REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Manuela Mitrea a fost mesagerul lui Moş Nicolae pentru copiii din două centre de plasament

Manuela Mitrea a fost mesagerul lui Moş Nicolae pentru copiii din două centre de plasament

Replica API 7 decembrie 2012 | 00:00 131

Micuţii au pregătit şi ei la rândul lor cadouri

Micuţii au pregătit şi ei la rândul lor cadouri

Aşa cum obişnuieşte de fiecare dată, cu ocazia sărbătorilor de iarnă din ultimii 5 ani, candidatul USLpentru Colegiul 8 Camera Deputaţilor, deputatul Manuela Mitrea, şi-a luat în serios rolul şi în acest an, şi anume acela de mesager al lui Moş Nicolae pentru copii din Centrul de Plasament Antonio şi pentru cei mici din Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Aluniş. Încărcată cu pungi de cadouri pentru cei care nu au avut parte de o soartă favorabilă, Manuela Mitrea a făcut prima oprire la Centrul de Plasament Antonio, acolo unde a fost întâmpinată de micuţii pe care-i ştie de atâta timp, cu poezii şi colinde.

"Din păcate, îi cunosc pe aceşti copii. Spun din păcate pentru că sunt copii care sunt aici de mai bine de 5 ani, deci practic părinţii lor nu mai există, sunt părinţi doar în acte, nu şi în realitate. Mă emoţionează de câte ori vin aici, îmi pare bine că sunt bine îngrijiţi, dar îmi pare rău că nu au familii. Le oferim şi noi căldura noastră, dar aceasta este o căldură temporară, lor le trebuie o familie continuă, să aibă tot timpul grijă de ei, nu doar din când în când. Este al 5-lea an când vin la ei, mulţi mă cunosc, dar nu mă cunosc cu cei care au venit în ultimul an. Am spus că atât timp cât voi fi parlamentar de Constanţa, cele două cămine, Antonio şi Aluniş, vor fi căminele mele şi voi avea grijă de copii. Sunt peste 100 de copii în ambele cămine, colaborez tot timpul cu directoarele celor două cămine, îmi spun dacă au nevoie de logistică, în afară de cadourile pe care le primesc copii, le ajut cu ce mai au nevoie. Întotdeauna sunt emoţionată când vin aici, sunt mai emoţionată decât atunci când ţin discursuri politice, pentru că mă uit la copii ăştia, mă uit cât de frumoşi şi deştepţi sunt şi îmi dau seama ce părinţi au putut face aşa ceva, dar nu am pic de respect pentru oamenii aceia. Eu am avut o familie, mulţumesc lui Dumnezeu, am avut o copilărie fericită, şi-mi dau seama ceea ce înseamnă să nu ai ceea ce am avut eu, pentru că îi văd cât de ataşabili sunt şi când te iau în braţe o fac cu atâta căldură", a declarat pentru "Replica", Manuela Mitrea. Ceea ce nu trebuie să omitem, este faptul că în acest centru s-au primit şi nuieluşe, de culori diferite, candidatul USL aflând chiar de la cei mici cine nu a fost prea cuminte anul acesta. Totuşi, Moş Nicolae nu a făcut diferenţe şi le-a adus tuturor copiilor cadouri.

Cioroiu: "Copiii o percep pe Manuela Mitrea ca pe-o mamă"

