se inatampla peste 2 ani. Daca ii iese si lui un milion de euro o face daca nu nu il intereseaza. Un nenorocit. Gigi namorozo. A facut bordel din primarie.
4
0
Rusine primarilor ca sunteti murdari si nu pastrati curatenia, va plimbati cateii cu masini tari si nu va pass ca stati in jeg. Tiganizatilor.
1
1
gasesti drogati , constructii neterminate , garaje demolate si lasata mizerie , mai avem putin si o sa arate Mangalia ca Siria .RUSINE TUTUROR PRIMARILOR DE DUPA 1989
2
1
A reusiu fotbalistul cu universitatea lui fara prezenta ingineri sa-i faca pe unii placintari de la daewoo genii in proiectarea navelor
2
1
Ne-ar trebui o mie de ani,sa regasim tot ce- a fost odata...tu creanga mea de aur, eu frunza ta albastra. Era odata Mangalia... astazi un oras gri, posomorat si fara viata, animat doar vara de traficul infernal.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614