REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

MANIFEST PENTRU CULTURĂ! Actorii fac apel la constănţeni

MANIFEST PENTRU CULTURĂ! Actorii fac apel la constănţeni

Replica API 7 iunie 2017 | 00:00 492

Actorii din piesa Eutopia, care va avea premiera sâmbătă, 10 iunie, s-au revoltat pe interesul scăzut al autoritățiilor locale și al constănțenilor. Ei acuză ordonatorul de credite că nu a făcut nimic, că nu s-a definitivat bugetul pentru evenimentele sub egida Teatrului de Stat, că nu sunt angajați colaboratori care să fi făcut istorie și că promovarea în presă este slabă din lipsa acută de interes pentru cultură. Mai mult, ei fac apel la responsabilii din partea oricărei culori politice să se implice, să pună accent pe cultură.

„Aș vrea să îi puneți pe ei în lumina camerelor. Sunt puțin cam melodramatică astăzi. Acolo sunt Nina Udrescu și Nicodim Ungureanu. Avem această stare de modestie și de a ne da un pic laoparte. Venim după o lună de eforturi psihice, fizice, emoționale fantastice, în care am sperat că venind Ianis Margaritis la Constanța, absolvent Sorbona, ar fi fost aici o emulație, teatrul ar fi avut o mândrie cu care s-ar fi arătat lumii. Suntem dezamăgiți! Eu nu mai tac! Îmi pare rău! Și nici nu vreau să fac o revoluție.

Este jenant, rușinos, ca o mare personalitate artistică mondială, ca o echipă de oameni, care și-au lăsat familiile, copii, neputințele, putințele, ce vreți dumneavoastră, timp de o lună de izbeliște, și care reprezintă cultura unui oraș, să nu aibă niciun feedback. Plecând de la ordonotaroul de credit, Consiliul Județean, căruia îi cerem în continuare să ne sprijine, să nu ne mai trateze ca niște pasiuni. Aseară mi-am fracturat o coastă. Genunchii lor sunt vineți. Pentru că am vrut. Nu pentru că el este un coregraf și un om extraordinar pentru că a venit aici să creeze o școală de gândire și mișcare aparte. Nu pentru asta ne-am învinețit.

Ci pentru că iubim teatrul și orașul ăsta. Niciunul de aici nu a plecat din orașul ăsta pentru că îl iubește. Au rămas aici pentru că vor și speră că la Constanța ordonatorul de credit, directori de instituție, management, PR, secretariat literal, director artistic, toată lumea să lucreze într-o echipă și să fim un monolit care venim spre voi și vă distrugem dacă nu ne promovați. Vrem să lucrăm cu voi. Avem nevoie de voi. Voi știți. Fără voi toată munca noastră este restrânsă, este banală. Avem nevoie ca orașul ăsta să cunoască, în sfârșit, acești actori de la Constanța. Să nu mai dea 100 lei pe Șușotele de la București, să dea 15 lei la noi.

Să afle că există teatru. Să afle de o actriță cum e Nina Udrescu face un rol foarte bun și să afle că fraiera de Pană face și ea ceva. Să afle că a venit o generație tânără care a venit să rămână în teatru. Da, poate vreți să spuneți că este o revoluție. Teatrul este copilul Democrației. Să ne iertați dacă tensiunile noastre nu sunt ok. Avem această dorință. Ne-ar fi plăcut să vină lumea să întrebe. Mi-ar fi plăcut să știu că este coadă la bilete. Pentru că acest oraș are 350.000 de locuitori.

Suntem un singur teatru cu producții pentru toate categoriile de vârstă. La așa un număr de locuitori, nu puteam să avem o coadă la bilete? Suntem 24 de actori și avem 24 de producții în repertoriu. Faceți calculul. Niciunul nu ne-am făcut actori pentru salariu. Acest proiect, care în mod firesc ar fi cerut minim 3 luni, noi l-am scos în 3 săptămâni. Aceștia sunt actorii de la Constanța. Nu cu presa am probleme. Voi sunteți formatorii de opinii și puteți să ne ajutați ca mesajul nostru să ajungă la oameni.

În momentul ăsta ne simțim ca o echipă de la teatrul independent. Suntem puternici. Este mesajul nostru către orașul nostru. Schimbarea nu vine decât de la cei de acolo, care ne văd, care ne apreciează. Constănțenii să ne cunoască mai bine, să ne dorească. Dacă sunt lucruri nepotrivite, pe care teatrul le greșește, să ne amendeze. Nu mai vrem să ne pupăm la premieră și să spunem ca a fost minunat. Să vină presa din țară, să vină cronicarii. Va fi festivalul.

Nu știm dacă s-a semnat bugetul. Sunt probleme cu cultura în acest oraș. Ordonatorii de credit au spus și nu au făcut. Susținerea nu o simțim, nici noi ca actori și nici instituția. Nu sunt împotriva nimănui. Eu spun ordonatorul de credit. Poate să aibă orice culoare politică”, au punctat actorii la o conferință de presă susținută cu ocazia premierei piesei Eutopia, la Teatrul de Stat Constanța.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, a luat legătura cu artiştii care s-au revoltat marți, precizând că până în prezent aceştia nu i-au explicat cu ce probleme se confruntă. Însă, a adăugat Ţuţuianu, nu se pune problema lipsei unei alocări de fonduri pentru teatru: "Am înţeles că dânşii erau foarte tensionaţi, dar fonduri au fost alocate pentru teatru şi au fost acordate şi toate sporurile pentru artişti. Actorii au însă o problemă cu cei din management, cu directoarea economică şi cu achiziţiile".

