REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Marea Unire de la Marea Neagră, o frumoasă celebrare a Centenarului, la Constanța!

Marea Unire de la Marea Neagră, o frumoasă celebrare a Centenarului, la Constanța!

Replica API 2 noiembrie 2018 | 21:14 567

Anul 2018 stă sub semnul Centenarului Marii Uniri, o sărbătoare a întregii Românii care aduce faţă în faţă istoria de acum 100 de ani şi pe cea a prezentului şi societatea actuală. În Constanţa, Asociaţia Eurocult a organizat evenimentul „Marea Unire de Ia Marea Neagră" - singurul proiect al unei asociaţii din Constanţa desemnat câştigător de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul Sesiunii de selecţie pentru manifestări/acţiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României formulate şi asumate de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Evenimentul a fost închinat acestei mari şi importante sărbători din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială şi artistică.

Proiectul a debutat, la Constanţa, în data de 26 octombrie a.c., cu una dintre cele mai de anvergură manifestări cultural-ştiinţifice organizate vreodată în România. Dezbaterile, conferinţele, mesele rotunde şi simpozioanele au dezvoltat noi platforme de cunoaştere a identităţii naţionale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale şi imateriale ale României, a participării reprezentaţilor etniilor dobrogene la Primul Război Mondial, a ceea ce înseamnă cu adevărat patrimoniul sub toate formele lui, în special cel bazat pe valorile naţionale autentice sociale, artistice şi istorice în ţara noastră, în general, şi la Constanţa, în particular. Au fost invitaţi peste 100 de istorici, academicieni şi cercetători, care vor susţine mai multe conferinţe, sub semnul Centenarului. Manifestarea s-a desfăşurat până pe 28 octombrie a.c., programul derulându-se pe întregul parcurs al fiecărei zile. Gazda evenimentului Marea Unire de la Marea Neagră, totodată şi partener în proiect, a fost Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Încheierea evenimentului de o înaltă ţinută ştiinţifică va avea loc în data de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: celebrarea a 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România. In prezenţa mai multor personalităţi istorice şi din sfera administraţiei, importante la nivel naţional, va fi lansat un volum de lux care va cuprinde toate comunicările ştiinţifice din cadrul evenimentului din octombrie, intitulat „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ. Volum omagial dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMĂNILOR şi împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMĂNIA" şi coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc.

Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului se va tipări în 3.000 de exemplare, în condiţii grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România. Astfel, manifestarea de la Constanţa va ajunge în centrele culturale reale ale fiecărui judeţ, în mediile universitare şi în sfera administrativă, ca o frumoasă pledoarie culturală pentru aceste atât de importante evenimente ale prezentului. Puntea dintre cele două evenimente este realizată printr-o premieră culturală pentru Constanţa: o expoziţie de ii şi obiecte artizanale, care se va deschide în data de 26 octombrie şi se va închide în data de 14 noiembrie, găzduită tot de celebra instituţie culturală de la malul mării. Expoziţia se numeşte „IA - Zbor Centenar" şi include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecţii de fotografii de la sfârşitul veacului al XIX-lea — început de secol XX, precum şi albume de fotografie, cusături şi alte piese ţărăneşti din perioadă.

„Pentru a prezenta mai spectaculos şi pentru a face informaţia mai accesibilă în ce priveşte importanţa Dobrogei în Primul Război Mondial, am realizat un documentar inspirat din viaţa etniilor dobrogene în acea perioadă, precum şi participarea şi implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Produs de regizorul constănţean Toma Enache, acest film va fi lansat în ziva de 14 noiembrie a.c. Ulterior, documentarul va fi pus la dispoziţia Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, televiziunilor locale şi naţionale, şi a Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada", pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimentele organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri", au precizat organizatorii. „Vă invităm aşadar alături de noi, în intervalul 26 — 28 octombrie 2018 şi pe 14 noiembrie 2018, pentru a celebra Marea Unire de la Marea Neagră şi 140 de ani de la alipirea Dobrogei la România, pentru a înţelege împreună care sunt mecanismele care ne leagă, care ne fac să funcţionăm ca naţie şi care fac, atât de frumos, legătura cu istoria noastră zbuciumată, trecută şi prezentă. Acesta este şi mesajul pe care dorim săltransmitem cu ocazia celebrării Centenarului: să luăm aminte la avertismentul marelui istoric Nicolae lorga, care spune că „un popor care nu-şi cunoaşte istoria, este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii". Aşadar, haideţi să ne cunoaştem adică marile figuri ale istoriei datorită cărora suntem astăzi aici, să îi respectăm şi să învăţăm din poveştile lor de viaţă, căci ăsta este marele secret al rezistenţei unei naţiuni peste timp", au mai afirmat organizatorii.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oi fi ruda cu Tomitanul de Teodosie ma Gigi. Sau erai la fel de beat ca aia ce au tinut aceleasi prelegeri de cand lumea. Treci mai Gigi pe la scoala si pune mana pe carte. Mai bine vezi onorariile obositilor povestitori si vorbim dupa. De logoree suntem satui de la Iliescu incoace
3
0
Bai Fane eu cred ca tu ai fost in alta parte ori singurul neuron din dotare nu iti permite sa intelegi ceva din tot ce s-a intamplat acolo
0
4
Am fost. Ce scrieti poate s-a intimplat in alta parte. A fost un mare fas cu bani ai statului aruncati in buzunarul unor smecheri care habar nu au de istorie. Probabil si articolul sponsorizat ca deh e greu la ziar cu economia de piata.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614