REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Manifestări alergice în stomatologie

Manifestări alergice în stomatologie

Replica API 22 septembrie 2020 | 00:00 727

Cavitatea bucală este confruntată permanent cu multiple substanțe alergizante, provenind din alimentație, medicamente, produse de igienă, materiale și substanțe dentare etc. Cu toate acestea, manifestările alergice în stomatologie sunt puțin frecvente.

Acest fapt se datorează particularităților fiziologice și imunitare ale cavitații bucale.

Atunci când totuși apar, ele fie sunt materializarea locală a unor conflicte imunitare generale, fie reacții alergice de contact.

Incidența acestor reacții este greu de apreciat, din mai multe motive: sunt afecțiuni pasagere, deseori nerepetitive și fără o simptomatologie prea supărătoare. Chiar atunci când apar, ele îmbracă un tablou clinic deseori nespecific, care poate simula o serie de alte afecțiuni, diagnosticul pozitiv rămânând incert. Uneori, numai caracterul repetitiv al episoadelor și urmărirea atentă a bolnavilor fac că aceste reacții să fie diagnosticate cu certitudine, scrie doc.ro.

Clasificare:

Reacții alergice generale cu manifestări oro-faciale

Reacțiile alergice generale cu manifestări oro-faciale sunt rezultatul unui conflict imunitar general, având că localizare cavitatea bucală și uneori regiunile învecinate. Prezintă aspecte clinice variate, polimorfe, și au la baza mecanisme fiziopatologice, atât imunitare, cât și neimunitare.

Reacții alergice de contact

Reacțiile alergice de contact apar în general rar la nivelul cavitații bucale. S-a presupus că mucoasa bucală, că prim segment al tubului digestiv, ar putea prezența la rândul sau o “toleranță imunitară” asemănătoare celei de la nivel intestinal și față de aceste alergene.

Produsele utilizate în stomatologie conțin multiple substanțe cu potențial alergenic, printre care se numără metale, aliaje, adezivi, compuși din lucrările dentare. Ele pot declanșa afecțiuni atât în rândul pacienților, cât și în rândul personalului medical care le manipulează.

Tratament

Primul obiectiv urmărit în tratamentul acestor reacții alergice este reprezentat de depistarea și eliminarea alergenului suspectat. Dacă este vorba de un medicament, este bine că suprimarea să se facă cu acordul medicului curant, după reevaluarea planului terapeutic. Alergenele alimentare vor fi suprimate din dietă.

În funcție de gravitatea manifestărilor, tratamentul va putea fi efectuat fie în ambulator, fie în condiții de spitalizare. În cazul leziunilor mai puțîn grave, suprimarea alergenului cauzal este unicul tratament, iar evoluția clinică constituie proba terapeutică. Se va recomandă pacienților evitarea substanțelor cauzale sau a alimentelor incriminate.

În concluzie, reacțiile alergice de contact sunt în general evenimente patologice rare la nivelul cavitații bucale. Pentru a declanșa aceste reacții, este necesar un contact repetat și prelungit al antigenelor cu mucoasa. Simptomatologia și semnele clinice sunt deseori nespecifice, putând simula o serie de alte afecțiuni ale mucoasei, fapt ce îngreunează diagnosticul.

Ce spun studiile despre reacțiile alergice din cabinetul medicului stomatolog

Oamenii de știință au descoperit că cele mai comune reacții alergice în cabinetul unui medic dentist sunt alergiile la latex, la acrilat și la formaldehidă. Materialele precum polimetilacrilatul și latexul declanșează reacții de hipersensibilitate întârziate, iar alte materiale, cum ar fi nichelul și metabisulfitul de sodiu cauzează reacții imediate pacienților.

În ultimele decenii, din cauza creșterii numărului de pacienți cu alergii la diferitele materiale folosite într-un cabinet stomatologic, oamenii de știință subliniază că medicii dentiști ar trebui să cunoască foarte bine alergiile documentate la materialele cunoscute și, astfel, să se evite acest gen de manifestări alergice în cabinetele stomatologice.

Pe lângă reacțiile alergice la unele materiale, există și pacienți (deși numărul lor este foarte mic) care au reacții alergice la lidocaină, adică la substanțele folosite în anestezia dentară.

Lidocaină este un anestezic local folosit în mod frecvent în tratamentele dentare, însă ea poate cauza alergii sau reacții adverse similare cu reacțiile alergice, spun oamenii de știință. Chiar și așa, frecvența acestui tip de evenimente în cabinetele medicilor stomatologi este foarte rară.

Când efectele adverse, cum ar fi alergia la lidocaină, sunt implicate, pacienții pot fi tratați prin testarea altor anestezice locale și prin alegerea unui anestezic local fără niciun fel de efecte adverse sau prin efectuarea tratamentului dentar sub anestezie generală, în anumite cazuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614