REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mare atenţie, constănţeni! Fotografierea buletinului de vot la alegeri este INTERZISĂ

Mare atenţie, constănţeni! Fotografierea buletinului de vot la alegeri este INTERZISĂ

Replica API 9 mai 2016 | 23:02 1689

Vă puteţi alege cu amenzi şi dosare penale

Vă puteţi alege cu amenzi şi dosare penale

S-a dat startul campaniei electorale iar alegerile locale se apropie cu paşi repezi. În timp ce candidaţii se promovează cum ştiu ei mai bine, monitorizaţi fiind şi ei de lege şi aici ne referim la diverse tertipuri asezonate cu fraude şi mici atenţii… electorale – să zicem, trebuie precizat şi faptul că şi votanţii de rând se pot alege cu dosare penale. Aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, un simplu gest ce poate fi făcut în glumă, şi anume să te tragi în poză cu buletinul de vot, se poate lăsa cu urmări neplăcute.

Incidente au fost şi în anii trecuţi, care s-au lăsat cu cercetări, trimiteri în judecată şi condamnări. Prin urmare, înainte de a începe zarva de-a binelea, este bine de precizat că în Noul Cod Penal există o secţiune specială, acolo unde este trecut şi Titlul IX – Infracţiuni Electorale, care cuprinde mai multe articole. La Art. 385 (împiedicarea exercitării drepturilor electorale) se referă la împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, care se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Art. 386 (coruperea alegătorilor) - oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Nu intră în această categorie bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice. La Art. 387 (frauda la vot) este specificat că fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Ajungem şi la Art. 388 (frauda la votul electronic) - tipărirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Te-ai pozat cu buletinul de vot? Eşti pasibil de amendă!

Potrivit Art. 389 (Violarea confidenţialităţii votului) - violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Următorul este Art. 390 (Nerespectarea regimului urnei de vot) care se referă la deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării şi care se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Mai departe, la Art. 391 (Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale) este despre falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.

Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor. Art. 392 (fapte săvârşite în legătură cu un referendum) face referire la dispoziţiile art. 385 – 391 care se aplică în mod corespunzător şi în cazul faptelor săvârşite cu prilejul unui referendum. Ultimul, adică Art. 393 spune clar că tentativa la infracţiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387 – 391 se pedepseşte.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218