REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Marea Neagră, survolată de drone NATO după ameninţarea nucleară rusească

Marea Neagră, survolată de drone NATO după ameninţarea nucleară rusească

Mirela PASCAL 5 octombrie 2022 | 14:08 1938

Ameninţarea nucleară din Rusia determină NATO să ia măsuri extreme în Marea Neagră. În plină controfensivă ucraineană, Aliații au decis să trimită în Marea Neagră, pentru supravegherea oricărei mișcări ale fostei Armate Roșii nu una, ci două drone extrem de performate de tip Northrop Grumman RQ-4.

Ambele aeronave fără pilot au decolat în dimineața zilei de marți de la baza Sigonella din Italia. Este vorba de drona Northrop Grumman RQ-4B (reg. 10-2045 – callsign FORTE11) a US Air Force și de aeronava NATO Northrop Grumman RQ-4D (reg. MM-AV-SA0014). Ambele au plecat cu misiunea de a opera peste Marea Neagră, la sud de Crimeea, de unde pot monitoriza și situația din regiunea Herson, conform itamilradar.com.

România este coproprietar al dronei NATO

Global Hawk, care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este foarte performantă. Este operată de la sol de trei oameni şi are o autonomie de peste 32 de ore.

Zboară cu aproape 350 de kilometri pe oră la o altitudine de 16.000 de metri. Este dotată cu mai multe radare şi o multitudine de senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.De precizat că aeronava NATO face parte din programului Alliance Ground Surveillance (AGS) al NATO care beneficiază de contribuţii semnificative din partea a 15 membri ai alianţei - Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Statele Unite. După cum a menţionat NATO, sistemul va fi deţinut şi administrat în mod colectiv de toate statele NATO, toţi membrii având acces la datele dobândite de AGS, potrivit adevarul.ro

Mai mulţi analişti militari au declarat pentru publicaţiile internaţionale că Vladimir Putin ar putea face o demonstraţie de forţă în Marea Neagră.

Mai exact, liderul de la Kremlin ar pregăti detonarea unei încărcături nucleare pe apă.

Sunt reacţii de ultim moment din partea NATO referitoare la ameninţarea nucleară din Marea Neagră. Reprezentanţii NATO spun că Alianţa este extrem de vigilentă la o posibilă desfăşurare a armelor nucleare pe flancul estic şi că acţiunile Federaţiei Ruse de a desfăşura sistemele noi de distrugere reprezintă o provocare la adresa securităţii şi intereselor NATO.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367