REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mare atenţie, constănţeni! Începe sezonul înşelăciunilor, ascuns sub paravanul premiilor

Mare atenţie, constănţeni! Începe sezonul înşelăciunilor, ascuns sub paravanul premiilor

Replica API 5 decembrie 2015 | 00:00 148

Mare atenţie, constănţeni! Odată cu luna decembrie, am putea spune că se dă startul la înşelăciuni. Cum infractorii sunt mereu pe “baricade”, aceştia se leagă de orice amănunt pentru a mai agăţa victime în plasa lor. Şi, cum suntem în perioada sărbătorilor, aceştia apelează la starea emoţională a oamenilor, aruncând şi “pastila” cu premiile.

Unele dintre faptele care ajung în această perioadă destul de des în atenţia poliţiştilor sunt înşelăciunile comise prin intermediul apelurilor telefonice, prin metode gen „accidentul” sau „premiul”. Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani, prin terţi, unor rude despre care vi se spune că au fost implicate în accidente rutiere.

Nu trebuie să trimiteţi coduri de reîncărcare electronică, în nici un caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au. Nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat. Simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului. Nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior.

Nu oferiţi nici un fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu le furnizaţi necunoscuţilor informaţii despre membrii familiei sau despre vecini.

În cazul în care sunteţi contactaţi telefonic de persoane care pretind că reprezintă diverse instituţii (avocaţi, procurori, funcţionari ai Primăriei etc.) şi care vă solicită anumite sume de bani sub pretextul că aţi câştigat un concurs sau că este nevoie să vă ajutaţi o rudă care a suferit un accident rutier, anunţaţi de îndată Poliţia, apelând numărul de urgenţă 112!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614