REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mangalia s-a împrumutat cu 200 de miliarde să plătească datoriile făcute de Tusac

Mangalia s-a împrumutat cu 200 de miliarde să plătească datoriile făcute de Tusac

Replica API 20 februarie 2013 | 00:00 114

Risipa fostului primar seacă visteria oraşului

Risipa fostului primar seacă visteria oraşului

Municipiul Mangalia s-a împrumutat cu aproape 200 de miliarde de lei vechi, de la Trezoreria statului, pentru o perioadă de maxim 5 ani, pentru achita arieratele primăriei, în vederea deblocării activităţii, conform unui ordin al guvernului. Decizia a fost luată într-o şedinţă de îndată a Consiliului Local Mangalia, întrunită ieri după amiază, în absenţa primarului Cristian Radu şi a mai multor consilieri. Şedinţa s-a desfăşurat chiar în biroul primarului şi a fost condusă de vicele Bogdan Maganu, edilul şef absentând însă motivat. În tot acest timp, Radu se afla într-un tur al staţiunilor de pe litoral, pentru a vedea care este situaţia cu două luni înainte de începerea sezonului estival. În absenţa sa, consilierii au luat la cunoştinţă de datoriile pe care municipalitatea trebuie să le achite de urgenţă şi pentru care s-a şi împrumutat suma de 19.436.969. Din aceşti bani, se vor achita toate arieratele primăriei, cele mai mari datorii înregistrându-se la Polaris Holding pentru serviciile de salubrizare, la Tancrad Galaţi, pentru locuinţele sociale iniţiate de fostul primar Mihai Claudiu Tusac, anveloparea blocurilor, lucrările la trotuare, Callatis Therm etc.

Chiar dacă unicul proiect de hotărâre a fost votat în unanimitate, reprezentanţii opoziţiei au precizat că au votat pentru că trebuie, dar nu din convingere, ţinând cont de faptul că sunt datorii făcute în urmă cu 2-3 ani, de către fostul primar Tusac, care nu a ştiut sau nu a vrut să respecte un buget echilibrat, risipa făcută de acesta traducând-se acum printr-o îndatorire a oraşului cu 200 de miliarde de lei vechi, după care vor veni însă şi altele. Consiliera PDL Linica Stan a întrebat cum de s-a ajuns în această situaţie, în condiţiile în care a existat un buget de venituri şi cheltuieli, asupra căruia s-au mai făcut şi rectificări. "De ce există aceste datorii? Nu a existat un buget aprobat de care să se ţină seama? Cum de s-a cheltuit şi s-au angajat la cheltuieli cu mult mai mari decât veniturile care se ştiau că vor fi încasate?", a întrebat Linica Stan. De cealaltă parte, consilierii PSD Dan Moldovan, Bogdan Maganu şi Marian Guţă au încercat să ocolească elegant subiectul vinovatului, mergând pe ideea că asta e situaţia şi trebuie mers mai departe. "Sunt datorii istorice", a spus, împăciuitor Moldovan, adăugând că există, în plus, un ordin din partea FMI pentru plata acestor arierate. "Nu ne impune nouă FMI să plătim trotuarele lui Tusac", a fost reacţia lui Paul Foleanu, în timp ce Maganu încerca să explice că astfel de arierate "sunt o problemă naţională, pe care o au toate primăriile din ţară". Guţă a avut însă o revelaţie cutremurătoare, ajungând la concluzia exprimată cu voce tare că de vină pentru cele 200 de miliarde e nimeni altul decât... Foleanu, consilierul PDL. Pentru că se afla în consiliul care a aprobat toate aceste cheltuieli, a fost logica inexpugnabilă a lui Guţă, fără doar şi poate unul din marii politicieni ai noului val din Mangalia. "Am aprobat achitarea arieratelor deoarece nu putem ţine blocată activitatea primăriei şi salariile angajaţilor. Risipa făcută de fostul primar înseamnă, în cea mai mare parte, bani către Tancrad din Galaţi, în proiectul său de locuinţe sociale, marca Tusac, dar şi lucrările noi pentru trotuare, făcute de All Plan. Mai grav este că cele mai mari datorii vor apare de acum înainte, pentru că fostul primar a semnat contracte la care plata se face la un an de zile după recepţia lucrărilor", a declarat consilierul local PDL Paul Foleanu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218