REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

MAREA REABILITARE a BULEVARDELOR, demarată de FĂGĂDĂU, fără LOCURI de PARCARE şi PUZ aprobat

MAREA REABILITARE a BULEVARDELOR, demarată de FĂGĂDĂU, fără LOCURI de PARCARE şi PUZ aprobat

Replica API 13 ianuarie 2021 | 14:33 8409

În primăvara acestui an, urmează să înceapă lucrările pentru modernizarea infrastructurii între Gara CFR şi staţiunea Mamaia. Înainte să plece definitiv de la Primăria Constanţa, Decebal Făgădău a emis autorizaţia de construcţie pentru organizarea șantierului. De apreciat, în contextul în care fostul edil nu s-a remarcat în cei patru ani de mandat printr-o lucrare de maximă importanţă pentru constănţeni. Însă, cât de legal este proiectul, având în vedere că PUZ-ul pentru marile bulevarde nu este gata? Cum este posibil să se ”evapore” peste 1000 de locuri de parcare, când şoferii urlă după parcări, pentru a face loc unor piste de biciclete? Sunt întrebări pe care actuala administrația ar trebui să și le adreseze și să verifice legalitatea proiectului la care a lucrat Făgădău, împreună cu Direcția de Fonduri Europene, condusă de Ani Merlă.

20 de milioane de euro, fonduri europene, au fost puși la bătaie pentru proiectul care va schimba complet fața bulevardului 1 Decembrie şi bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. A fost semnat contractul în februarie anul trecut cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

Practic, de la intersecţia de la Gară şi până la intrarea în staţiunea Mamaia se schimbă complet tot ceea ce înseamnă infrastructură: 143.000 de metri pătraţi de asfalt, peste 44.000 de metri pătraţi de trotuare, 8 kilometri de piste de biciclete și 11 kilometri de benzi de circulaţie dedicate transportului public etc.

Autorizaţia de construire a fost obţinută, deja, în septembrie, lucrările se preconizează să înceapă în primăvară.

Proiectul vechii administrații lasă șoferii fără locuri de parcare, dar… vor avea 8 kilometri de pistă de biciclete

Totul sună frumos, adevărat, însă există câteva semne de întrebare pe care vechea administrație, împreună cu specialiștii de la Direcția Fonduri Europene din cadrul primăriei nu şi le-au pus. Unul dintre acestea vizează locurile de parcare care vor fi inexistente, în detrimentul bicicliștilor. Are Constanța nevoie de piste de biciclete? Avem experiența de pe bulevardul Tomis unde, unde marea realizare a lui Făgădău s-a dovedit a fi o mizerie. Şi nu mai este nevoie să intrăm în detalii!

Toate cele 1300 de locuri în care șoferii își parchează, în prezent, autoturismele, nu vor mai avea acest beneficiu. Ce vor face conducătorii auto care locuiesc în zonă sau cei care vor veni, de exemplu, la spectacolele desfăşurate de Casa de Cultură? Unde își vor lăsa mașinile? Întrebări fără răspuns, pentru că nu s-au identificat până acum soluții. Fosta conducere visa la spațiile dintre blocuri pe care să le transforme în parcări dar, care spaţii? Unde sunt? Toată Constanţa este supraaglomerată.

Modernizarea marilor bulevarde, fără ca PUZ-ul să fie gata

Un alt aspect care ar putea să conducă la nelegalitatea proiectului este faptul că PUZ-ul pentru marile bulevarde nu este gata. Planul ar urma să stabilească reglementările urbanistice pentru din zona de studiu, actualizarea reglementărilor urbanistice în acord cu situația juridică a terenurilor, îmbunătățirea imaginii urbane prin creșterea calității spațiilor verzi amenajate compact, a calității spațiilor publice, reglementarea prospectelor stradale pentru fiecare arteră studiată; regenerarea urbană, fluidizarea traficului și îmbunătățirea accesibilității privind mobilitatea populației în cadrul municipiului Constanța.

Un PUZ pentru care fosta administrație nu a colaborat cu elaboratorul Project Resolv Consulting SRL, nu s-au oferit informațiile solicitate în timp util sau nu s-au oferit deloc. Pentru studiul de circulație elaboratorul a primit informații de la fostul arhitect Vânturache, dar nu se știe dacă sunt complete şi dacă corespund cu ce se va face efectiv. PUZ-ul bate pasul pe loc, elaboratorul a primit documentația în urmă cu aproape un an, dar nu se știe dacă este cea aprobată, nefiind confirmată ca definitivă.

Cu modificările de rigoare, elaboratorul va trebui să integreze în noul PUZ și aceste modificări ce sunt prevăzute în mega proiectul marca Făgădău, modificări ce vor fi făcute… gratis.