"Am discutat cu ei, a rămas să ne întâlnim joi, pentru că vreau să cunosc mai îndeaproape situaţia lor. Mă preocupă în mod deosebit teatrul, actul cultural să se desfăşoare la cel mai înalt nivel, iar pentru acest lucru şi actorii trebuie să aibă condiţii. Voi afla în cursul zilei de joi exact ce anume nu este în regulă acolo, la teatru, când voi discuta şi cu actorii, dar şi cu conducerea teatrului", a mai spus Ţuţuianu.

Claudia CORBU, Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da, vreau Sa vin la piesa de sambata. Lucrez chiar langa teatru, ASA ca azi, la 2.20 am venit Sa iau 2 bilete. De CE era USA incuiata la teatru?
0
0
Simplul fapt ca esti actor nu inseamna ca trebuie sa-ti asigure cineva banii de trai! Trebuie sa produci si sa fii performant ca in orice alt domeniu! Asa ca lasati tanguielile si puneti osul la treaba!
1
0
lamentarile nu tin loc de profesionalism,si nici cineva de afara trebuie sa va bage banii in geb,jean constantin singur facea sali pline,dan spataru singur facea stadioane pline si nu anume numai la c-ta ci oriunde in romania
6
0
dragi actori, imaginatie aveti?inainte de 1989 cei din conducerea teatrului colaborau cu cei care conduceau intreprinderi, scoli, licee, Portul Constanta, pentru a impulsiona vinderea biletelor, voi ce asteptati?sa faca lumea coada la casa de bilete?mergeti din usa-n usa si determinati-i pe acesti manageri de scoli sau intreprinderi sa-si indrume salariatii sau elevii sa va cumpere biletele, si ca sa aveti succes in asta oferiti-le acestor manageri un 5 sau 10%, ca asa-i in Romania, daca nu le dai nu se implica
6
0
daca actorii sunt slabi , cand sunt spectacole cu intrare libera de ce veniti buluc si va certati pe tichetele de loc ?
6
5
Constantinescu si Mazare,doi venetici, au distrus teatrul Fantasio, orchestra ,au zapacit teatrul de drama , opera, etc. intr-un cuvint si picul de viata culturala din Constanta. Platesc toti derbedeii astia, ca si boschetarul de Zgabercea. De unde aparuse si asta aici?Noi sintem fraieri ca acceptam sa se ocupe de cultura tori analfabetii. Nu avem un teatru ca lumea, nu avem opera, nu avem numic. Daca nu era sala sindicatelor era jale. Si-asa si asat e obosita .In 27 de ani n-au fost in stare macar sa repare. Nu avem o sala polivalenta, nu avem un stadion. Mai vreti sa enumar,,succesurile,, ep
5
1
Pai autoritatile locale nu vor sa auda de populatie cultivata si prospera, ele vor numai ajutati social cara sa ii voteze fara sa gindeasca.Mai este o cauza, nu incurajeaza dezvoltarea economica in zona din care sa rezulte bani si pentru cultura.La Constanta pute a orient.
5
4
Sunteti foarte slabi ca si actori.Daca nu reusiti sa umpleti o sala de 200 de locuri,va puteti da seama de valoarea voastra.Recent am fost la o piesa ,comedie cica,unde unul dintre personaje abia se auzea,si unul vb extrem de tare.Dar piesa extrem de slaba.Voi nu sunteti actori,sunteti niste resturi ale lui Zgabercea,ca doar de aceea sunteti condusi de sotia lui.Se stie si de ce am gabat chipurile divort.Sa nu credeti ca toti suntem naivi.Dragi "actori",luati-va liber ! nu mai aduceti studenti de ai Danei Hantiu,care trage de copii prin C-ta,sa intre la actorie,ca de aceea aveti actori de 2 le
10
3
inchideti pravalia si la munca puturosilor,,,angajam la polaris.
3
9
... sa vina presa din tara, sa vina cronicarii... Pai, la ce sa vina ca astia nu vin la ordin?!
6
2
Constanta la capitolul cultura este in cacat pana-n buze, la acest fapt contribuind din greu si serios autoritatile incompetente. Ramanem pe dansaturi din buric mazaresti ca altceva nexam.
12
1
"si-au lasat copiii, familiile o luna". De fapt, nu le-au lasat, ca seara erau acasa. Sunt mii de constanteni pribegi prin lume de 20 de ani, care au lasat tot pentru ca nu se putea trai aici. Chiar daca si ei munceau aici. Iar voi vreti sa va cainez pe voi? Daca nu va ajung banii, se numeste reconversie profesionala. Hai, in vest, la spalat mosii la cur! Ca e loc si pentru voi!
14
6
Va multumesc celor ce mi-ati dat like sa-mi confirmati!Am cautat eu,si asa am revazut reclamele la bere din anii 2002-2003 in care actorul respectiv a fost prezent.Acum,revazand reclamele,dupa atata timp,pot sa zic ca ereau cam smecheroase la text,prea romanesti,de cartier cu bodega!Un nivel scazut al calitatii reclamelor care,iata,ereau facute cu actori buni.Cred ca din cauza asta nici nu m-am straduit sa-i retin numele desi,ca actor de film,e foarte apreciat de catre regizori!
0
4
Cumva actorul cu tricou rosu a fost personaj in reclame la bauturi alcoolice?
7
0
S-a reactivat echipa lui Zgabercea?? Cand va luati de public, deja e sfarsitul de...act!!
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108