REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mangla cu terenul pentru contrabandistul Enache duce Consiliul Local Kogălniceanu la DNA

Mangla cu terenul pentru contrabandistul Enache duce Consiliul Local Kogălniceanu la DNA

Replica API 29 noiembrie 2011 | 00:00 118

Mureşan dă cu subsemnatul pentru femeia pe care n-a împroprietărit-o

Mureşan dă cu subsemnatul pentru femeia pe care n-a împroprietărit-o

La sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa, au ajuns, în cursul zilei de ieri, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Iosif Valer Mureşean, împreună cu mai mulţi consilieri locali, dar şi cu fostul primar al comunei, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Este vorba despre manevra prin care Mureşan l-a împroprietărit pe contrabandistul Gheorghe Enache cu terenul pe care acesta şi-a construit hotelul Emi, în ciuda faptului că suprafaţa era revendicată în instanţă. Potrivit părţii reclamante, Elena Mitrofan, în urmă cu câţiva ani a făcut o cerere la primărie pentru a intra în posesia unui teren de 2.900 de metri care a aparţinut unui bunic al acesteia. Însă primarul Mureşan a refuzat să o pună în posesie, spunându-i să se adreseze instanţelor judecătoreşti.

"Am ajuns în instanţă, unde am dovedit cu martori şi cu documente că acel teren ni se cuvine mie şi familiei. Am o obţinut hotărâre definitivă şi irevocabilă cu care ne-am prezentat, din nou, la primărie, pentru a se face demersurile necesare împroprietăririi. În 30 de zile trebuia să ne dea o soluţie, numai că nici de această dată primarul nu a vrut să dea curs cererii. În acest interval, de 30 de zile, primarul şi gaşca lui de consilieri PSD au votat în Consiliul Local şi vândut acel teren societăţii Cargo Romena SRL. În acel dosar, şi primăria, şi societatea au fost de aceeaşi parte. Noi am reclamat atunci la Parchet, care a declinat cauza către DNA. Sunt 100 de expertize favorabile nouă, dar ei cer contraexpertize. La un moment dat, Parchetul a dispus punerea sub sechestru asigurator a bunurilor primarului şi consilierilor care au votat vânzarea terenului, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat", ne-a declarat fiul reclamantei, Dorian Mitrofan.

Primarul spune că reclamanţii umblă cu falsuri în instanţă

La rândul său, primarul Valer Iosif Mureşan ne-a declarat că lucrurile nu stau chiar aşa. "Am fost citaţi pentru a ni se aduce la cunoştinţă că au fost stabiliţi experţii imobiliari pentru stabilirea adevărului în legătură cu acest teren şi, dacă reclamanta are dreptul şi poate fi pusă în posesie acolo unde solicită dumneaei, să i se dea acest teren. Am fost înştiinţaţi că vor fi făcute alte expertize imobiliare. Suntem în faza de expertiză a terenului şi de evaluare imobiliară a terenului. Chiar am văzut în ordonanţa înmânată de procuror că s-a specificat în mod deosebit să fie prezentat actul de proprietate în original, ceea ce este un lucru foarte bun şi încurajator pentru o anchetă clară şi nepărtinitoare. Doamna Mitrofan vrea să fie în posesie într-o zonă unde terenul este ocupat de construcţii, ori în hotărârea judecătorească de atribuire a terenului sună clar: va fi pusă în posesie într-una dintre cele 3 variante din Legea 247 din 2005, lege care prevede că dacă terenul este liber de sarcini va fi pus pe vechiul amplasament, dacă nu, va fi pus în posesie într-o zonă cu valoare echivalentă sau se va înainta dosarul către fondul Proprietatea pentru despăgubiri", ne-a declarat primarul Mureşan.

Pentru cine a riscat primarul

În replică, reclamantul susţine că, dacă ar fi fost vorba despre inducerea în eroare a instanţei judecătoreşti, primarul şi Consiliul Local puteau să demonstreze asta mai de mult. "Au avut la dispoziţie 2-3 ani ca să dovedească faptul că am obţinut acea hotărâre prin fals. Ei au făcut reclamaţii la Parchet împotriva martorilor noştri, dar aceştia au primit neînceperea urmăririi penale (NUP). În schimb noi am reuşit în instanţă să desfiinţăm hotărârile Consiliului, în primă instanţă, însă cauzele au fost suspendate până la soluţionarea acestui dosar penal. De fapt, ei au umblat cu falsuri, când au declarat la notar că terenul nu este în nici un litigiu", ne-a mai declarat Dorian Mitrofan, fiul reclamantei. De precizat că SC Cargo Romena SRL, firma căreia i-a fost vândut terenul în cauză, aparţine Gabrielei Enache, soţia lui Gheorghe Enache, contrabandistul care şi-a deschis o fabrică ilegală de ţigări la Mihail Kogălniceanu. În concluzie, hotelul Emi, obiectivul turistic numărul 1 al comunei, a fost construit pe un teren revendicat în instanţă de adevăratul proprietar, Elena Mitrofan. Primăria Kogălniceanu s-a dovedit un prieten de nădejde şi, ignorând o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, i-a vândut, în aprilie 2008, lui Gheorghe Enache, prin negociere directă, terenul revendicat şi câştigat în instanţă de femeie, pe care firma lui Enache, Cargo Romena SRL, îl avea, până atunci, în concesiune şi pe care a fost construit şi hotelul Emi.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367