În concluzie, rămâne în sarcina autorităţilor să stabilească dacă proiectul lui Făgădău, moştenit întru totul de noua conducere liberală, este sau nu legal. Nu de alta, dar ne-am putea trezi, la un moment dat, că suntem obligaţi să restituim banii europeni.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
INCOMPETENT CARE MINTE CU NERUSINARE TREBUIE SA PLATEASCA!
1
7
Singura solutie este marirea considerabila a taxei pt locurile de parcare existente sau scoaterea lor la licitatie ca in alte orase mari. Pt 200 ron pe an isi permite toata lumea sa-si tina harbul nemiscat tot anul.
4
5
cand rezolvati problema parcarilor depe str. mircea, cu sens unic, pe care se inghesuie soferii sa parcheze blocand circulatia.
11
0
La multi ani ! Acest om a zapacit Constanta, strazile Constantei, a lasat prapad in urma lui si a plecat.Oare doarme linistit noaptea cand stie ce a facut cu strazile si altele ? Eu cred ca nu ar trebui. Ar trebui sa aiba procese de constiinta. O fi facut si lucruri bune, dar circulatia in oras, sigur a distrus-o. Printre altele. Si actualul primar trebuie sa se apuce urgent sa repuna la loc, ce a distrus el.Ca sa fie bine. Sanatate !
11
11
au dat aprobari sa se construiasca blocuri inalte cu 7-8 nivele,in zone de case, la nici 3 metri de case si fara vreo aprobare de la locatari caselor, verificati informatiile
18
9
la parcari este un cerc vicios .Parcari cu plata nu se construiesc pentru ca nu sunt rentabile .Nu sunt rentabile pentru ca nu ai de ca sa platesti un loc de parcare daca poti parca gratis pe trotuar ,loc viran ,strada langa bloc.Cu ca se vor face mai multe locuri de parcare cu atat s vor cumpara mai multe masini .Toti la 18 ani vor o masina ptr ca asa sunt educati si asta vad in jur ....multe masini.
17
0
In general in toata lumea civilizata, unde nu avem cum sa includem si Romania, si nici populatia Romaniei, locurile de parcare sunt facute de primarii sau primarii in asociere public-privat. Are dreptate omu de mai jos ca nu este o activitate rentabila dpdv economic, ptr ca sunt costuri mari si profit mic. Altfel ar fi fost plin de parcari peste tot. Inca o problema...cu ce bani sa se faca? Daca romanul mocangiu ar plati parcarea la fel ca oriunde, s-ar strange bani si de parcari sau locuri noi de parcare. Dar cand in Constanta s-a pus parcarea cu plata sms...toata lumea a tipat, ca vrea moca.
18
3
De ce nu faci tu parcari...pe banii tai? Bai idiotule aici nu e vb de cine face blocurile, daca-s machidoni, italieni sau alta natie. Aia care fac blocuri fac pe banii lor sau ai bancii ptr care platesc dobanzi, pe terenuri cumparate. Si e normal sa faca in vederea obtinerii de profit. Dar tu esti prea prost. Iar costul ptr o parcare supraterana este aproape triplu decat ptr un bloc, ptr ca structura de rezistenta este alta iar betonul altfel. De profit nu mai vorbim... decat peste 15 ani de la finalizare. Vorbesti in necunostinta de cauza ...
14
8
mai iesiti afara din tara,imputitilor!!!unde ati vazut pe marile bulevbarde masini parcate??f.... va n gura sa va fwt
21
8
Mai duva.n pula mea, daca face ...dece face, daca nu face, dece nu face, cizelativa scroafelor si porcilor!!!! Cand va duceti in alte tari, ati venit din alta lume. Sa va fut pe toti. O tara de Blestemati, curve si hoti. Pentru Conducerea Primariei si mai ales PRIMARULUI. Faceti ce este de facut, cacati vor comenta, curvele vor canta si tot asa, I.a mai manati mai si cantati din zurgalai... Ha...ha..haiiiiii. apropia....COCO!!!! Sa.mi sugi pula.comentator de cacat sub alte identitati. Esti pulimea...de mai sus
14
8
Bre Nelule inteleg ca era mai bine sa se faca pista pentru benveu dar si in Olanda este iarna si lumea merge cu bicicleta .Autobuzele daca nu ai mai urcat din 89 sunt aproape toate noi .Curate se mentin daca nu urca salbaticii in ele
25
2