A doua oprire a candidatului USL pentru un scaun de deputat a fost la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Aluniş. Printre copii se aflau familii de câte 6 fraţi şi surori, care au pregătit împreună cu restul micuţilor o piesă de teatru, poezii dar şi cântece. Moş Nicolae nu le-a adus acestor copii nici o nuieluşă şi nici nu avea cum, dacă luăm în considerare că cei mici s-au pregătit pentru acest moment de două luni de zile, această perioadă fiind considerată de mulţi dintre ei drept o perioadă în care trăiesc nişte momente speciale şi sunt înconjuraţi de dragoste din partea celor din jur. "Copiii se pregătesc de foarte mult timp, cred că de cel puţin două luni de zile ne tot întreabă când vine Moş Crăciun şi când vine Moş Nicolae. Sunt foarte, foarte bucuroşi şi trebuie să ştie toată lumea acest lucru, pentru că acesta este momentul şi perioada în care ei simt că într-adevăr există Moş Nicolae şi Moş Crăciun şi că trăiesc nişte momente fericite. Sunt copii care-mi spun că nu vor să mai plece niciodată de aici, doar pentru că până au ajuns la noi, ei nu au mai văzut aşa ceva, nu ştiau că vine Moş Nicolae şi sunt pe de-o parte foarte bulversaţi, pentru că d-abia acum percep anumite lucruri, şi pe de altă parte sunt foarte nedumeriţi, de ce nu a venit şi până acum, însă graţie specialiştilor, a celor care lucrează aici, reuşim să le explicăm care sunt motivele pentru care a venit până acum şi de ce de acum încolo vine. Gândiţi-vă că aveau un anumit mod de viaţă, aici există un alt mod de viaţă, că sunt alte reguli, dar încet, încet, cu munca acestor oameni, reuşesc să înţeleagă că de fapt, aşa este normal să trăim noi, oamenii. Copiii o aşteptau pe Manuela Mitrea. Pentru cei care sunt de curând, pentru că suntem un centru de tranzit, au fost nedumeriţi şi curioşi, dar ceilalţi care o cunoşteau deja, o aşteptau. Asta am simţit de două luni de zile, că tot o aşteaptă, ei sunt foarte bucuroşi şi o simt ca pe o mamă. Ei o percep ca pe-o mamă sau ca pe-un mesager al lui Moş Nicolae, al lui Moş Crăciun, pentru comportamentul lor, pentru rezultatele obţinute la învăţătură, dar în primul rând o simt ca pe o mamă, simt căldura sufletească. Abia acum înţeleg ei ce înseamnă o familie, încep să înţeleagă ce înseamnă să fii iubit, să fii apropiat", a declarat Luminiţa Cioroiu, şefa Centrului de Primire în Regim de Urgenţă Aluniş.

A fost emoţionată până la lacrimi

Deşi atunci când este pe scenă şi ţine discursuri politice nu se emoţionează, un îngeraş de câţiva anişori pe nume Gina a reuşit să îi smulgă câteva lacrimi Manuelei Mitrea, în momentul în care a strâns-o în braţe şi nu a mai vrut să îi dea drumul. Manuela Mitrea ne-a declarat că în primul an i s-a întâmplat să se emoţioneze foarte tare şi să nu-şi poată stăpâni lacrimile, însă pe parcursul timpului a învăţat că trebuie să fie alături de copii şi să nu-i lase să vadă că situaţia în care aceştia se află o emoţionează foarte mult. "Când m-a luat Gina în braţe, mă strângea atât de puternic de gât, la modul tandru, încât îmi venea să plâng, dar m-am abţinut, pentru că m-am întârit în anii aceştia. Când am venit în primul an, nici nu puteam să stau, plângeam încontinuu. Acum m-am întărit, mi-am dat seama că nu-i ajut cu plânsul, că-i ajut că sunt alături de ei, le aduc lucruri folositoare, mă bucur că ei mă recunosc, dar nu mă bucur când mă gândesc că ei sunt de mult timp aici. Aici este un centru de primire în urgenţă şi aţi văzut că ei se rotesc mai repede, la Centrul de Plasament Antonio erau copii care stăteau şi de 7 ani acolo. Ce m-a uimit aici este că sunt familii de câte şase copii, 6 fraţi sau 4 fraţi, imaginaţi-vă ce înseamnă asta. Am vrut să văd şi bebeluşii care sunt acum, când am venit data trecută erau mai mulţi bebeluşi, acum aţi văzut că este doar o mămică de 24 de ani cu doi bebeluşi, unul de un an şi şapte luni şi celălalt de o lună şi un bebeluş abandonat zilele trecute de mamă, lăsat în asistenţă maternală. Am întrebat dacă este decăzută din drepturi, mi s-a spus că nu. Eu nu întreb întâmplător aceste lucruri, pentru că există un vid legislativ care trebuie completat şi vreau să mă sfătuiesc cu cât mai mulţi asistenţi maternali, cu cât mai mulţi oameni care lucrează în acest domeniu, să mă sfătuiesc cu ei pentru a găsi o soluţie cât mai bună, pentru ca aceşti copii să poată să intre în familii, pentru că sunt mulţi oameni doritori. Trebuie să vedem unde este hiba şi trebuie să o reparăm", a mai declarat, pentru "Replica", Manuela Mitrea. Înainte să plece, deputatul a primit din partea copiilor de la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Aluniş, drept cadou, un mic brăduleţ împodobit şi împachetat chiar de aceştia.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218