REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Manifestaţiile de stradă, văzute prin ochii politicienilor

Manifestaţiile de stradă, văzute prin ochii politicienilor

Replica API 16 ianuarie 2012 | 00:00 191

Proteste justificate sau manipulare?

Proteste justificate sau manipulare?

Părerile politicienilor cu privire la protestele fără precedent ce au avut loc în ultimele două zile sunt împărţite. În timp ce unii spun că acestea sunt acţiuni fireşti în astfel de condiţii, alţii susţin că în stradă există doar revendicări personale. "Sunt reacţii ale unor oameni care au ajuns la capătul răbdării. Se zice mămăliga românească nu explodează. Ba explodează şi ăsta e doar începutul. Jocul acum se mută în curtea guvernanţilor, depinde de ei cum vor reuşi să ţină situaţia sub control. Oamenii vor mai ieşi în stradă până vor scăpa de ciuma portocalie. Alte soluţii cu guvernul Boc nu există. Băsescu s-a prăbuşit în sondaje, iar PDL riscă să ajungă să nu mai intre în parlament. Raed n-a fost un pretext, ci doar picătura care a umplut paharul. Singura soluţie în prezent sunt alegerile anticipate", a declarat deputatul liberal Gheorghe Dragomir, pentru Replica de Constanţa.

Democrat-liberalul Constantin Chirilă afirmă că este vorba despre o acţiune a "mitingiştilor de profesie". "Sunt oameni care îşi ţin adidaşii pregătiţi precum îşi ţinea Petre Roman puloverul. Este trist însă că în stradă revendicările sunt personale, gen "mi-a tăiat pensia", "mi-a tăiat salariul". Ar trebui să ieşim în stradă pentru probleme globale. Cred că dezbaterea publică trebuie să se facă cu răbdare şi prin dialog. La urma urmei, de unde a izbucnit conflictul? Să fim solidari cu Arafat, dar ce a păţit Arafat? A păţit ceva SMURD? Dealtfel, eu nu cred că oamenii au ieşit în stradă de capul lor, dar lucrurile ar trebui rezolvate altfel nicidecum aruncând cu pietre în jandarmi", a declarat Chirilă. Senatorul liberal Puiu Haşotti afirmă că protestele din ultimele zile sunt justificate, fireşti, reflectă starea de nemulţumire a cetăţenilor, dar trebuie să se oprească. "Regret violenţa. Cred că ar trebui convocată o şedinţă parlamentară extraordinară în care să se găsească soluţii politice pentru această situaţie. De ce nu vine Băsescu să vorbească în Piaţa Universităţii aşa cum a promis oamenilor? Nu ştiu dacă va mai protesta cineva, ar trebui să se oprească şi să se găsească soluţii politice. Oamenii au demonstrat că reformele iniţiate de Băsescu şi guvernul Boc au aruncat România în sărăcie", a completat Haşotti. Deputatul democrat-liberal Maria Stavrositu a afirmat că mitingurile care au avut loc în ţară în ultimele două zile sunt acţiuni fireşti, dar sunt mici ca amploare. "Sunt reacţii normale la măsurile de austeritate, dar comparativ cu alte state ale Europei, la noi au fost manifestaţii mici. Am auzit că la Bucureşti au fost maxim 500 de persoane. Cu siguranţă au existat şi elemente agitatoare, nu cred că oamenii au ieşit în stradă de capul lor", a completat deputata.

Chiru: "Nu pot fi însă de acord cu acţiuni de manipulare care degenerează în violenţă"

Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, susţine că vinovaţii pentru situaţia creată ar trebui să părăsească echipa. "Înţeleg şi accept până la un moment dat acţiunea de contestare a proiectului Legii Sănătăţii. Este un act democratic prin care cetăţenii pot să-şi exprime nemulţumirea privitor la anumite articole din proiectul de lege. Eu însumi fiind un susţinător şi un utilizator al acestui tip de manifestare. Nu pot fi însă de acord cu acţiuni de manipulare care degenerează în violenţă. Totodată, înţeleg că la nivelul Ministerului Sănătăţii lucrurile au fost gestionate ineficient, iar dezbaterea publică a fost obstrucţionată tocmai de reprezentanţii ministerului care ar fi trebuit să uşureze demersul. Consider că este momentul ca cei care se fac vinovaţi să părăsească echipa guvernamentală", afirmă Chiru. Deputata social-democrată, Antonella Marinescu, afirmă că astfel de evenimente erau de aşteptat. "Eu cred că Raed a fost doar un punct de plecare. Protestele vor mai continua, dar sporadic, cred că a fost punctul culminant. S-a întâmplat la fel şi la greci şi la francezi şi la italieni. Legea sănătăţii va intra în parlament, iar doamna Udrea va fi şef de trib. Retragerea proiectului de către preşedinte a fost o gafă". Laurenţiu Marin, preşedintele Comisiei de Turism, Comerţ, Servicii şi Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi membru al Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, nu poate sta deoparte de scandalul iscat pe tema proiectului de reformare a Sănătăţii, aşa că a devenit activ atât pe pagina sa de socializare Facebook, cât şi pe cea a preşedintelui CJC, Nicuşor Constatinescu. "Să-i facem un bine lui Băsescu şi să-i cerem demisia! Dacă nu şi-o dă, are mari şanse să-şi termine mandatul ca şi Ceauşescu!. De altfel, Marin se amuză pe seama preşedintelui. Bancul Zilei: Traian Băsescu va fi judecat pentru toate ilegalităţile pe care le face şi când va fi închis, vine imediat un echipaj SMURD şi nu-l descarcerează. Marin a postat şi pe pagina Facebook SMRD Constanţa comentarii despre preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a vrut să fugă cu un elicopter din calea protestatarilor. El era pregătit să fugă de pe acoperişul de la Cotroceni, dar nu era nici un elicopter SMURD disponibil", a postat Marin pe contul său de Facebook.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102