Prea multi prosti asta e concluzia Sa maresti taxa pe masina pentru a forta omul sa merga cu autobuzul cat de tampit sa fi sa gandesti asa dar nu ar fi mai bine sa oferi autobuz civiluzat curat si locuri pe scaune si vei vedea cat de repede se vor orienta romanii pentru transportul in comun Banii si asa sint putini pentru 90 din familii Piste pentru biciclete nu e prioritar In conditiile in care ai vara dor 3 luni pe an iar distanta dintre intersectii este foarte mica facand stresant mersul cu bicicleta Fagadau a fost o jigodie penala dar sper ca Chitac sa nu fie la fel
13
20
Sa se faca parcari subterane si supraterane in locul blocurilor facute de cipani...sa nu se dea nici o autorizatie de costructie,bloc,hotel,pensiune,vila daca n-au in proiect numarul de parcari aferente numarului de apart.,parcarile urmand sa se faca subterane...desfintate locurile locurile din fata blocului cu plata sau vorba unuia de mai jos 1000lei pe luna....s.a.m.d. solutii sunt,treaba este sa ne apucam odata......si mai sunt multe ..stadion,sala polivalenta,iluminat,gurile de canal.ridicate la nivel etc..hai ca este de munca...
31
3
Cand a demarat acest proeict de mobilitate urbana, laudabil dealtfel, adm locala trebuia sa inceapa si cu masurile conexe, adica in paralel sa rezolve prb celor cateva MII de autotuirisme parcate atat pe bulevard cat si pe trotuare sau spatiile verzi. In spatele blocurilor de pe bulevarde sunt terenuri unde se puteau construi parcari etajate. Dar ei nu au facut altceva decat sa le retrocedeze si sa dea pe repede inainte aut de constr celor din marea familie a acolitilor lor !!! Acestea si alte multe altele .... cum ar fi stalpisorii, dovedesc ca avem parte de alesi fara viziune !
28
5
Platesc 120 ron pe luna locul de parcare pe Lapusneanu. Mariti taxa de masina la nivelul de 1500 ron pe an si vedeti ce curatenie faceti in trafic.
13
15
fraieri spun aici ca sunt prea multe masini. Ok este adevarat, dar idiotul de Fagadau distruge toate locurile de parcare fara sa fi pus nimic in loc. Asa nu va fi loc de parcare nici pentru cei care au o masina in familie. Deci proiectul trebuie revazut si regandit cu noi locuri de parcare, pentru ca altfel vom avea o mare mizerie de blocare a tuturor strazilor secundare de langa Bulevard. Daca Fagadau si Vanturache erau idioti asta nu inseamna ca trebuie continuat proiectul lor tampit!
19
19
si cine raspunde?unde sunt organele statului de drept?
9
14
Ar trebui triplat impozitul pe a doua masina de famili .cipanii de 70 de ani daca n au permis de 5 ori impozit pe masina asa sa nu le vina idei la unii ...o masina de familie e suficient si asa s au distrus locurile verzi cu constructii idioate ...masinile electrice nu rezolva problema parcarilor ...spatiile verzi care nu s ingrijite de primarie efectiv si s verzi in acvte transformate in parcari ..in spatele blocurilor sa se faca parcari subterane si etajate cu teren de fotbal ,tenis ,joaca la ultimul nivel si acoperisuri verzi se poate da si vandu te din start locurile doritorilor
21
6
Proiectul face parte din Planul de Mobilitate Urbana realizat de Banca Mondiala. Din plan, care este public, reiese ca este obligatoriu sa se renunte la unele locuri de parcare si sa se incurajeze folosirea mijloacelor de transport alternative nepoluante sau mij. de transport in comun. Ideea este sa se renunte la a mai avea cate 3 masini pentru un singur apartament si sa se decongestioneze traficul in centru. Bineinteles, actuala administratie nu va aplica planul si-l va critica pe Fagadau vreo 4 ani.
29
10
Litoral tv continua sa se faca de ras. Mitocanul zvapaiat, tanarul VeCe rade ca prostul desi nimeni nu se uita la el. Apoi hoasca batrana obosita si plictisita face pe madona uitata intrun colt pe etajara. Oare cine ii platerste pe astia? Domnul Murad?
10
3
In toate tarile dezvoltate, pistele pentru biciclete sunt esentiale si nelipsite. Cum puteti sa intrebati in 2021 daca avem nevoie de piste pentru biciclete?! Trezirea! Sanatatea inseamna miscare.
30
15
Remediati iluminatul public de pe bdul Tomis! E bezna pe bulevard! Corectati benzile de la intersectia Victoria! Cei care sunt pe banda obligatoriu stanga o iau inainte! Pentru acea intersectie liniile trasate serpuit sunt gandite aiurea! Politia rutiera cum isi da acordul pentru asemenea proiecte?Nu va ganditi deloc la siguranta participantilor la trafic!!!
