REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Margaret Atwood şi-a prezentat, la Londra, romanul 'The Testaments', continuarea 'The Handmade's Tale'

Margaret Atwood şi-a prezentat, la Londra, romanul 'The Testaments', continuarea 'The Handmade's Tale'

Replica API 11 septembrie 2019 | 00:00 368

Margaret Atwood, foto vanityfair.com

Scriitoarea canadiană Margaret Atwood şi-a lansat, la Londra, cel mai recent roman, ''The Testaments'', mult aşteptata continuare a cărţii ''The Handmade's Tale'', şi şi-a delectat fanii citind câteva fragmente cu câteva minute înainte de punerea în vânzare a acestuia, la miezul nopţii relatează marţi AFP şi Press Association.

Opera sa constituie un ''avertisment'' despre violenţa împotriva femeilor, despre ''ce s-ar putea întâmpla'', a declarat pentru AFP Melisa Kumas, o olandeză în vârstă de 27 de ani, care a asistat luni noapte, într-o librărie din Londra, la lansarea cărţii.

Margaret Atwood ''mă împinge să devin mai conştientă de politica din jurul meu, să acord mai multă atenţie ştirilor... pentru a mă asigura că ce este cel mai rău nu se va întâmpla'', a adăugat ea înainte de a o asculta pe romanciera în vârstă de 79 de ani care a citit cu voce tare extrase din ''The Testaments''.

Acest al doilea volum, lansat marţi, promite să fie un succes uriaş - a fost selectat pentru prestigiosul Booker Prize 2019, un premiu literar britanic prestigios, iar adaptarea sa pentru o serie de televiziune este deja în curs.

Volumul urmează calea predecesorului său, care a inspirat serialul de succes, lansat în 2017, ce a sporit vânzările cărţii. Ediţia în engleză a fost vândută în opt milioane de exemplare la nivel mondial.

În universul distopic din ''The Handmade's Tale'', Statele Unite se transformă în Republica Gilead, o teocraţie în care liderii violează, în cadrul ceremoniilor religioase - şi cu ajutorul soţiilor lor - femei ce pot procrea (''slujitoare'') pentru a păstra nou-născuţi.

În acest tablou sumbru, o femeie încearcă să rămână în viaţă: June. În primul volum, ea este cea care relevă, printr-un monolog înfricoşător, această dictatură misogină. June are două fete, dar nu deţine niciun drept asupra lor. Prima este plasată într-o familie, în timp ce a doua este în cele din urmă salvată şi trimisă în Canada.

''The Testaments'' spune poveştile lor, cincisprezece ani mai târziu: în Gilead este Agnes, o ''floare preţioasă'' educată cu sentimentul vinovăţiei, între cursuri de broderie şi căsătorii forţate; în Canada, este Daisy, o adolescentă care ajunge să regrete repede că şi-a găsit viaţa prea obişnuită.

A treia voce este însă cea care ţine cititorul în suspans, cea a mătuşii Lydia, conducătoarea machiavelică a ''mătuşilor'', un grup de femei responsabile de înrobirea concetăţenelor fertile, torturate.

Aproape 35 de ani au trecut până când Margaret Atwood a conceput această continuare pe trei voci, care dezvăluie defectele sistemului Gilead, inspirate de întrebările cititorilor.

''Treizeci şi cinci de ani oferă mult timp pentru a gândi răspunsurile posibile, care au evoluat pe măsură ce societatea însăşi evoluează, iar ipotezele devin o realitate'', a notat scriitoarea la sfârşitul cărţii.

"Cetăţenii multor ţări, inclusiv cei din Statele Unite, se confruntă acum cu tensiuni mult mai mari decât în urmă cu trei decenii", a adăugat ea.

''The Handmade's Tale'', un mare succes la lansare, în 1985, a devenit un adevărat manifest feminist al timpurilor moderne după adaptarea romanului la serial, în 2017, ceea ce a permis accesul la un nou public.

La lansarea din noaptea de luni spre marţi, în librăria ''Waterstones'' din Piccadilly, a fost prezentă şi actriţa Romola Garai, cunoscută în special pentru rolul din ''The Handmaid's Tale'', care a citit la rândul său, în faţa celor câteva sute de persoane prezente, un pasaj de la sfârşitul cărţii care a inspirat serialul omonim de televiziune.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369