REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Marea Britanie: Julian Assange, audiat de un tribunal din Londra în legătură cu cererea de extrădare în SUA

Marea Britanie: Julian Assange, audiat de un tribunal din Londra în legătură cu cererea de extrădare în SUA

Replica API 22 octombrie 2019 | 00:00 266

Julian Assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a compărut luni în faţa unui tribunal din Londra în cadrul unei audieri cu privire la cererea de extrădare a sa în SUA, transmit Reuters şi dpa.

Assange, îmbrăcat într-un costum bleumarin şi un pulover albastru deschis, a ridicat pumnul spre susţinătorii săi aflaţi la galerie. De această dată, a apărut ras proaspăt, în contrast cu barba lungă care îi crescuse în timp ce se ascundea în ambasada Ecuadorului la Londra.

Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, este inculpat în SUA pentru 18 capete de acuzare, printre care conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale şi încălcarea legii anti-spionaj. Dacă va fi judecat şi condamnat, el ar putea petrece zeci de ani în detenţie.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană, unde se refugiase în 2012 pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

Statele Unite îl acuză pe Assange că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către WikiLeaks a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate.

Australianul, în prezent în detenţie la Londra şi vizat de o procedură de extrădare în SUA, este acuzat de 'complot' împreună cu fostul analist militar Bradley (ulterior Chelsea) Manning, aflat la originea acestei scurgeri fără precedent de documente.

În luna iunie, fostul ministru de interne britanic Sajid Javid a semnat un ordin ce permite extrădarea lui Assange în SUA.

În faţa clădirii Curţii de Magistraţi de la Westminster s-au adunat luni protestatari, unii purtând pancarte de susţinere a lui Assange.

Înaintea audierii, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa, Massimo Moratti, a cerut Marii Britanii să nu aprobe extrădarea lui Julian Assange în SUA, din cauza 'riscurilor reale de încălcări grave ale drepturilor omului'. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920