35
1
Sincer nu poti interzice bicicletele cand in toata Europa este in goana dupa,dar trebuie impacata si capra si varza.....
32
3
La puscarie!
15
23
Interzis bicicletele
10
25
articole antiFagadau, pe parcursul a 4 ani, menite sa mascheze incompetenta crasa a actualuiui primar.
42
17
Voi sunteti idioti.Unde sa faca locuri de parcare , daca nu sunt spatii....si pana gand dati in Fagadau?Sunteti patetici deja, nu aveti subiecte si hai sa mai scriem de Fagadau , pt a nu se vedea incompententa lui Chitac.Nu se batea cu pumnii, el si Feliciu ca vor face , sa faca ...si sa nu va mai plateasca pe voi sa scrieti articole la comanda.Nu au habar de nimic actualul primar si cu vestita sau mai bine spus vestitul City manager, sa lasa vrajeala si sa vina cu proiecte viabile , nu vorbe, ca astfel mie teama ca nu ii apuca nici pastele in primarie.
44
25
O panarama de om care o promis multe a mintit si nu a facut NIMIC!
26
32
sa ma cac pe locurile voastre de parcare. Face plodul 18 ani iei masina, firma iti da o masina de serviciu, ai si tu masina ta personala, are si piranda masina ei. In ce tara ati vazut asa ceva??4 5 masini la o familie de 3? in ce tara se duce gunoiul cu masina? in ce tara exista atat de multe spalatorii, ca dovada iubirea voastra pt troace. Sa se faca o parcare supraetajata la fiecare intersectie si cetatenii sa MEARGA PE JOS si sa parcheze. Dar ne este lene! Sau trebuie sa avem podoaba sub balcon, daca ii face cineva ceva?
53
9
Acest derbedeu a promis in campania din 2016 o multime de proiecte si nu a realizat nciciunul La pirnaie cu el.
34
28
Muie pnl....
35
20
Proiectul are sens, lumea sa renunte la masini, oricat de multe locuri de parcare faci nu vor fi de ajuns daca o familie de 3 persoane are 4 masini. Proiectul se imbina armonios cu celalalte 2 proiecte de modernizare a bulevardelor Tomsi, Mamaia si Aurel Vlaicu. Dar m-as mira sa fie in stare caporalul sa le duca la capat.
46
13
Macar Fagadau a facut vreo 30 de proiecte cu fonduri europene, multe dintre ele trebuiesc finalizate de nea Vergil care rupe usa la Primarie la ora 16:30, in conditiile in care pe Fagadau il prindea si 12-1 noaptea la birou. Sunt curios cate proiecte o sa faca Vergilica
50
28
Investitii facute fara cap, fara rezultate pe termen lung. Biciclete care nu se folosesc, Camere pentru hoti si sisteme care costa pentru a fi urmarite , mentenanta si reparatii , sume care trebuiau bagate in conductele care mereu se sparg , intr-o infrastructura care sa fie facuta pentru toate utilitatile asa cum trebuie.
19
21
INCOMPETDNT A DISTRUS CONSTANTA!
30
28
Foarte bine ,de aceea se numeste Bulevard ,pt promenada ,sa te bucuri de a te plimba pe jos,pentru respectul cetatenilor.Madinile parcatile in pom daca aveti cate 100. sau inchiriati-va parc auto . Pe vremea lui Ceausescu nu visat la i cate 5 masini pe familie poluand in nesimtire atmosfera ,la unii conduce masina si strabunica .
55
6
Pana la sfarsitul mandatului lui Chitac vom citi articole despre Fagadau, nu? Interesanta abordare.
56
13
Fagadau si Vanturache , Corupti , spagari , avari , mafioti , mincinosi , idioti ... au distrus orasul Constanta ...doar Puscaria ai mai reeduca ! S au spurcat la sute de mii de euro Jogodiile penale ! Spurcatilor !
28
33
In primarie, colcaie de nulitati si de curve! Primare, e greu sa dai afara toate gunoaiele de la tehnic, juridic etc! Da poti sa le dai la militie, la procuratura! Daca pui batista pe tambal, ai sa ai soarta lui Fagadau!!!!!
33
1
Se vede dupa muian, fatalau nu e bun nici de alifie de paduchi.
29
30
Exista acum si biciclete electrice, nici nu mai pedalezi la deal. E adevarat costa cam 2000 de euro si e mai scumpa decat taraboanta obisnuita.
9
3
chitac asta numai sa critice stie , n-ar veni cu solutii pentru nimic in lume.Sa faca parcari etajate cu fondurile europene cu care ne scoatea ochii ca vine
53
15
Hai sa distrugem ce a facut fagadau, de ce trebuie sa fim hateri....sa faca parcari etajate si asta e... reportaj rautacios
49
22

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218