REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Marcel Dragu: Noi suntem pentru subvenţia generală pentru că, în cazul populaţiei defavorizate, se minte şi se fură

Marcel Dragu: Noi suntem pentru subvenţia generală pentru că, în cazul populaţiei defavorizate, se minte şi se fură

Replica API 12 octombrie 2012 | 00:00 171

Preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari încearcă să convingă Primăria Constanţa şi consilierii "căpoşi" să ia în calcul şi posibilitatea subvenţiei generalizată. El spune că multe dintre persoanele defavorizate mint în ceea ce priveşte veniturile pe care le încasează şi ar trebui verificate cererile. Marcel Dragu a organizat o întâlnire cu asociaţiile de proprietari, dar şi cu instituţiile statului, pentru a discuta problema subvenţiei, dar nu numai.

Reporter: Domnule Dragu, care este poziţia Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Constanţa vizavi de costul mare al gigacaloriei, respectiv subvenţia acordată de Primărie?

Marcel Dragu: Poziţia Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari, în legătură cu subvenţia la energia termică este pentru subvenţia generală, o parte, şi poate o parte să fie şi pentru populaţia defavorizată. Guvernul vechi a lăsat la latitudinea consiliilor locale să hotărască dacă subvenţionează la toată lumea o parte din costul la gigacaloriei sau numai la o anumită categorie de persoane. Privitor la categoriile de persoane defavorizate, s-au stabilit nişte bareme, niveluri de venituri. Dacă ai o drujbă, nu primeşti, dacă ai 3.000 lei cont la bancă, nu primeşti, dar dacă ai 70.000 sub saltea primeşti... că nu te verifică nimeni. La Constanţa, Consiliul Local a hotărât să elimine total subvenţia generalizată, rămânându-le bani pentru subvenţia la populaţia defavorizată. Drept pentru care au şi mărit baremele, cuantumurile, procentele de subvenţionare la energia termică. În condiţiile astea, marea jumătate a constănţenilor a plătit gigacaloria cu 338 până pe 6 ianuarie 2012, după această dată, a crescut la 349, aşezându-le undeva, în vârful listei de costuri. În toată ţara, consiliile locale au subvenţionat o cotă parte generalizată, şi o anume parte la populaţia defavorizată. Noi suntem pentru subvenţia generală pentru că, în cazul populaţiei defavorizate, se minte şi se fură.

Rep.: De ce spuneţi asta?

M.D.: Cine este defavorizat?! Cine a fost şmecher şi deştept, a primit. Nimeni nu-i verifică. În 2010 actul normativ spunea să verifice 30%. din cereri. N-au verificat nimic. Anul ăsta, au pretins verificarea a 60% din cereri. La fel, nu au verificat. Atâta timp cât eu cunosc oameni cu venituri care au cerut, au primit, şi nu sunt acuzaţi public, nu s-a verificat. Nu au după ce să verifice. Amănuntele astea, că au sau nu trei gâşte şi trei capre, nu se pot verifica. Nu văd cum s-ar putea verifica. Sunt oameni care au pe hârtie un cupon de pensie foarte mic, dar realizează venituri din altă parte pe care nu le declară. Primările au listele lor cu persoanele defavorizate. Au lista lor, le dă mâncare la cantine. De ce n-au dat posibilitatea oricui să ceară această subvenţie?!

Rep.: În 2011, Guvernul Boc a aprobat ordonanţa privind eliminarea subvenţiilor generalizate.

M.D.: E o minciună că nu i-a lăsat Guvernul. Nu e adevărat pentru că în toată ţara s-a practicat subvenţia generală, chiar şi-n judeţul Constanţa. La Medgidia, de exemplu, CL a aprobat subvenţia generală în continuare şi pentru anul ăsta. De ce la ei se poate şi la noi, nu? Sunt patru localităţi în România cu consilieri căpoşi, cum sunt cei de la Constanţa.

Rep.: Ce localităţi mai sunt în această situaţie?

M.D.: Din documentele pe care le deţinem, avem: Alexandria - 303,97 lei, Brăila 411 lei, Mangalia - situaţia este incertă, Caracal - 343,42 lei, iar, dacă vreţi să ştiţi, oraşele unde se plăteşte cel mai puţin sunt: Târgu Mureş - 231, lei, Suceava - 185 lei, Iaşi - 265 lei, Botoşani - 180 lei, Cluj - 165 lei, Sibiu - 265, 34, Buzău - 185, Arad - 280 lei, Oradea - 235, Braşov şi Zalău - 170 lei, Ploieşti - 160 lei.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre cererile de debranşare? Mulţi constănţeni au renunţat la căldură pentru că nu şi-au mai permis să plătească.

M.D.: Nu din partea celor cu venituri mici vin cererile, pentru că lor le-a subvenţionat statul, ci din partea celor care îşi permit centrale termice pe gaze şi care vor permite să plătească gazele mai scump ca gigacaloria. Constanţa are un specific. Avem foarte multe case, nelocuite de proprietari, sunt case de vacanţă. Cei de la RADET vă vor confirma că majoritatea cererilor de debranşare sunt făcute de cei care nu locuiesc în case. Au fost nişte situaţii în care au cerut şi chiriaşii şi s-a trezit RADET-ul dat în judecată de proprietari.

Rep.: Am înţeles poziţia dumneavoastră, dar ce este de făcut pentru a se lua în calcul şi subvenţia generală?

M.D.: Noi avem o întâlnire a asociaţiilor de proprietari pe data de 24 octombrie, în sala Remus Opreanu, ora 11.00. Am dat anunţ unde am putut şi noi, la RAJA, la RADET, la Consiliul Judeţean, la Primărie... dar nu vine nici măcar portarul. Problemele noastre nu sunt numai cele legate de costul energiei termice. Luptăm pentru o nouă lege a asociaţiilor de proprietari. La acea întâlnire vom încerca să schimbăm ceva.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614