REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Marea Britanie se gândește la niște relații în stil elvețian cu Bruxelles-ul

Marea Britanie se gândește la niște relații în stil elvețian cu Bruxelles-ul

Victor ROTARU 22 noiembrie 2022 | 00:00 369

Guvernul crede că relațiile cu UE se dezgheață și ar putea duce la un comerț „lipsit de fricțiuni”. Înalți oficiali ai guvernului plănuiesc să îndrepte Marea Britanie spre o relație în stil elvețian cu Uniunea Europeană. Demersul, menit să întărească niște relații economice mai strânse, i-ar putea înfuria pe vajnicii conservatori susținători ai Brexitului.

Săptămâna trecută, ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles că Administrația lui Rishi Sunak intenționează să renunțe la poziția adoptată de Boris Johnson și să înlăture majoritatea barierelor comerciale cu organizația, relatează The Times citat de Rador.

În plan privat, surse de la vârf ale guvernului au sugerat că promovarea unui comerț fără fricțiuni necesită orientarea spre niște relații în stil elvețian în următorul deceniu. Totuși, aceleași surse susțin că un atare demers nu va include și revenirea țării la libera circulație.

„Evident, este vorba despre ceva ce UE nu ne va oferi niciodată imediat, din cauză că UE va spune: „Încercați să vă luați „prăjitura” și să o și „mâncați” ”, dar în opinia mea, motivul pentru care o vom și primi este legat mai ales de interesele de afaceri ale ambelor părți”, a spus cineva.

Elveția are acces la piața unică europeană printr-o serie de acorduri bilaterale.

Totuși, modelul implică totodată și o migrație mai liberală de tip UE, precum și plăți la bugetul UE, iar, în ultimii ani, organizația pledează totodată și pentru un mai mare control al Curții Europene de Justiție asupra relațiilor. Elveția a discutat frecvent despre restricționarea liberei circulații din organizație, dar, la cel mai recent referendum, țara a ales să o mențină.

Toate acestea sunt niște puncte fierbinți pentru năbădăiosul Grup de Cercetări Europene (ERG - grup al conservatorilor eurosceptici din parlamentul britanic, n. red.).

Totodată, e vorba despre o abordare pe care Johnson și lordul Frost (negociatorul său șef în problemele pe tema Brexitului) au exclus-o atunci în 2020, când au stabilit mandatul de negociere ale Regatului Unit.

Miniștrii cred că abordarea UE în relațiile cu Regatul Unit e pe cale să se dezghețe, date fiind problemele cu care se confruntă continentul, respectiv, inflația în creștere și războiul din Ucraina.

„Cred că vom face tot ce vom putea ca să impunem schimbări și să îmbunătăți, lucrurile în privința UE”, a declarat o sursă.

„O imagine mai largă pe această temă e faptul că UE asistă la ceva la care nu se aștepta, respectiv, la sprijinul masiv al Regatului Unit pentru securitatea UE și în privința Ucrainei, europenii putând constata că ne dovedim maturi și de bun simț, iar noi, cea mai mare armată din Europa, ne aducem contribuția ce ne revine. Cred că este o cale foarte bună de a depăși actuala situație, profitând de cea mai mare încredere de care ne-am fi putut bucura vreodată cu Boris Johnson sau cu Liz Truss”.

Susținătorii conservatori ai Brexitului se opun oricărui demers care ar risca să apropie din nou Regatul Unit de orbita reglementărilor UE.

Aseară, Frost a declarat următoarele: „Orice abordare care ar face ca Regatului Unit să i se ceară alinierea la regulile UE în schimbul unor beneficii comerciale, indiferent dacă este vorba despre o abordare în stil elvețian sau despre altceva, va fi de neacceptat. Boris Johnson și cu mine am luptat din greu ca să ocolim asemenea condiții în 2020 și să ne asigurăm că Regatul Unit poate avea propriile reguli, iar noi nu trebuie să ne gândim să renunțăm la asta pe viitor”.

În emisiunea Today (Azi) de pe canalul Radio 4, difuzată la începutul săptămânii, Hunt a respins perspectiva revenirii pe piața unică, dar a sprijinit întărirea relațiilor Marii Britanii cu Bruxelles-ul.

„Cred că un comerț fără bariere cu vecinii noștri și cu țările din întreaga lume este în beneficiul creșterii economice. Sunt foarte convins că, în anii următori, vom constata că, deși în afara pieței unice, vom putea îndepărta majoritatea barierelor comerciale existente acum între noi și UE”, a spus el.

Un rebel a spus că acest „comerț neîngrădit” sună cam la fel cu nefericitul acord ‚pe porțiuni’, proiectat de Theresa May în 2018.

Deși exclude revenirea pe piața unică și în uniunea vamală, Partidul Laburist  a declarat că, în acordul lui Johnson pe tema Brexitului, există elemente care se pot ‚aranja’. Printre acestea s-ar număra acordul cu Bruxelles-ul în domeniul veterinar – care ajută la aplanarea unor probleme din Protocolul cu privire la Irlanda de Nord – și un acord prin care ambele părți să-și recunoască reciproc calificările de ordin profesional.

Cei din ERG se tem tot mai mult că guvernul se pregătește să-i facă niște concesii Bruxelles-ului pentru a soluționa dezacordul pe tema Protocolului legat de Irlanda de Nord.

Cei la curent cu subiectul afirmă că s-ar putea ca UE să renunțe la controlul asupra mărfurilor care trec între Marea Britanie și Irlanda de Nord dacă Regatul Unit adoptă o poziție mai puțin ’ideologică’ în privința rolului Curții Europene de Justiție (ECJ) din Irlanda de Nord.

Numai că asta ar face ca grupul să încerce „să dea jos guvernul”, a avertizat un important membru al grupului.

Doi susținători ai Brexitului, Chris Heaton și Steve Bekker, sunt miniștri în cadrul Biroului Irlandei de Nord și lucrează la un acord cu Bruxelles-ul.

Dar se presupune că cei din Downing Street au fost avertizați că UE, și nicidecum Regatul Unit, este cea care trebuie să facă niște concesii în privința ECJ. Avertismente similare au fost transmise și ambasadei germane.

„Faptul că niște oameni ca Mark Francois (vicepreședinte al ERG, n. red.) au continuat să discute despre ECJ, nu înseamnă că ei și-ar fi schimbat opinia”, a declarat o sursă informată. „Mai degrabă ar da jos guvernul decât să accepte supremația unei instanțe străine pe vreun teritoriu din Regatul Unit, oricare ar fi acesta”.

O sursă din Downing Street a declarat că Sunak va continua lupta în fața UE, dar și-a exprimat speranța că o abordare mai constructivă din partea ambelor părți ar putea să dea roade.

„Rishi dorește ca problema să se rezolve cât mai repede, cu siguranță că trebuie căzut la un acord”, a declarat o sursă din Downing Street. „Echipa noastră simte că este vorba de un teren de înțelegere în privința lucrurilor care ne-ar conveni, un teren mai mare ca niciodată”.

Dar aceeași sursă a adăugat: „El se duce să le prezinte problema și nu are să renunțe la niciunul din lucrurile față de care el și partidul se arată nemulțumiți, iar partidul nu ar fi deloc bucuros dacă el ar renunța”, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367